Vehjemies selvittää

Vehjemies selvittää: Kirkkoharjun rappusista

Arvoisa Vehjemies,

ulkoilen säännöllisesti keskusta-alueen tuntumassa ja minua ovat jääneet askarruttamaan Kirkkoharjuun ja sieltä pois johtavat puurappuset Pikonkankaalla siinä Peiponpolun mutkassa. Ne ovat todella hankalia kävellä/juosta kuntoilumielessä, koska yhden askelman ottaminen vaatii normaalijalkaiselta ihmiseltä kummallista askeltamista. Askelmien mitoituksen vuoksi jalkoja ei saa harjoitettua tasaisesti vaan lasku- tai nousuaskel kohdistuu koko portaikon ajan samalle jalalle, ellei rytmiä erikseen vaihda kesken matkan (mikä on vaikeaa).

Lisäksi pimeään (ja lumettomaan) aikaan portaiden askelmat erottuvat huonosti toisistaan ja kaatumisvaara on siksi suuri. Onko portaisiin koskaan ajateltu jonkinlaisia ”herätereunoja” tai muita, joista kulkija erottaisi askelmat toisistaan?

Heikompia hirvittää

 

Vastaus: Niin sanotut Peiponpolun portaat on tehty nykymuotoonsa vuoden 2010 tietämillä. Askelväli on määräytynyt pitkälti maastonmuotojen perusteella. Heräteraitaa rappujen askelmille voidaan harkita, mutta sen tekninen toteutus vaatii miettimistä.

Lähde: Kaupungin tekninen keskus

 

Vastaus: Esiin nostamasi Kirkkoharjun portaat on jo pitkään tunnettu ”Keihäänheittäjien tahdon portaina”, koska niissä keihäänheittäjät pystyvät harjoittamaan tukijalkaansa juuri mainitsemastasi syystä – rasituksen saa kohdistumaan vain yhdelle jalalle. Portaissa vastaan tuleva saksaa puhuva ryhmä ei siis olekaan välttämättä silkka turistiryhmä vaan todennäköisesti Saksan keihäsmaajoukkue harjoituksissa.

Hyvin epäviralliset tiedot kertovat, että rappusiin on ideoitu esimerkiksi led-valonauhoja, jotka voisivat toimia aurinkoenergialla. Kunnan niin sanottuun Kymppi-investointiohjelmaan hanke ei kuitenkaan ole koskaan mahtunut, koska se maksaisi luultavasti enemmän kuin kympin, kenties jopa parikymppiä.

Lähde: Vehjemies

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?