Ajattele: Kukkiankylä!

Sydän-Hämeen Lehdessä 6.6. oli Miika Utoslahden oivallinen ja realistinen kirjoitus kylän nimen vaikutuksesta. Siitä tuli mieleeni, että joko nyt vihdoinkin!

1990-luvun alussa oli silloisen Luopioisten kunnan alueen yleismessut Aitoon Honkalassa. Olin itsekseni miettinyt kunnan nimiasiaa jo pitkään ennen sitä. Täytin kunnan osastolla aloitelomakkeen, jossa ehdotin, että muutetaan kunnan nimeksi Kukkianmaa.  Ehdotustani tehostaakseni jatkoin hiukan provosoivasti, että toissijaisesti liitetään kunta Pälkäneeseen, niin päästään karmeasta Luopioinen-nimestä eroon. Kyse oli silloin koko kunnan nimestä, koska kuohijokelaisena kirkonkylän nimi ei ollut niin oleellinen kuin oman kunnan nimi.

Aloitteeni ei tuolloin selvästikään ottanut kunnassa tuulta alleen, sillä en kuullut tai lukenut asiasta messujen jälkeen mitään. Kunnan nimi muuttui sitten Pälkäneeksi kuntaliitoksen myötä yli vuosikymmen myöhemmin, mutta syynä ei ollut nimiasia. Olen kuitenkin useasti palannut ajatuksissani tuohon nimikysymykseen, viime vuosina siis Luopioinen-nimisen kylän osalta, mutta puhunut siitä vain joillekin tutuille. Olen jo kauan sitten tullut siihen tulokseen, että kylän nimi todellakin pitäisi olla Kukkiankylä.

Pelkkä nimi Kukkiakin olisi muuten hyvä, mutta se aiheuttaisi sekaannuksia. Lisäksi ongelmana olisi sanan taivuttaminen. Esimerkiksi moni helsinkiläinen lähtee nykyisinkin viikonloppuna KukkiaLLE, mutta se tarkoittaa joko veneilyä, jäällä liikkumista tai mökkeilyä missä tahansa laajalla Kukkia-järvellä. Myös täältä Kukkian etelärannalta, Kuohijoelta, lähdetään usein Kukkialle (tai Kuohijärvelle), mutta se tarkoittaa järveä. Jos taas helsinkiläinen sanoisi menevänsä KukkiaAN, hän ilmeisesti olisi aikeissa päättää päivänsä järven syvyyksiin… On siis mentävä joko ”Kukkiankylälle” tai Kukkiankylään”. Jokaiselle olisi heti aivan selvää, että Kukkiankylä sijaitsee tunnetun Kukkian rannalla.

Varmaankin moni vastustaisi kylän nimen muuttamista, mutta todennäköisesti useimmat asiaa pohdittuaan myöntäisivät, että nykyinen nimi on negatiivinen, ja tuo mieleen lähinnä luopion. Erityisen ankealta on kuulostanut, kun useamman kerran vieraspaikkakuntalainen pahaa tarkoittamatta on käyttänyt työpaikkani henkilökunnasta sanaa ”luopiolaiset” (ei siis  ”luopioislaiset”). Nimi on varmaankin koettu negatiiviseksi myös paikallisen kotiseutuyhdistyksen nimestä päätettäessä, koska nimi on ”Kukkia-Seura”, eikä ”Luopio-Seura”. Paikallisesta yrittäjäyhdistyksen nimestä ”Luopioisten Yrittäjät” tulee taas mieleen helposti ”Luopioisten Luovuttajat”.

On todella hienoa, että uudisasukas Utoslahti ja Sydän-Hämeen Lehti nostivat vuosikymmeniä pohtimani nimiasian näkyvästi esille.

Vielä lopuksi, myös asiaa vastustaville: kuvitelkaapa, jos 12-tien risteyksissä Pälkäneellä, Hauholla ja Tuuloksessa tienviitoissa lukisi nimen ”Luopioinen” sijasta ”Kukkiankylä”. Mielikuva ja markkina-arvo olisivat aivan toista luokkaa ( ja vähintään joka toinen valtatietä ohiajavan auton takapenkillä matkustava pikkukoululainen ilmoittaisi ehdottomasti haluavansa Kukkiankylän kouluun.) Aikanaan Suomen luovimmaksi kunnaksi valittu Luopioinen voisi olla kylänäkin luova ja luoda uudelleen nimensä. Mannerlaatatkin liikkuvat, joten eiköhän yksi kylännimikin saada muutettua. Sitten kylä ottaa uudesta nimestä kaiken irti!

 

Kyläterveisin

Tero Jokinen

alkuasukas, Kuohijoki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?