Kylä-Mukkulassa navetassa tanssitaan, rokataan ja näytellään

Klubin baaritiski on lattialankku navetan yläkerrasta. August Rockin aikaan jono baaritiskille ulottuu ulko-ovelle.

Navettojen tyhjennettyä alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan, niitä on otettu uusiokäyttöön. Kuohijoella toimii tällä hetkellä kolme navettaa uusissa käyttötarkoituksissa.

Helsinkiläiset Aslak Christiansson ja Leena Vilenius etsivät vuonna 1998 kesämökkiä. Ensimmäinen ja ainoa paikka, jota he kävivät katsomassa, oli kuitenkin vähän enemmän kuin kesämökki. Se oli suuren remontin tarpeessa oleva tila vuonna 1932 rakennetun navettarakennuksen kera Kuohijoella.

Tila oli ollut autio 25 vuotta ja navetta käyttämättä ainakin sen saman ajan. Christiansson ja Vilenius ihastuivat paikkaan, tekivät ostopäätöksen ja laittoivat koko elämänsä uusiksi.

Kylä-Mukkulan kulttuurikeskuksessa on tanssittu, rokattu ja tehty teatteria pian kaksi vuosikymmentä.

 

Tanssista se lähti, klubi syntyi vauhdilla

Vuonna 1932 rakennettu navetta oli ollut tyhjillään ainakin 25 vuotta, kun Aslak Christiansson ja Leena Vilenius ostivat tilan. Ensin rakennettiin tanssisali navetan yläkertaan. 2003 alakertaan avattiin Aslak & The Eskimos-klubi.

Suurin syy ostopäätökseen oli nimenomaan riipinraapin oleva navettarakennus. Idea navetan uusiokäytöstä lähti tanssista.

Leena Vilenius on lasten tanssipedagogi ja navetan parvi oli omiaan tanssisalille. Jokakesäiset lasten tanssileirit järjestettiin ensimmäisen kerran 2011 ja ne pyörähtävät käyntiin taas kesäkuun alussa koulujen koululaisten lomien alettua.

Aslak Christiansson muistelee naapurin tuumineen, että tilaan voisi perustaa pubin.

– Ajattelin, että en perusta pubia, mutta klubin voisin perustaa ja sitten ryhdyin puuhaan, Christiansson kertoo.

Navettarakennuksen alakerrassa avattiin Aslak & The Eskimos -klubi vuonna 2003. Moni ihmetteli ja kylällä puhuttiin, kuka klubilla mahtaa käydä.

– Avajaisissa olivat kaikki, Christiansson naurahtaa.

– Klubi syntyi aika haipakkaa. Sisustuksesta minulla oli visio päässä valmiina, kun olen koko ikäni tehnyt lavasteita.

Käytävät, vessat ja varauloskäytävät olivat sitten piirrettynä tarkasti paperilla.

 

Sisustusta kierrätyksen kautta

Klubin sisustus on syntynyt pitkälti kirpputori- ja kierrätystavaroista. Lisäksi asiakkaat ovat tuoneet lahjoiksi seinille ripustettuja esineitä, kuten väärinpäin kulkevat kellot. Onpa seinälle päätynyt siskon mieheltä jäänyt lippalakkikokoelmakin, johon kävijät tuovat täydennystä. Klubin baaritiski on navetan yläkerran lattialankku ja yksi pöytätaso on tilan entinen ruumislauta.

Tiukalle klubin valmistuminen meni. 15 minuuttia ennen avaamista lyötiin kiinni viimeiset kattopaneelit ja viisi minuuttia ennen ovien aukeamista Christiansson opetteli kassakoneen käytön. Valmista tuli kuitenkin.

Alkuun soittamassa olivat omat ja ystävien bändit. Elävä musiikki kuuluu jokaiseen iltaan, kun klubi on avoinna.

Klubi on vakiinnuttanut maineensa ja kerännyt kävijänsä. Soittajia ei tarvitse enää edes pyytää, vaan he hakeutuvat itse esiintymään.

– Tämä on elämäntapa enemmän kuin elinkeino. Ollaan tyytyväisiä, kun ollaan plussalla, Christiansson sanoo.

