Vastine Eero Laesterän kirjoitukseen

”Lisäksi kunta on täsmäostolla koettanut varmistaa Luopioisten kirkonkylän alueella toimivan yrityksen toiminnan jatkumisen ja panostanut vanhan kunnantalon infraa kahvilatilaksi. Tämä panostus ei johtanut toivottuun tulokseen kunnasta riippumattomista syistä. Kunta on ollut myötämielinen ymmärtääkseni myös ViherKostialassa.”

Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry toivottaa arvoisan hallintotieteiden tohtorin sydämellisesti kahvittelemaan Luopioisiin, Luopioisten vanhaan kunnantaloon ja sen nykyisin Pytinkinä tunnettuun vireään toimintaympäristöön.

Yhdistyksemme on vuokrannut Mikkolan entistä navettarakennusta jo kymmenen vuotta, järjestäen siellä vapaaehtoisin voimin runsaasti tasokasta kulttuuritarjontaa. Vuonna 2013 vuokrasimme myös samassa pihapiirissä sijaitsevan kauniin päärakennuksen.

Kunta ulkoisti sinne kuntainfotoiminnan ja perustimme sinne kahvilan. Toisena kesänä kuvaan tuli mukaan kahvilayrittäjä, joka kuitenkin ensimmäisen vuoden jälkeen heitti hanskat naulaan. Sen jälkeen kahvilaa on pyöritetty yhdistyksen omin voimin ja muun muassa Kukkian Maa- ja kotitalousnaisten avulla. Kahvila on myös ollut Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijoiden työssäoppimispaikka.

Viime talven ajan kahvilassa toimi torstaisin Soppakahvila, jossa Mikkolan Navetta tarjosi tilat, SPR osti raaka-aineet ja Aitoon koulutuskeskuksen oppilaat ohjaajineen valmistivat ruuan. Tuoton sai SPR. Soppakahvila tuli nopeasti hyvin suosituksi ja se toi ravitsevan keiton ääreen monia sellaisiakin kyläläisiä, jotka eivät normaalisti kahviloissa käy. Kolmikantayhteistyö on ollut ainutlaatuista ja herättänyt paljon myönteistä huomiota. Toivomme yhteistyön jatkuvan lomien jälkeen.

Kesän ajan Kahvila Pytinkiä hoitaa kolme paikkakunnalta kotoisin olevaa, 18–16 -vuotiasta nuorta, joille se tarjoaa mahdollisuuden kesätyöhön ja yrittäjyyden opettelemiseen 4H-järjestön avulla. Tytöt nousevat aikaisin aamulla leipomaan pullaa, piirakoita ja leipää, sillä kahvilassa on aina tarjottu vain tuoreita, itse tehtyjä leivonnaisia.

Vuokratessan Pytingin Mikkolan Navetta kunnosti sinne kahvilatilat omalla kustannuksellaan. Aloittaessaan kahvilatoiminnan keväällä 2014 yrittäjä sopi kunnan kanssa eräistä muutostöistä, muun muassa ilmastoinnissa ja sähkötöissä. Näistä kertyneet kulut maksoi yrittäjä siihen asti, kunnes lopetti toimintansa Pytingissä. Sen jälkeen korjaustöistä aiheutuneen korotetun vuokran maksoi Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry. Koko summa tuli maksetuksi marraskuussa viime vuonna.

Yhteistyömme kunnan kanssa on aina ollut hyvää. Olemme saaneet runsaasti myötämieltä, mutta emme rahallista tukea, lukuun ottamatta normaaleja yhdistystukia. Maksamme navetasta, Pytingistä ja samalla myös kahvilatiloista sopimuksen mukaista vuokraa.

On syytä myös huomauttaa, että Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry tarjoaa paikkakunnan palvelutarjontaa täydentävän viihtyisän kahvilan ja kuntainfon lisäksi toimitilat lähes kymmenelle yritykselle, yhdistykselle tai yksityiselle ja että työllistämme vuoden ympäri kaksi osapäiväistä työntekijää.

On vaikea tietää, mitä tuloksia arvoisa hallintotieteiden tohtori tarkoittaa kirjoituksessaan – eikö nuorten oppimisen tukeminen ja kesätöiden tarjoaminen riitä? Eikö paikallisen väen ja matkailijoiden palveleminen viihtyisessä kahvilassa riitä? Eikö ainutlaatuisen miljöön kehittäminen osana Luopioisten kyläkuvaa riitä?

