Pälkäneen säästöt eivät toteudu

Pälkäne on listannut säästökohteensa, ja olen tutustunut laskelmiin. Näin ylimielisesti ei saa kuntalaisia kohdella. Esimerkiksi on vastuutonta esittää rakennusten tulevan myydyksi jo vuonna 2019. Kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajisto loistaa poissaolollaan keskustelusta, ja säästölistaa esittelevät muualla asuvat virkamiehet.

Vs. kunnanjohtaja Petri Härkönen totesi (AL 19.5) ”Elinvoimaa on yritettävä pitää yllä edes kuntakeskuksessa Onkkaalassa”. Tuo pajatson tyhjentävä näkemys on ollut vallitseva suuntaus Pälkäneen ja Luopioisten kuntaliitoksen jälkeen. Investoinnit on kohdistettu kuntakeskukseen.

Sekin on huomionarvoista, että myös hyvätuloinen syrjäytyy, oikeammin syrjäytetään, asuinaluettaan koskevasta päätöksenteosta. Äänestäminen kuntavaalissa tulee tarpeettomaksi.

Pälkäne olisi voinut toimia toisin, ja hyödyntää kauniin Kukkian rannassa sijaitsevaa Luopioisten vanhaa kuntakeskusta markkinoinnissaan. Puhtaan veden äärellä, Sappeen vapaa-aikakeskuksen läheisyydessä, Laipan metsäalueen laidassa on hyvä elää. Alue on Suomenkin oloissa maisema- ja luontoarvoiltaan poikkeuksellisen hieno.

Vanhojen kyläkoulujen myyminen vastuullisille ostajille ei ole helppo tehtävä. Rautajärven koulun kaksi rakennusta on kytketty viereiseen rivitaloon, koska niillä on yhteinen lämpökeskus. Mistä löytyy ostaja kolmelle vanhalle rakennukselle kylästä, jossa ei enää ole koulua, eikä päivähoitoa?

Ylimielisyys ilmenee siinäkin, että koulun purkukustannuksia tai koulun myynnin epäonnistumista ei huomioida. Kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen purkaminen ei ole helppo juttu. Kehotan tutustumaan Joutsijärven (Kemijärvi) entisen maamieskoulun tarinaan, ja Rautajärven kyläkaavaan.

Sekä kunnan että mahdollisen uuden omistajan tulee kuitenkin varautua vanhojen rakennusten purkamiseen, ja siksi onkin tärkeää kenelle rakennukset myydään. Suomessa on myyty pilkkahintaan vanhoja julkisia rakennuksia ostajille, jotka eivät kykene enää kantamaan vastuitaan. Jatkossa tulemme näkemään monia joutsijärviä.

Pälkäneellä tulisi muistaa myös se, kuinka menneisyyden virheet päätyvät lopulta veronmaksajien maksettaviksi. Useimmat muistavat Onkkaalassa vajoavan rivitalon tarinan.

Myynnissä on myös Rautajärven ryhmiksen rakennus, uudehko omakotitalo. Rakennus on hyväkuntoinen, mutta pienellä tontilla kolmen tien rajaamana seuratalon kupeessa, ja aluejätepisteen laidalla. Tuskinpa lapsiperhe kohteesta kiinnostuu edes puoleen hintaan.

 

Paavo Mustonen

Pälkäne

Kommentit (16)

 1. nimeton

  Koskapa vs kunnanjohtaja viis veisaa siitä, millaisen kuvan hänen haastattelunsa antaa Pälkäneestä asuinpaikkana (pelastakaa edes Onkkaala…) ja millaisen viestin tällaiset negatiiviset lausunnot antavat mahdollisille muuttajille, joita kai kaikella tällä pyritään houkuttelemaan, kannattaisi esim tämä Paavon hyvä kirjoitus lähettää myös Aamulehteen, ihan tasapuolisuuden vuoksi. Aamulehti hyvin hanakasti uutisoi negatiivisia asioita, kunhan vaan saa aihetta, esim vajoavien rivitalojen farssi, mutta tarkka ihminen olisi pyytänyt jutun luettavaksi. Taas tuli hallaa tupaan oikein urakalla. Vanha viestinnän sääntö sanoo, että tarvitaan 11 positiivista uutista kumoamaan yhden negatiivisen uutisen vaikutus.

