Medelplan-museon kesä avataan 3.6.

Tulevana kesänä kohdistetaan katseet siihen ympäristöön, jossa Daniel Medelplan vuonna 1719 laati kuuluisan aapisensa eli Taurialaan, Kukkolaan ja lähikyliin. Daniel Medelplanin museo nostaa valokuvin esille erityisesti tuonaikaiset talot, Aspilan, Oksalan, Eskolan, Hoppulan ja Näppilän. Medelplan oli kirjapainouransa jälkeen kierrellyt perheineen useilla paikkakunnilla, kunnes hän lopulta päätyi Pälkäneelle, Näppilän taloon, jossa hän asui ja toimi viimeiset parikymmentä elinvuottaan. Pälkäneen historian keskeisten paikkojen merkitys voidaan tiivistää näinkin: vaikka Kostiavirran taistelu hävittiin, sivistyksen perusta voitettiin vajaan kymmenen kilometrin päässä Taurialassa – aapisella.

Kesänavauksessa 3. kesäkuuta juhlitaan erityisesti tienoon kyläkirjan ”Kyläkeinun vaiheilla” ilmestymistä. Museo avaa valokuvin uusia näkymiä kirjan sisältämistä asioista, ja kirjan kirjoittajat palaavat puheenvuoroissaan kylän merkkitapauksiin. Daniel Medelplanin museon kesänavaus käynnistyy kello 14 Juhanalla, Konkintie 45:ssä. Tarjolla on puheiden lisäksi kahvia, kukkopipareita ja laulua. Kyläkirjan toista painosta on vielä jäljellä joitakin, ja kirjoja myydään avauksessa. Museon verantanäyttelyssä on esillä edesmenneen, aapiskukkotaiteilijanakin kunnostautuneen Bartolomeo Prencipen töitä.

Medelplan-museo on avoinna kesä-elokuussa kello 14–16 tai ennalta sopien puhelimitse 040 4176 290. Näköpiirissä jo häämöttävää Medelplanin aapisen 300-vuotisjuhlintaa pohjustaa vielä tämän vuoden ajan Paras aapiskukko -äänestys museolla ja internetissä www.kolumbus.fi/medelplan/aapiskukko.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?