Koululaiset yllättivät osaamisellaan

Riistapäivän lopuksi paistettiin makkaraa.

Harhalan koululaisille pidetyn riistapäivän tarkoituksena oli tutustuttaa koululaisia metsästyksen ja luonnon pariin. Rastikilpailuna toteutetun päivän järjesti Laitikkalan eräveikot ry yhdessä paikallisen riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

Alakouluikäiset lapset ryntäsivät suorittamaan tehtäviä kolmen tai neljän hengen ryhmissä. Lapset yllättivät riistapäivän pitäjät metsätuntemuksellaan.

– Yksi rasti, joka jäi mieleen, oli sellainen mihin oli kerätty kolme eri puuta ja ne piti tunnistaa, kertoo Pälkäneen ja Luopioisten riistanhoitoyhdistyksen edustaja Jari Salminen.

Pihlajan, lepän ja koivun tunnistivat kaikki ryhmät

– Vielä suurempi yllätys oli rasti, missä piti tunnistaa kauriin, peuran ja hirven sarvet ja kaikilla ryhmillä oli ne oikein, jatkaa eräveikkojen Mikko Rönni.

Sarvien ja puiden lisäksi radalla tunnistettiin pienpetoloukkuja ja lintujen pönttöjä. Etäisyyksien arviointi osoittautui rasteista haastavimmaksi ja sen avulla kisaan löytyi lopulta voittajat.

 

Pääasiana aseen turvallinen käsittely

Rastiradan jälkeen lapset pääsivät kokeilemaan ilmakivääriammuntaa. Lapsista halukkaat saivat yrittää ampua alas tölkkejä kepin nokasta. Myös tässä tehtävässä Mikko Rönni ja Jari Salminen saivat yllättyä lasten taituruudesta.

–Yks tyttö tuli ampumaan ja väitti, että on vain kerran ampunut aikaisemmin. Sitten se osui kaikki neljä laukaustaan, kertoo Rönni.

Ilmakivääriammunnalla oli ampumisen lisäksi tärkeä opetuksellinen puoli. Heikki Heikkilä ja Seppo Korkeila opettivat aseen käsittelyä niin, että vaaratilanteita ei tulisi eteen.

– Opetettiin, että pyssy ladataan aina toisesta pois päin, kuinka asetta pidellään, ja että ase on aina vaarallinen, vaikka oletettaisiin sen olevan tyhjä, kertoo Salminen.

 

Mikko Rönni antaa ohjeita innokkaille koululaisille.

Koirien paijausta ja makkaranpaistoa

Jari Salmisella oli riistapäivässä mukana myös karvakavereita. Suomenpystykorva ja Jämtlanninpystykorva saivat lapsilta paljon huomiota.

– Kyllä niitä paijattiin, ja lapset teki lopuksi korttejakin koirille, Salminen kertoo.

Päivän lopuksi oli makkaraan paistamista ja limonadia. Parhaat ampujat sekä rastikilpailun voittajajoukkue saivat myös palkinnot riistanhoitoyhdistykseltä.

 

Toiveissa lisää vastaavia päiviä

Riistapäivässä koululaiset oppivat, kuinka metsästys on paljon muutakin kuin tappamista. Salminen ja Rönni toivoisivat, että myös muut yhdistykset kävisivät kouluilla kertomassa metsästyksestä luonnosta.

– Riistanhoitoyhdistyksen kanssa ollaan puhuttu tällaisten tukemisesta, jos metsästysseurat kävisivät kouluilla tekemässä tällaista. Teemapäivät on lapsillekin mieluisia, kertoo Salminen, joka pelkää lasten vieraantuvan liikaa metsästä.

– Ja lapset todellakin kuuntelee hyvin ja on innoissaan mukana, jatkaa Rönni iloisena päivän antiin.

Riistapäivän idea synty Rönni syksyllä pitämän kalastusaiheisen päivän jälkeen.

– Koululla oli kalastushomman jälkeen kiinnostusta myös riistaa käsittelevään päivään, kertoo Heikkilä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.