Kerran vielä, Jussi

Juhani Hartman on toiminut 30 vuotta Vuolijoen VPK:n päällikkönä. Kuva viime kesän kesäjuhlilta. Kuva: Erkki Yli-Vakkuri

Vuolijoen VPK:n kesäjuhlinta aloitetaan tänä kesänä punavalkoisin sävelin. VPK:n talon ohjelmallisia iltamia vietetään tulevana lauantaina laulamalla yhdessä työväenlauluja, isänmaallisia lauluja sekä kansakoulu- ja sota-ajan lauluja.

– Ajatus laulamisesta syntyi vuoden 1918 tapahtumia muistellessa. Vastakkainasettelun aika on nyt ohi ja voimme kokoontua laulamaan näitä upeita lauluja kaikki yhdessä. Kannattaa myös kuulostella laulujen sanoituksia – ne ovat tosi hienoja, Vuolijoen VPK.n päällikkö Juhani Hartman tunnelmoi.

Kello 19 alkavia yhteislauluja säestää Kaisa Aalto-Wallin harmonikallaan ja esilaulajina toimivat Maaria Hartman ja Vuolijoen Mieskuoro. Yleisö pääsee laulamaan täysin palkein esimerkiksi Jääkärimarssin ja Kansainvälisen mukana. Laulujen jälkeen tanssitaan Vuolijoen orkesterin tahdittamana.

VPK:n perinteisten kesäjuhlien aika on sunnuntaina kello 13. Ohjelmassa on perinteiseen tapaan palokunnan marssi, kenttäpelejä, pussijuoksua ja keppihevoskilpailut sekä levytanssit.

– Tämän kesän uutuus on hevoskärryajelu, Hartman mainitsee.

Kylän väki toivottaa paitsi mökkiläiset myös kävijät lähiseudun muista kylistä tervetulleiksi juhlaansa.

– Juhla on tarkoitettu ihan kaikille halukkaille, Hartman painottaa.

Vielä yhdet juhlat

Juhani ”Jussi” Hartmanille tulevan viikonlopun juhlat ovat sikäli merkitykselliset, että ne ovat viimeiset VPK:n juhlat, joista hän aikoo olla vetovastuussa.

– Aloitin alle parikymppisenä ja nyt olen seitsemänkymmenen. Taitaa olla jo aika tehdä tilaa nuoremmille, Hartman sanoo.

Hartman muutti Vuolijoelle vuonna 1951 isänsä Reinon, äitinsä Lempin ja kolmen veljensä kanssa. Isä-Reino oli VPK:n päällikkönä 25 vuoden ajan, joten palokunnan toiminta tuli Hartmanille tutuksi heti pikkupoikana. VPK-toiminta eli 1950-luvulla kulta-aikaansa: Vuolijoellakin järjestettiin vuosittain useat juhlat ja monia teatterinäytöksiä.

– Äiti ja isäkin juoksivat usein iltalypsyn jälkeen näytelmäharjoituksiin, Hartman muistelee.

1970-luvulle tultaessa ja maaltamuuton voimistuessa monen vapaapalokunnan toiminta hiipui. Vuolijoellakin kyseltiin, kannattaako toimintaa kylässä jatkaa, kun se näyttää loppuvan monessa muussakin kylässä. Hartman asui 1960–70-luvuilla 15 vuoden ajan Tampereella ja Pirkkalassa. Tuona aikana hän sai etäisyyttä kylään ja ymmärsi, että Vuolijoella on mahdollista pitää yllä perinteistä VPK:n juhlakulttuuria, joka muualta oli jo hyvää vauhtia katoamassa.

– Vedin siis VPK:n juhlien ohjelmatoimintaa myös kaupungissa asuessani. Olin jo silloin sitä mieltä, että kylä ei pysy kartalla ja elinvoimaisena, jos tämänkaltainen toiminta loppuu. Juhlia siis jatkettiin, ja itse asiassa vuoden 1977 pikkujouluissa teimme kaikkien aikojen kävijäennätyksen, 167 myytyä lippua. Tämä on myös maksimimäärä henkilöitä, joka Vuolijoen VPK:n talossa saa olla kerralla.

Hartmanilta on jäänyt vuosien varrella väliin vain muutamien VPK:n juhlien järjestäminen. Piskuisella Vuolijoella on järjestetty sitkeästi sekä pikkujoulut että kesäjuhlat vuosittain.

– Muutama viikko ennen juhlia menee pitkälti asioiden järjestelyyn. Vaikka tämä on eräällä tavalla minun harrastukseni, on se silti myös rankkaa työntekoa, Hartman määrittelee.

Hartmanin viimeinen vetovastuu juhlista piti olla jo viime syksynä, kun Vuolijoen VPK:n talossa vietettiin Täyden sadan iltamia. Musiikkikavalkadissa kuljettiin taaksepäin 100-vuotiaan Suomen historiassa.

– Nämä iltamat ovat jääneet mieleeni hienoimpina yksittäisinä juhlina. Tunnelma oli käsinkosketeltava ja ilta muutenkin kaikin puolin onnistunut, Hartman kertoo.

Maalla viihtyy

Vuolijoen VPK:n talo on pidetty kunnossa palokunnan omin voimin vuosien saatossa. Hyväkuntoista taloa vuokrataankin paljon erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Talolla järjestetään paljon esimerkiksi häitä, syntymäpäiväjuhlia ja hirvijuhlia.

– VPK:n talo on myös varsinainen kulttuuritalo, jossa tuotetaan omin voimin ohjelmia: Vuolijoki on täynnä soitto- ja laulutaitoisia henkilöitä, Hartman kehaisee.

Suurin syy siihen, miksi mies on vaimonsa Kirstin kanssa viihtynyt Vuolijoella on se, että hän viihtyy erinomaisesti maalla. Pariskunnan kaksi tytärtä asuu muualla: Maaria Porvoossa ja Karoliina Tampereella.

– Palokunnan juhlissa he ovat kuitenkin olleet edelleen mukana esimerkiksi säestystehtävissä, Hartman lisää.