Nuorisovaltuusto vieraili eduskunnassa

Reissussa mukana olleet nuorisovaltuustolaiset ja Ilmari Nurminen.

Miten saada nuorisovaltuusto ymmärtämään päätöksentekoa valtakunnan mittakaavassa? Vastaus on selvä. Nuorisovaltuusto pitää viedä tutustumaan eduskuntaan. Syksyllä 2017 Kangasalan nuorisovaltuuston toimintasuunnitelmaan kirjattiin tutustumismatka eduskuntaan. Vaikka kirsikkana kakun päällä olikin ajatus tutustua remontoituun taloon, oli matkan päätarkoitus osallistua täysistuntoon ja tavata kansanedustajia. Nuorisovaltuuston jäsenet olivat kiinnostuneita tapaamaan pirkanmaalaisen nuoren kansanedustajan Ilmari Nurmisen. Helmikuun kokoukseen saimmekin Ilmarilta tiedon, että tapaaminen onnistuu 23. toukokuuta. Toivorikkaina siis matkaan.

Oli ilo huomata, että ilmoittautuminen retkelle oli vilkasta. Nuorisovaltuusto sai mukaansa myös oppilaskuntien edustajia. Reilun kahdenkymmenen ihmisen retkikunta lähti matkaan. Koska pääkaupunkiin lähdimme, oli toki poikettava ottamassa vauhtia nykytaiteen museossa Kiasmassa. Eri näyttelyt herättivät vilkasta keskustelua aina kotimatkalle asti. Pizzalounaan jälkeen olimme valmiita eduskuntaan.

Saapuessamme eduskuntatalolle oli ensimmäisenä vuorossa turvatarkastus. Selvästi oli havaittavissa, että univormupukuiset turvallisuusmiehet- ja naiset herättivät kunnioitusta nuorisossa. Kuuliaisesti luovuttiin ylimääräisistä tavaroista ja noudatettiin saatuja ohjeita.

Eduskunnan täysi-istunto alkoi ja tunnelma nuorten keskuudessa oli jännittynyt. Hiirenhiljaa seurattiin istunnon alussa suoritetut äänestykset. Kiinnostusta herättivät myös istuntosalin useat tutut kasvot. Vaikka keskustelu istuntosalissa oli aika ajoin hieman pitkästyttävää, nuorten kärsivällisyys riitti hyvin.

Kierros sokkeloisessa eduskuntatalossa sai aikaan ihastusta, vaikka tunnelma oli odottava. Pian pääsimmekin tapaamaan Ilmari Nurmista. Kahvikupposen lomassa keskustelu oli hersyvää. Nuoret olivat hyvin valmistelleet tapaamista ja esittivät kiperiä kysymyksiä kansanedustajalle alkujännityksen lauettua. Kysymyksiä riitti aina ilmastonmuutoksesta eutanasiaan asti. Nuori kansanedustaja herätti luottamusta ja yhteinen sävel löytyi helposti. Ilmari kertoi seikkaperäisesti esimerkiksi lakien säätämisestä, valiokunnista ja ryhmäkeskusteluista. Kansanedustajan arki tuli lähelle ja kullanhohtoisuus katosi Ilmarin kertoessa päiviensä kulusta. Nuoret saivat todellisen kuvan kansaa edustavien ihmisten arjesta ja kovasta työstä, jota tehdään jokaisen päätöksen eteen. Kangasalan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jonna Lehto totesikin, että sai paljon lisää intoa ja hyviä neuvoja siihen kuinka nuorenakin pystyy töitä tekemällä vaikuttamaan asioihin.

Aika on rajallinen ja jouduimmekin luovuttamaan ryhmähuoneen seuraaville aivan liian pian. Valokuvausten jälkeen olimme valmiita poistumaan talosta. Summa summarum, Ilmarin lempilausahdusta lainatakseni, oli mukava todeta kuinka hyväkäytöksistä nuorisomme on. Kunnioitus päätöksentekijöitä ja arvokasta eduskuntataloa kohtaan näkyi vaatetusta myöten. Hillitty käytös, kiinnostus asioihin ja tarkkaan harkitut kysymykset kertovat, että voimme luottavaisina katsoa tulevaisuuteen. Iloisessa joukossamme saattoi hyvinkin olla joku tuleva kansanedustaja.

Irina Schutskoff,

reissussa mukana ollut vapaa-aikaohjaaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?