 

Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry

Päivi Loukamo

puheenjohtaja

 

Kommentit (8)

 1. Teppo

  Voisiko Eero Laesterä vastata tähän vastineeseen? Olisi mielenkiintoista kuulla miten aiemmat väitteet perustellaan. Selkeä ristiriita tekstien välillä asettaa jomman kumman kirjoittajan erikoiseen valoon. Ihan Laesterän oman uskottavuuden vuoksi olisi syytä vastineeseen kirjoittaa vastine.

 2. Tasapuolista?

  Laesterä kirjoittaa kunnan panostaneen Pytingin kahvilaan, mutta panostus ei johtanut toivottuun tulokseen kunnasta riippumattomista syistä. Loukamo kertoo kunnan tehneen Paula Suksian toivomat ilmastointi- ja sähkötyöt, mutta osa laskuista jäi Mikkolan Navetalle, kun yrittäjä löi vuoden jälkeen hanskat tiskiin. Ei kirjoituksissa kai mitään ristiriitaa ole. Toinen puhuu aidasta ja toinen seipäistä.
  Mutta kun tälle tasolle lähdetään, niin tasapuolista olisi tehdä selkoa siitä, mihin hintaan kunta vuokraa yrittäjille tiloja Luopioisista (Pytinki, Mikkolan Navetta ja Rego). Ei taida olla ihan tasapuoliset hinnat Onkkaalan yrittäjien mielestä. Periaate kai on se, että kunta tarjoaa puitteet vapaaehtoistoiminnalle, muttei yrityksille.

  • Paavo Mustonen

   Kysynnän ja tarjonnan laki, Sallassa tai Savukoskella saa vielä Luopioistakin halvemmalla vuokratiloja. Mikään ei estä Onkkaalan yrittäjiä siirtymästä Luopioisten puolelle. Saa vaikka muuttaa ihan asumaankin.

  • Päivi Loukamo

   Juuri niin, Kultgtuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry on tosiaankin yhdistys, ei yritys. Se on vapaaehtoisten ihmisten talkoovoimin tarjonnut kyläläisille ja muillekin, ehkäpä jollekulle onkkaalaisellekin, laadukasta kulttuuritoimintaa, virkistystä ja tapahtumia 10 vuoden ajan. Yksikään meistä ei ole saanut palkkaa. Sen sijaan työllistämme kahta osa-aikaista työntekijää, kuten kirjoituksessani totesin ja tarjoamme edullisia vuokratiloja paikallisille yrityksille, yhdistyksille ja yksityisille. Maksamme kunnalle käypää vuokraa, tervetuloa tutustumaan kirjanpitoomme, jos asia niin kovasti kiinnostaa. Olisiko parempi, että nämäkin rakennukset olisivat tyhjiä ja että kylänraitti olisi tältäkin osin hiljainen? Kateus on sitten kumma juttu. ..Tervetuloa mukaan yhdistyksemme toimintaan, uusia voimia tarvitaan aina!

 3. Niinpä niin

  Niin. Toki voisi joku muukin kahvilayrittäjä olla mielissään, kun kunta tekisi remonttia josta ei yrittäjä itse joutuisi minkäänlaiseen taloudellisesn vastuuseen. Ja eipä se taida Mikkolan Navettakaan yksityisten sijoittajien rahalla pyöriä. jos ei kunnan, niin ainakin julkisilla varoilla.
  Ja taisipa kunta jollekin yrittäjälle siihen Regohallin kylkeenkin terassin kustantaa. Kuinkahan moni Onkkaalan pään yritys saisi kunnalta moista ”yritystukea”?
  Mutta yksi asia on varma: ensi valtuustokaudella riittää kyllä osaamista valtuustossa kun nämä paavomustoset ja entiset ja nykyiset kahvilan pyörittäjät pääsevät laittamaan tämän kunnan asiat kuntoon!

  • Päivi Loukamo

   Tarpeen taitaa olla tämä suunniteltu lukutaitokampanja. Juurihan selitin, kuinka kahvilan korjauskustannukset maksoi ensin yrittäjä siellä toimiessaan ja loput maksoi yhdistyksemme, viimeistä senttiä myöten. Käsittääkseni tämä nimenomaan tarkoittaa sitä, että ensin yrittäjä ja sen jälkeen yhdistyksemme oli taloudellisessa vastuussa kustannuksista. Joten eiköhän lopeteta tämä jankuttaminen tähän, kun on suurempiakin ongelmia, niinkuin nyt tuo kunnan suunnnittema koulujen ja päiväkotien lakkautus.

 4. Niinpä niin, jaapa jaa

  Niinpä niin tiedusteli kuinka moni Onkkaalalainen yritys saisi tukea? Miten se meni se Vendin hallin juttu? Tuettiinko sitä isolla rahalla? Kun en muista niin joku voisi selventää. Maksettiinko Roholan alueesta pellon hinta?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?