Kunnan säästösuunnitelmassa outoa hätäilyä

Pälkäneen vt kunnanjohtajan esittelemässä säästösuunnitelmassa on monenlaista outoa. Peräti outoa on, että puolivuotinen viransijainen alkaa tehdä strategisia linjoja. Strategiset päätökset edellyttävät sitoutumista ja kunnan hyvää tuntemista, minkä vuoksi toivonkin että varsinainen kunnanjohtaja Janita Koivisto yhdessä valtuuston kanssa ottaa mahdollisimman pian ohjat käsiinsä.

Koiviston aloittaman kunnan strategiatyön täytyy luonnollisesti olla tällaisten päätösten pohjalla. Outoja piirteitä korostaa se kähinä, kiire ja kyseenalainen päätöksentekomenettely, jolla kunnanjohtajan sijainen valittiin puoleksi vuodeksi.

Vt kunnanjohtajan esityksessä todettiin Pälkäneen strategian lähtökohtana olevan talouden tasapainon. Strategisesta suunnittelusta tiedän sen verran, että sen lähtökohtana tulee olla organisaation eli kunnan visio tulevaisuudesta ja arvopohja. Kyllä kunnan toimintaa suunniteltaessa täytyy olla lähtökohtana muutakin kuin että markat menee tasan.

Outoa hätäilyä ilmeni, kun tekninen johtaja ilmoitti lähes kaikkiin koulukiinteistöihin tilattavan perusteelliset kuntotarkastukset. Kuntotarkastusten tuloksia ei siis ole tiedossa vielä kun tehdään esityksiä koulujen ja päiväkotien keskittämisestä.

Keskustelutilaisuudessa kävi ilmi, että Luopioisten koulussa ei ole havaittu hometta. Keskustellaan sisäilmaongelmasta, jonka syyt voivat olla hyvinkin moninaiset. Se kuitenkin halutaan sulkea huonokuntoisena.

Ala-asteista vain Harhala oli kasvattanut oppilasmäärää, mutta juuri se halutaan sulkea, koska oppilasmäärät laskevat. Esitykset perustuvat pelkästään euroihin, ja niiden tueksi on tekaistu faktoja, jotka eivät pidä paikkaansa.

Jos euroja tuijotetaan, niin Harjutuulen korjaus- ja muutosrakentamiseen on arvioitu menevän varsin lähelle sama 1,5 miljoonaa euroa kuin on säästötarve ensi vuonna. Säästöä on siten vaikea ymmärtää keskittämisen perusteena. Palvelurakennetta on kerrottu suunniteltavan, mutta Aamulehdestä saa jo ennen sitä lukea koulujen sulkemisesta.

Leikkausten sisällöstä sen verran, että Laitikkalasta ollaan sulkemassa kunnan kiinteistöstä ryhmis, minkä jälkeen todennäköisesti saman rakennuksen muu käyttö myös loppuu. Se on katuvalojen lisäksi ainoa kunnan palvelu Laitikkalan kylälle.

Rautajärvi on sinnitellyt asukasmäärätasapainossa, ja nyt sen kaikki kunnan palvelut esitetään suljettavaksi. Käsittämätöntä on, että lapsia ei siirrettäisi Luopioisten kirkonkylään vaan Onkkaalan naapuriin Aitooseen, ”Itäisen Pälkäneen” reunalle. Silloin Kukkian kylistä lapsille tulisi tappavan pitkät koulumatkat. Emme kai me Pälkäneellä niin köyhiä ole, että lapsille ei pystyttäisi edes yhtä koulua järjestämään myös itäiselle Pälkäneelle?

Pienen kunnan mahdollisuus on luovuudessa ja joustavuudessa, ketteryydessä. Pälkäneellä olen kuullut monenkin mielestä olleen ”hyvä pöhinä” viime vuosina. Uusi strategia ainakin kylien osalta juuri julkaistiin lehdessä. Nyt tulee puun takaa ”säästöleikkuri” ja vielä lipsahtaa julkisuuteen tuhoamaan Pälkäneen orastavaa hyvää imagoa. Kehittyminen ja kasvu tyssäävät varmasti alkuunsa jos tehtyjä strategioita ei alkuunkaan uskalleta lähteä toteuttamaan.

En epäile vt kunnanjohtajan ammattitaitoa talouskysymyksissä, talouden tasapainottamiselle lienee tarvetta. Se tulee kuitenkin tehdä harkiten todellisten faktojen pohjalta ja kunnan strategisia valintoja seuraten. Pälkäne on ihmisten kunta eikä sitä sovi hätäpäissään silputa miten tahansa.

Pekka Linnainmaa

Laitikkala

Kommentit (4)

 1. Huolestuttavaa menoa

  Totuuden sanoja.