 2. Paavo Mustonen

  Lähetin jutun myös Aamulehteen. Sinne tulee niin paljon mielipiteitä, että julkaisu ei ole lainkaan varmaa. Jatkan viikon kuluttua täällä Sydärissä säästöihin liittyvää arvokeskustelua painottaen, aiheella on vain meille pälkäneläisille merkitystä. Korostan jo nyt sitä, että en minä ole mitään leikkaamassa. Olen valmis maksamaan veroja, että ainakin nuoremmat lapset pääsisivät helpommalla koulutiellään. Kunnantalollakin on väki vaihtunut niin taajaan, että ei sielläkään kannata liikaa jousta kiristää. Palataan astialle.

 3. Paavo Mustonen

  Kunnanhallituksen esityslistalla näyttää nyt olevan Rautajärven ryhmiksen myyminen. Tässä tekstissäni puhuin puolesta hinnasta joka olisi kai 65 000- 75 000€. Päätösesitys on, että ryhmis myydään 21 000€ hintaan. Tehkää omat johtopäätöksenne….
  Säästöjä on pakko hakea, mutta aina se ei mene hyvän hallintotavan mukaan. Näin kävi Sysmässä:
  https://yle.fi/uutiset/3-11197728

 4. Paavo Mustonen

  Heitin hiukan hutiloiden tuon edellisen. Tuloja Sysmä tietysti hakee. Edellinen sote-viritys kaatui juuri tuohon, että viranomaisen tehtävää ei voi yksityinen hoitaa, vaikka kokoomus kovasti halusi. Perustuslakivaliokunta oli yksimielisesti nihkeä.Ryhmiksen hinta-arvioksi otin käsitykseni alueella myytävistä saman sarjan taloista. Ryhmiksen sijainti on kyllä huono. Tarjottu summa on niin pieni kunnan rahoissa, että kiinteistö kannaisi suosiolla ”lahjoittaa” kyläyhdistykselle tai vastaavalle yhteenliittymälle. Kunta tekisi karhunpalveluksen yksityisille talojaan myyville, jos kunta suostuu esitettyyn polkuhintaan. Virahaltijoista puheen ollen; kuntaan tuli tietääkseni joku talousasiantuntija ainakin määräaikaiseksi. Nyt haetaan vakituiseen työsuhteeseen hallintoasiantuntijaa. Mikä on nykyisen hallintojohtajan viran kuva, jos hän ei olekaan hallintoasiantuntija?

 5. Paavo Mustonen

  Eipä näytä tasearvo toteutuvan Rautajärven ryhmiksen kaupassa, kuinka mahtaa käydä aikanaan Aitoon koulun kanssa. Miten kunta varmistaa sen, että ostajat noudattavat pisteytyksessä käytettyä suunnitelmaa. Täytyisiolla joku sopimus? Muuten edullinen remontti/muutos ok-taloksi, ja pari kerhokokousta riittää. Sitten voikin myydä uudenkarhean ok-talon edelleen halvalla. Ei tuosta talosta koskaan isoa tiliä saa tehdyksi, ei sillä. Selvä sitoumus ostajalta täytyisi kuitenkin saada.

 6. terovuorilampi

  Tuo kaupankäynti on kuluttajan kannalta niin hyvin suojattu, että ostaja voidaan toki sopimuksessa sitouttaa tiettyihin asioihin. Oikeusasteiden käsittelyssä näillä ei ole merkitystä. Ne kun eivät perustu mihinkään lainkohtaan kun katsotaan kuluttajasuojalakia.
  Oikeuden käsittelyssä myyjä on myyjä, jolla on tietyt vastuut. Ostaja on kuluttaja, jonka vastuu on aika minimaalinen.

 7. Paavo Mustonen

  Vilkaisin sivistyslautakunnan esityslistaa, ja jäin kieli poskessa miettimään, että onko tarkoituksena käsitellä säästöt kahdessa osassa. Nämähän piti päättää jo syksyllä sokkona muistaakseni 720 000€ tavoitellen. Nyt olisi tulossa korkeintaan puolet, jos kaikki menisi niin kuin Strömsössä. Taisi tulla tiukka paikka, kun investoinnit nostettiin noin keskiöön. Koska noin tehdään, niin pitäisi olla vertailulaskentaa investointien ja niiden siirtämisen välillä. Öljylämmitys on tietysti ongelma. Sitten mennäänkin heikoille jäille, jos ensin sanotaan, että ikkunat ovat ikäisekseen hyväkuntoiset, mutta ne täytyy vaihtaa. Miksi? Kuinka pian uudet ikkunat itsensä tienaavat. Tätä ei kerrota, eikä kerrota lämmitysjärjestelmän muutoksella saavutettavaa hyötyä vaikkapa seuraavan kymmenen vuoden aikana. En ainakaan vilkaisullani huomannut. Tasearvon alaskirjaus oli kyllä esitetty, ja siihenkö jäi? Höpö höpö, siinä missä esitetään säästö investoinneissa, tulee esittää myös kiinteistöjen purkukustannukset. Minä en edelleenkään usko, että Rautajärven koulun purkaminen olisi läpihuutojuttu. Kylmilleen ei oikein voi jättää…sitten se purkukustannus ainakin lankeaisi maksettavaksi.

