Yhteistyö: Yhteisiä tiloja kartoitetaan sekä Onkkaalassa että Luopioisissa

Kunta ja seurakunta sovittautuvat saman katon alle

Pälkäneen kunta ja seurakunta painiskelevat samankaltaisten ongelmien kanssa. Väki ja verotulot vähenevät, mutta kustannukset jatkavat nousuaan. Siksi molemmat valmistelevat parhaillaan mittavaa säästöpakettia.

Säästöjä etsitään sekä henkilöstöstä että kiinteistöistä. Sekä kunnalla että seurakunnalla on liikaa kiinteistöjä nykyiseen asukas- ja jäsenmäärään sekä toimintaan nähden.

Osa kiinteistöistä on vajaalla käytöllä, osa vaatisi mittavia remontteja. Isoimpia kunnostuskohteita ovat Pälkäneen kunnantalo ja seurakuntatalo. Kunnantalolla on edessä ulkokuoriremontti, jolla pyritään pääsemään sisäilmaongelmista. Myös seurakuntatalo kärsii sisäilmaongelmista, joista on valmistumassa perusteellinen selvitys kesäkuun aikana.

 

Tilojen yhteiskäyttö hyödyttäisi molempia

Kunta ja seurakunta ryhtyvät kartoittamaan kiinteistöjen yhteiskäyttömahdollisuuksia. Jos toiminta saataisiin sovitettua saman katon alle, joistain vajaakäyttöisistä tai isoa remonttia vaativista kiinteistöistä voitaisiin luopua.

Yhteiskäyttöä selvitetään sekä Onkkaalassa että Luopioisissa.

– Ja seurakunnalla on toimintatilat myös Aitoon Pysäkillä, kirkkoherra Jari Kemppainen muistuttaa.

Kunnan ja seurakunnan edustajat ryhtyvät saman tien selvittämään yhteiskäyttöön soveltuvia kiinteistöjä sekä niiden käyttö- ja remonttitarpeita.

– Tulevat tarpeet on tärkeä tietää syksyllä säästöpakettia laadittaessa, kun mietimme mistä rakennuksista voitaisiin luopua, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Juhani Järvinen sanoo.

Kunnan ja seurakunnan jäsenet ovat samoja, samoin myös osa päättäjistä. Pälkäneellä kunnan ja seurakunnan yhteistyö on ollut luontevaa monella osa-alueella, mutta tähän saakka se ei ole ulottunut kiinteistöjen yhteiskäyttöön.

Maasta löytyy ennakkoluulottomia yhteiskiinteistöjä. Esimerkiksi Sysmässä seurakuntatalo on liikuntahallin yhteydessä. Isoissa tilaisuuksissa ovia voidaan aukoa tarpeen mukaan molempiin suuntiin. Kuhmalahden Pentosali on pienempi esimerkki samanlaisesta yhteistyöstä.

Pälkäneellä ensisijaisena tarkoituksena on kehittää nykyisten tilojen yhteiskäyttöä, mutta mikään ei estä myöskään yhteisten toimitilojen rakentamista, jos se on remontointia järkevämpää.

 

Yhteiskäyttö ehkäisisi kylänraitin autioitumista

– Kunnan ja seurakunnan tilanne on pitkälti samankaltainen: väki ja verotulot vähenevät suhteessa kustannuksiin. Molemmat pyrkivät pysäyttämään negatiivisen kierteen. Siksi ryhdyimme selvittämään, missä kannattaisi edetä yhdessä, kunnanjohtajan sijaisena heinäkuun loppuun saakka toimiva Petri Härkönen sanoo.

Katseet kohdistuivat kiinteistöihin, kun seurakuntaa talousselvityksessä auttanut kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä kävi tilannetta läpi kirkkoherra Jari Kemppaisen kanssa.

– Mietimme yhdessä, miten voisimme kehittää tilojen yhteiskäyttöä ja ehkäistä kylänraittien autioitumista, Härkönen sanoo.

Luopioisissa kunnalla on kolme yhteiskäyttöön sopivaa kiinteistöä: entinen kunnantalo Pytinki, sen vieressä toimiva Mikkolan Navetta sekä seuratalo. Uusin ja ehkä toimivin kiinteistö on seurakuntakeskus, joka odottaa ainakin vesikattoremonttia. Pahimmassa tapauksessa käytettävissä voisi olla myös terveysasema, jonka sote-uudistus uhkaa hiljentää.

 

Seurakunta ja kunta ryhtyvät selvittämään yhteistiloja sekä Onkkaalassa että Luopioisissa. Uudenlaista yhteistyötä olivat laittamassa liikkeelle kirkkoherra Jari Kemppainen (vasemmalla), kirkkovaltuuston puheenjohtaja Juhani Järvinen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä, seurakunnan talouspäällikkö Kristel Muru-Tanila ja kunnanjohtajan sijainen Petri Härkönen.

Väki vähenee nopeasti Luopioisten puolelta

Kun Pälkäne ja Luopioinen vuonna 2007 yhdistyivät, Pälkäneen seurakunnassa oli hieman yli 4000 jäsentä ja Luopioisten seurakunnassa puolet tästä. 11 vuoden aikana sekä emäseurakunta että Luopioisten kappeli ovat menettäneet lähes 500 jäsentä. Pudotus on prosentuaalisesti raju Luopioisissa, sillä kappeliseurakuntalaisista on huvennut lähes neljäsosa. Pälkäneelläkin jäsenmäärä on vähentynyt 12 prosentilla.

Tulevaisuus ei näytä Luopioisten suunnalla yhtään valoisammalta, sillä kappeliseurakunnan väki on varsin iäkästä. Yli 66-vuotiaat eläkeläiset ovat Pälkäneen seurakunnan suurin ikäluokka. Heistä yli kolmasosa asuu Luopioisissa.

Seurakunnan kaikista jäsenistä 30 prosenttia asuu Luopioisissa ja 70 prosenttia Pälkäneellä. Vielä seurakuntaliitoksen aikaan suhde oli 33–67.

Perheen perustamisikäisten, alle 45-vuotiaiden ikäluokat ovat Luopioisissa entistä pienempiä. Seurakunnan peruskouluikäisistä jäsenistä Luopioisissa asuu vain 25 prosenttia ja alle kouluikäisistä 18 prosenttia. Luopioisten kappelin alueella on ainoastaan 50 alle kuusivuotiasta seurakunnan jäsentä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.