Pieni kommentti talouden tasapainottamiseen

Ei ole kuulunut aikaisemmin tapoihin, mutta ajattelin laittaa oman lusikkani tähän talouden tasapainottamissoppaan.

Olen toiminut ensin Luopioisten ja sitten Pälkäneen kunnanvaltuutettuna yhteensä kaksi kautta ja ollut samaan aikaan sivistyslautakunnan jäsen, josta Luopioisten kunnan aikana kaksi vuotta sivistyslautakunnan puheenjohtajana.

Olen käynyt jokaisessa koulussa seuraamassa tuntiopetusta vähintään kerran ja päässyt tutustumaan erilaisten koulujen toimintaan. Ensimmäisellä kaudellani olin mukana Luopioisten ja Pälkäneen kunnan kuntaliitoksen valmistelussa sivistystoimen edustajana. Sen johdosta luulen tietäväni jotain kouluasioista.

Talouden tasapainottamisesta on keskusteltu valtuustoseminaarissa edellisellä kaudella ja varmasti keskustelua on jatkettu myös uuden valtuuston aikana. On todella kummallista, jos tämä on tullut valtuutetuille yllätyksenä. Sivistystoimi on Pälkäneen kunnan suurin menoerä, josta pystymme itse päättämään ja siksi ainoa mistä voidaan saada suurimpia säästöjä.

Kouluverkon supistamisesta on keskusteltu yli kymmenen vuotta ja samalla heitettiin ilmaan Rautajärven, Luopioisten ja Aitoon koulujen yhdistämisen idea. Rautajärven koulu on saanut jo muutaman kerran jatkoaikaa toiminnalleen, on jääty odottamaan lapsimäärän nousua. Mitään muutosta parempaan ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan oppilasmäärä on jatkanut laskuaan.

Olen saanut henkilökohtaisia yhteydenottoja ollessani sivistyslautakunnassa koskien koululla ilmenneitä ongelmia. Tämän lisäksi vanhemmat ovat aktiivisesti keränneet nimilistoja, joilla saataisiin vaikutettua koulujen surkeaan tilanteeseen. Suurempia muutoksia tai parannuksia ei ole kuitenkaan tehty, mutta ongelmat ovat ihmisten mielestä kadonneet. Outoa eikö totta?

Julkisuudessa on puhuttu paljon pienten kyläkoulujen puolesta ja vieroksuttu ajatusta yhdestä ”isosta” koulusta. Kuitenkaan vähän yli 100 oppilaan koulu ei ole suuri yksikkö, vaan se voidaan mieltää vielä kyläkouluksi.

Vs. kunnanjohtaja ja sivistystoimenjohtaja eivät ole aiheuttaneet tilannetta, vaan näkevät sen paremmin, sillä ovat tulleet tilanteeseen ulkopuolelta. Itse yhdyn sivistystoimenjohtajan näkemyksiin suurelta osin. Tärkeimpänä näen opetuksen siirtymisen yhdysluokista yhden vuosiluokan opetukseen. Se parantaa työrauhaa ja oppilaiden tasa-arvoa kunnan sisällä.

Tilanne on omasta mielestäni aiheutunut edellisten valtuustojen kyvyttömyydestä tehdä tarpeellisia ja riittävän kovia päätöksiä, ja koen syyllisyyttä siitä. Nyt olisi viimein aika tehdä tarpeelliset ja riittävät päätökset.

Tässä pintapuolisesti kouluasioista ja omista kokemuksistani.

Juha Soukkio

Yksi kommentti

  1. Paavo Mustonen

    No nyt päästiin oikealle linjalle, kiitos rohkeudesta!
    ”Sivistystoimi on Pälkäneen kunnan suurin menoerä, josta pystymme itse päättämään”
    Näin se menee, ja menisi myös maakuntauudistuksen jälkeen, jos se toteutuu. Tuo kaikki tuo meidät kuitenkin laajempaan arvokeskusteluun, koulun asemaan osana kyläyhteisöä, mahdollisuuteen yrittää haalia uusia asukkaita, ongelmat rakennusten hyödyntämisen ja suojelun kautta jne. Pidän oikeana sitä näkemystä, että kunta ei ole pyrkinyt hankkimaan uusia asukkaita Luopioisten alueelle. Tämä on se keskeinen kysymys, onko annettu mahdollisuutta, onko tuettu aidosti? Palataan astialle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?