 8. terovuorilampi

  Lueskelin läpi tuon Kostian koulun kuntoarvion.
  Asianmukaisella kiinteistönpidolla nuo asiat on pitänyt olla talokirjassa; korjaukset, viat, puutteet ja kulutustiedot. Tehdyt huoltotoimet ja -suunnitelmat.
  Perusasiat rempallaan?
  Yksityisellä kiinteistönhoito-ja isännöintitoimella on talokirjanpito vaadittu valtakunnallisesti koko 2000 -luvun.

 9. terovuorilampi

  Näin on, tekninen toimikin osti ohjelman tuohon kiinteistöjen hallintaan. Ilmeisesti sekin unohdetiin vähin äänin, kun kukaan teknisessä toimessa ei hienosäätänyt sitä Pälkäneen kunnan tarpeisiin.
  Mehän nämä selvitykset ja konsultaatiot sitten maksellaan, jotka kuuluisi kunnan perustoimintoihin.
  Väitän, että kiinteistöjä hoitava henkilöstö on paremmin selvillä kiinteistöstä, kun parin päivän vistillä

 10. terovuorilampi

  Näin on, tekninen toimikin osti ohjelman tuohon kiinteistöjen hallintaan. Ilmeisesti sekin unohdetiin vähin äänin, kun kukaan teknisessä toimessa ei hienosäätänyt sitä Pälkäneen kunnan tarpeisiin.
  Mehän nämä selvitykset ja konsultaatiot sitten maksellaan, jotka kuuluisi kunnan perustoimintoihin.
  Väitän, että kiinteistöjä hoitava henkilöstö on paremmin selvillä kiinteistöstä, kun päivän vistillä käväisevä konsultti ottamassa muutaman kuvan.
  Eri asia olisi, jos tutkintaisiin pintoja syvemmältä.
  Kameran, lämpö- ja painemittarin käyttö vaatinee nykypäivänä korkeakoulututkinnon? Se tuosta selvityksestä on pääteltävä.
  Edelleen on kirjattu asioita, jotka minulle opetettiin jo 80-luvulla kiinteistöalan koulutuksissa kuuluvan kiinteistönhoitajan perustoimenkuvaan. Samoin kuin lämpötilojen, ilmamäärien, paineiden, savukaasujen jne mittaus ja säätö.

 11. Paavo Mustonen

  On hirveää seurattavaa, on! Kunnassa on ollut 13v siivousmitoitusohjelma, tästä olen useasti kirjoittanut. Mites se taas menikään? Konsultti tuli, ei löytänyt ko. ohjelmaa, oma esimies kertoi ohjelmasta ja sen ajantasaisuudesta, konsultti ei osannut ohjelmaa käyttää, omaan esimieheen ei luottanut konsultti eikä viranhaltijat, niinpä kunnanhallitukselta haettiin lupa ulkopuolisen mitoittajan pestaamiseen, tehty mitoitus ei ollut aivan täydellinen, mutta väkeä lisättiin kunnan palkkalistoille. Lisättiin. Ja konsultit ratsastivat auringonlaskuun hymy huulillaan. Minulle tulee näistä Pälkäneen touhuista aina mieleen Rummukaisen veljekset.

  • terovuorilampi

   Vuosien 2004-2005 aika Pälkäne uudisti kiinteistönhuoltoa. Silloin neuvotteluissa kerroin kuinka niillä järjestelyillä tulee käymään, asian toin myös julki tämän lehden siloin tekemässä haastattelussani.
   Eipä kiinnostanut ketään, joten irtisanoin silloin itseni 15 vuoden työrupeaman jälkeen. En halunnut olla osallisena kiinteistönhoidon alasajossa.

 12. terovuorilampi

  Eipähän tuolla kuntoarviolla ole oikein enää merkitystä, tekijä on konkurssissa. Joten eipä vastaa enää kukaan sen oikeellisuudesta, jos tosipaikka tulee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?