Aina ei voi voittaa

Monesti kuulee jonkun sanovan, että aina ei voi voittaa, mutta voi kun voittaisi edes joskus. Ainakin huippu-urheilussa on selvät tavoitteet. Niin yksilö- kuin joukkueurheilussakin tavoite on suunnattu kohti voittoa. Kukaan ei muista kuka oli viides tai kymmenes jossakin lajissa. Vain voittajat muistetaan.

Ei ole kiva jäädä ikuiseksi kakkoseksi tai ikuiseksi kymmenen parhaan joukkoon kuulujaksi. Vanha totuus lienee, että on mukavampi voittaa kuin hävitä.

Pian käynnistyvissä jalkapallon MM-kisoissa tavoitellaan maailman suosituimman urheilulajin mestaruutta. Joukkueet eri puolilta maailmaa kokoontuvat ottamaan mittaa toisistaan. Odotukset ja tavoitteet ovat korkealla. Moni joukkue joutuu tyytymään vähempään kuin voittoon. Loukkaantumisia voi tulla tai muuten vaan ei oikealla hetkellä onnistu.

Onnistumisia, epäonnistumisia, voittoja ja tappioita koemme elämässä muutenkin kuin urheilussa. Monesti olisi mukavampi kokea tappioiden sijaan onnistumisia, huonouden sijaan paremmuutta ja heikkouden sijaan voimaa ja taitoa. Vertaillessa itseään toisiin löytyy aina joku, jolla on jotain enemmän ja jotain paremmin kuin minulla.

Vertailujen keskellä on hyvä muistaa, että ihmisarvomme ei heilahtele sen mukaan, miten hyviä tai tehokkaita olemme. Meidät on luotu Jumalan kuviksi, ja sitä kautta meillä on oikeus kokea olevamme arvokkaita sekä tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi. Olemme ainutkertaisia persoonia ja luotuja iankaikkista elämää varten. Kukaan toinen ei ole tärkeämpi Jumalan silmissä kuin sinä. Hän lähetti ainoan poikansa osoittaakseen miten arvokkaita olemme Hänelle.

Meidän ihmisten rakkaus toisiamme kohtaan on vajavaista, mutta Jumala rakastaa meitä täydellisellä rakkaudella. Meistä jokaisesta on maksettu kallein mahdollinen hinta, Jeesuksen ristin kuolema, jotta voisimme kuulua Hänelle. Kristinusko on olemukseltaan Jumalan lahjojen vastaanottamista ja Jumalan mahdollisuuksien varaan rakentamista.

Ihmisarvomme takuupilarit ovat Jumalan luomistyössä, sovituksessa ja lunastuksessa. Jokaisella on mahdollisuus voittaa ainakin kerran, ja palkintokin on ihan vertailukelpoinen: iankaikkinen elämä, jonka Jumala on luvannut kaikille, jotka Häneen uskovat.

”Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen.” Joh. 1:12

Ari Vettenranta

nuorisotyönohjaaja

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>