Takahuoneiden artistit ainutlaatuisissa valokuvissa

Eput syksyllä 1986 Tavastialla. Kuva: Juha Tyyskä

Itsevarmuus uhkuu katseesta kun rodeoratsastaja asettuu kuvaan. Satula maassa, chapsit jalassa, stetson päässä ja tietysti roikkuvat viikset. Kädessä jokaisen eläintensuojelijan painajainen, köysi, jolla hevonen saadaan pukittelemaan näyttävästi, kun köyttä kiristetään eläinparan genitaalien ympärille. Taustalla likainen miesten wc.

Hikinen, rähjääntynyt, väsynyt Sielun veljien kitaristi Jukka Orma kaikkensa antaneena keikan loppupuolella. Tommi Läntinen suosionsa huipulla, lavalla, lavan takana ja faniensa piirittämänä. Fanien silmät kiiluvat pelottavasti verkkoaidan takaa.

Juha Tyyskä tuo Luopioisten taidekesään ainutlaatuisen kuvakavalkadin suomalaisen viihdemaailman ja sirkuksen staroista vuodesta 1986 vuoteen 2000. Jyvämakasiinissa koko kesän esillä olevassa valokuvanäyttelyssä kuvat ovat mustavalkoisia ja vangitsevia.

”Saako ottaa kuvan?”

Juha Tyyskä hengaili Tavastialla, kuvasi bändejä ja tajusi, että tässä ei ole kaikki. Kiinnostavampaa kuin show ja glamour oli se, mitä takahuoneessa tapahtui, kun keikka oli ohi. Kun artistit riisuivat roolinsa. Takahuoneista on glamour kaukana oikeassa elämässä ja kuvissa. Levähtäneitä, tahraisia sohvia, likaisia lattioita, roinaa, seinillä viestejä ties kelle. Uupuneita, hikisiä jätkiä, joilla vielä kihisee veressä keikan nostattama adrenaliini.

Carl Barks , se-ainoa-oikea-Aku-Ankan-piirtäjä, kurkistelee Sas-hotellissa 1992. Kuva: Juha Tyyskä

Tavastiasta tuli Tyyskän studio parin vuoden ajaksi. Väki tottui siihen, että hän tuli paikalle jo alkuillasta soundcheckin aikaan, notkui jossakin liepeillä keikan ajan ja tuli yhden-kahden aikaan yöllä kysymään: Saako ottaa kuvan? Lähes kaikki antoivat luvan.

Nyt vuosien jälkeen tunnistamme kuvista liikuttavan nuoret Sleepparit, Eput, Mike Monroen, Melrosen, Miljoonasateen ja monen muun bändin jäsenet. Musiikki ja valokuvaus toivat Juha Tyyskän Tavastialle ja myöhemmin myös muun muassa Porin Jazzin takahuoneisiin. Kiinnostus sirkukseen on myöhempää perua, mutta idea on sama: glamourista viis, elämä asuntovaunuissa ja sotkuisissa takahuoneissa ei aina ole herkkua ja se näkyy, kun osaa katsoa.

Osan aikaa Luopioisissa asuva Juha Tyyskä ”löysi” jo hyllyyn tunkemansa kuvat uudelleen, kun Jyvämakasiinin tunnelma alkoi puhutella. Nyt yläkerrassa on kuvia Tavastian vuosilta, alakerrassa muun muassa sirkusta, teatteria ja Porin Jazzia. Onpa siellä myös strippari, Miss Jane suihkutossuissaan. Pala suomalaista populaarikulttuuria kaikki tämä – ei ehkä se levy-yhtiöiden esittämä julkinen pala, mutta rehellinen ja todellinen.

Takahuoneita – Backstage. Juha Tyyskän valokuvia Jyvämakasiinissa Luopioisten Keskitien varrella 9.6.–31.8., avoinna ti–la klo 10–15.

Päivi Loukamo

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?