 

Raskas projekti ei ole kaduttanut

Aslak & The Eskimos-klubin sisustus on syntynyt pitkälti kirpputoritavaroista ja lahjoituksista. Viime talven aikana Aslak Christiansson maalasi tuolit uudelleen. Tuoliryhmä, jonka ääressä Christainsson istuu, on Leena Vileniuksen isoisän kädentyötä.

Ensin valmistui aikanaan asuinrakennus ja sen jälkeen remontoitiin navetan tilat. Kokonaan Aslak Christiansson ja Leena Vilenius muuttivat Kuohijoelle vuonna 2000. Remontti jatkuu edelleen, eikä Christianssonin mukaan voi odottaakaan tilannetta, että kaikki olisi valmista.

– Nyt on pari talvea ollut rauhallisempaa. Tänä talvena aloin maalata t-paitoja, kun on ollut aikaa harrastaa, Aslak Christiansson tuumii.

– Niin kauan kuitenkin puuhastellaan, kuin terveyttä ja intoa riittää, sanoo 68-vuotias Christiansson.

Klubille tulee joka kesäksi jotain uutta. Tänä vuonna isäntä on maalannut tuolit riemunkirjaviksi maaleilla, jotka jäivät yli vessan kaakeleista.

Teatteritekniikan ammattilaisena tekniikan tekeminen tiloihin oli Christianssonille helppoa. Mikään muukaan ei silti tuntunut urakassa mahdottomalta, eikä hommaan ryhtyminen ole kaduttanut.

– Olihan se raskas projekti. Yhtään ehjää ikkunaa tai ovea navetassa ei ollut ja peltikatto oli ruosteessa. Uskonpuutetta ei ollut koskaan, tiesin mihin ryhdyn. Asenne, jonka olen oppinut roudaus- ja teatteripuuhissa on, että jos eteen tulee ongelma, se ratkaistaan ja piste.

Vesien kanssa Christiansson kertoo olleensa isoimpien ja arveluttavimpien asioiden kanssa tekemisissä. Perusrakentamisessa taas hän kertoo olleen ison työn, mutta kun sen tekee, se valmistuu.

 

August Rock ja juhannuspäivä vilkkaimmat

Navetan yläkerrassa on esitetty kesäteatteria monena kesänä. Tämä kesä on toinen, kun teatteria ei ole ollut.

– Se vaatii sitoutumista, treenit olisi oltava 1–2 kertaa viikossa. Huonoa esitystä en halua ohjata, sanoo Christiansson ja pitää oven avoimena kesäteatterille tulevina kesinä.

Yläkertaan on rakennettu nouseva katsomo teatteria varten, ja se on käytössä myös silloin, kun Kylä-Mukkulassa rokataan jo legendaariseksi muodostunut August Rock elokuussa. Esiintyjät soittavat niin alakerran stagella kuin yläkerran lavalla.

Tänä vuonna 19. kerran järjestettävä hyväntekeväisyysfestivaali pidettiin ensin VPK:n talolla. Festivaalin järjestäjäporukka ehdotti Aslak Christianssonille, voisiko klubin anniskeluoikeudet siirtää VPK:n talolle, johon Christiansson heitti vastaehdotuksena, josko koko tapahtuma tuotaisiin Aslak & The Eskimos-klubille. Niinpä August Rock järjestetään Kylä-Mukkulassa elokuussa 13.:n kerran.

Ensimmäisen kerran klubin ovet aukesivat tänä keväänä perinteisesti vappuna Maisteri T:n keikalla ja väki löysi tiensä perille entiseen malliin. Klubista on muodostunut kylän yhteinen olohuone, jonne kokoontuvat niin paikalliset kuin mökkiläisetkin.

– Nyt olen vähentänyt iltoja, Christiansson sanoo. – Vähemmän on enemmän.

Juhannusaattona Klubi on pyhitetty oman suvun ja ystävien juhlille, mutta juhannuspäivänä väki kerääntyy perinteisesti klubille. Bileet eivät ole ihan yhtä isot, kuin August Rock, mutta kauas ei jäädä.

Ajankohtaiset tapahtumatiedot löytyvät nykyään osoitteesta www.kylamukkula.fi

Aslak & The Eskimos -klubin kesän kohokohta on elokuun alussa järjestettävä August Rock.
The Eastwood pisti viime vuonna kuulijoihin vipinää energisellä setillään. Kuva: Juha Tyrni.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?