Lauriala ja Kiviniemi tuovat Bachin sävellyksiä kirkkoon

Kalevi Kiviniemi.

Kaksi merkittävää kansainvälisen tason taiteilijaa, Kalevi Kiviniemi ja Risto Lauriala, soittavat sunnuntaina 3. kesäkuuta kello 18 Bach-konsertin Kangasalan kirkossa. Konsertissa kuullaan J.S. Bachin alkuperäisteoksia ja Busonin ja Saint-Saênsin sovituksia Bachin teoksista.

Risto Lauriala nousi vuonna 1970 suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan ensimmäisen palkinnon Maj Lind -kilpailussa. Vuonna 1974 hän voitti Stepanov -kilpailun Wienissä. Lauriala on esiintynyt kamarimuusikkona, orkesterisolistina ja lied-pianistina Euroopan maissa, Neuvostoliitossa ja aiemmin Venäjällä, Japanissa ja USA:ssa. Hän on tullut tunnetuksi etenkin esittämistään Beethovenin pianokonsertoista, Bachin Partitoista ja Schubertin pianosonaateista. Lauriala on toiminut myös Sibelius-Akatemian säestyksen, pianomusiikin ja kamarimusiikin lehtorina.

Konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi lukeutuu maailman huippu-urkureiden terävimpään kärkeen. Hän on viime vuonna konsertoinut maailman ykköspaikoissa, kuten Pariisin Notre Damessa, Leipzigin Gewandhausissa ja Moskovan Tschaikovski-salissa. Kiviniemi on esiintynyt solistina useille nimekkäille orkestereille kuten Moskovan kamariorkesterille, Moskovan sinfoniaorkesterille ja Suomessa Helsingin kaupunginorkesterille ja Sinfonia Lahdelle. Hän on toiminut lukuisten merkittävien kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa sekä pitänyt mestarikursseja Suomessa ja ulkomailla. Kiviniemi toimi Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana yhdentoista vuoden ajan.

Kiviniemi on tehnyt yli 160 levytystä. Vuonna 2009 hän vastaanotti maamme merkittävimmän musiikkipalkinnon, Säveltaiteen valtionpalkinnon. Vuonna 2012 hänet lyötiin ritariksi Chevalier OCM -arvonimellä. Pro Cultura Tavastica et Fennica -mitalin hän vastaanotti vuonna 2014.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?