  Edelleen tämä outo tilanne että ”sattumalta” virkavapaan aikana alkaa tapahtua. Melkoisen raukkaa toimintaa eräiltä jos saan sanoa. Ja sitten tietysti että mitään tarkkoja lukuja tai faktoja esim. jo ”saavutetuista säästöistä” vaikkapa kouluasioissa on mahdoton saada kun aina joku asia muka estää vertailukelpoisuuden.

  Olisiko todellinen syy kuitenkin se että muutamien oppineempien maine ja status ei kestäisi siellä sitä, että heidän perusteluinaan käyttämät tilastot ja tiedot paljastuisivatkin tuulesta temmatuiksi tai vähintäänkin tulkinnanvaraisiksi (ja tulkinta toki onkkaalalaisittain kotiinpäin vedettynä ja paperilla hyvältä näyttävä kun tarkastellaan jotain yksittäistä lukua sopivassa kontekstissa).

  Vaikea nähdä miten verotulot kasvaisivat tai talous kohentuisi jos se AINOA valttikortti täällä kunnassa lapsiperheille, eli pienet, turvalliset ja laadukkaat kyläkoulut yhtäkkiä poistetaan yhtälöstä. (Yhdysluokat ovat muuten aivan hyvä oppimisympäristö, turha väittää muuta. Omakohtainen kokemuskin asiasta löytyy ja sen jälkeinen korkeakoulututkinto. Joten lässytys siltä osin voitaneen lopettaa?)

  Keksiikö joku mitään syytä miksi lapsiperhe enää sen jälkeen kun kyläkoulut on lakkautettu muuttaisi tai jäisi Pälkäneen sivukyliin tai edes sen näivettyvään ytimeen?

  Minä en keksi.

  Omatkin veroeuroni saatan kohta siirtää muualle pelkästä inhosta Pälkäneen nykypäättäjiä ja heidän ammattitaidottomuutta kohtaan, vaikka henk.koht en olekaan uhrina tällä lakkautusten listalla. Vahvaa sympatiaa silti tunnen nyt keskustaajaman ulkopuolisia kohtaan.

  Konsulttien sana ei ole laki eikä välttämättä viisauden alkukaan, vaikka niistä sanoista olisi miljoona maksettukin ja kaikki viisaus ei todellakaan tule automaattisesti tutkintojen ja tittelien mukana.

  Joskus päättävä taho voisi ottaa nöyränä lakin käteen ja kuunnella niitä oman palkkansakin maksajia, eli tässä tapauksessa veronmaksajia. Viisaus asuu tällä hetkellä nyt vahvasti siellä. Ja ilmeisesti ainoastaan siellä.

 2. Valtuusto herätys!

  Sijaisesta pääsee onneksi eroon määräaikaisuuden päätyttyä. Mahdollisen koulujen lopettamisesityksen voi tyrmätä tai jättää pöydälle. Ja jos vakituinen viranhaltija jatkaisi samaa linjaa niin potkut! Jonkun kuukauden palkan siitä voi joutua maksamaan, mutta muutama kymppitonni on pikkuraha siitä, että lapsilla on hyvä olla kunnassa. Kunta on meitä asukkaita varten. Nyt ryhtiä valtuutettuihinkin, että vain viranhaltijat eivät tätä kuntaa pyöritä. Erityisesti jos yhtään on kotiseuturakkautta.

 3. Nimetön

  Kumman hiljaa ovat valtuutetut olleet. Luulisi, että nyt jos koskaan kannattaisi äänestäjiään puhutella. Onko joku yhteinen vaitiolosopimus? Muillakin kuin ryhmä18 väellä, joiden linja on tietysti selvä koskapa johtajaa seurataan kuin lauma lampaita. Ryhmän ulkopuolella on monia fiksuja miehiä ja naisia, joiden olisi hyvä nyt avata sanainen arkkunsa ja kertoa mielipiteensä. Me äänestäjät edellytämme sitä. Kyse ei ole mistään pelistä: haa, jännää katsoa kuinka valtuusto äänestää. Kyse on monille äärimmäisen tärkeistä kysymyksistä, joilla ei saa leikkiä. Ja koska näin suuri vastustus noita huonosti perusteltuja säästötoimia kohtaan on, eikä aikaa kunnollisia vastatoimenpiteitä varten ole, inhilmillisintä ja moraalisesti vastuullisinta on panna esitys pöydälle. Esittelijä ei toivottavasti ole täällä’ enää ensi vaalien aikaan, mutta me äänestäjät olemme ja seuraamme kiinnostuneena valtuutettujen äänestyskäyttäytymistä.

 4. Nimetön

  Jospa kyseessä on kuntatalouden asiantuntijoiden koelaboratorio kotikunnassa; jos voidaan osoittaa saatavan säästöjä näillä toimenpiteillä. Silloin on testattu kaava helppo myydä muille kunnille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?