Koululaiset nauttivat pitkästä kesälomastaan, mutta loma voi joskus aiheuttaa varsinkin alakoululaisten pienimpien oppilaiden vanhemmille ylimääräistä stressiä: Mistä lapsille hoitajat kesän ajaksi? Kesäkerhot, isovanhemmat ja lomien jakaminen vanhempien kesken auttavat monia perheitä selviämään kesäajan hoidosta.

Kesäajan hoito vaati erikoisjärjestelyjä mutta järjestyi lopulta mukavasti

Eeva, Henri, Oiva ja Eino Jokinen ovat asuneet Vatialassa reilut neljä vuotta. Paikka on osoittautunut viihtyisäksi, palvelut ovat lähellä ja kulkuyhteydet Tampereellekin ovat kunnossa. – Olemme Eevan kanssa molemmat kotoin Kangasalta, ja tuntui luontevalta palata tänne pääkaupunkiseudulla vietettyjen vuosien jälkeen. Täällä meillä on tukiverkot ja useimmat ystävistämme, Henri Jokinen miettii.

Jokisen perhe Vatialasta on tänä kesänä uuden edessä. Juuri ensimmäisen luokan päättänyt perheen esikoinen Eino viettää nimittäin ensimmäistä kesälomaansa koululaisena.

– On kivaa, kun loma alkoi, Vatialan koulua käyvä Eino miettii.

– Koululaiset ovat lomansa ansainneet, mutta arjen saaminen rullaamaan kesälläkin vaatii kyllä omat erikoisjärjestelynsä, isä-Henri kertoo.

Jokisilla homma on ratkaistu siten, että Eino on kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa kesäkerhossa, jota pidetään Vatialan seurakuntakodissa – samassa paikassa, missä koululaisten iltapäiväkerhokin pidetään.

– Ohjaajatkin ovat osin samoja, mikä on hyvä. Lapsen on mukavampi mennä kerhoon kun paikalla on tuttuja kasvoja heti ensimmäisestä päivästä lähtien, Eeva Jokinen miettii.

Perheen kuopus Oiva, 5, on kesäkuun ajan hoidossa omassa hoitopaikassaan eli Liutun päiväkodissa. Kesäkuun viimeisen viikon ajan hoito tosin järjestetään Vatialan päiväkodissa, sillä Liutussa tehdään tuolloin lattiaremonttia.

– Vatialaan tulee hoitajiksi Liutun henkilökuntaa, ja Oiva tuntuu ottavan tämän muutoksen ennemminkin sellaisena pienenä seikkailuna, vanhemmat naurahtavat.

Rakennuttajakonsulttina työskentelevä Henri Jokinen on kesälomalla heinäkuun ajan. Äiti-Eevan ensimmäinen kahden viikon mittainen lomajakso alkaa heinäkuun alussa. Sen jälkeen hän palaa kahdeksi viikoksi töihin ja pitää toisen pariviikkoisen loman elokuun alussa.

– Näin saamme katettua hyvin lähes koko kesän ja ehdimme kuitenkin pitää vähän yhteistäkin lomaa, Henri Jokinen laskeskelee.

Einon hoidon kesäkerhon päättymisen jälkeen perhe ratkaisee isovanhempien ja pienen luovuuden avulla. Vaikka molemmat mummulat ovat lähellä ja isovanhemmat tulevat mielellään hoitamaan lastenlapsiaan, Jokiset eivät halua kuormittaa isovanhempia liikaa. Niinpä Einokin päässee kesälomallaan muutamaksi päiväksi mummuloihin ja jonain päivänä mukaan äidin töihin Tampereelle.

– Eiköhän pikkuassistentille löydy jotain mieluisia hommia, kiinteistöassistenttina työskentelevä Eeva Jokinen lisää.

Reissuja ja suunnistusta

Yhteisellä kesälomallaan Jokiset aikovat matkata Ähtäriin pandoja katsomaan. Tarkoitus on suunnata Vierumäenkin suuntaan muutamaksi päiväksi. Kesä täyttyy heinäkuun taukoa lukuun ottamatta myös poikien suunnistusharjoituksista, joita on vähintään kerran viikossa.

– Suunnistus on siitä mukava harrastus, että sitä voi harrastaa vaikka koko perhekin yhdessä. Oiva aloitti nyt myös jalkapallon, joten kyllä meillä kesälläkin tekemistä riittää, Eeva Jokinen sanoo.

Kesällä vietetään aikaa myös Henrin vanhempien mökillä.

– Mökillä virvelöidään kesällä ja pilkitään talvella, Henri Jokinen kuvailee.

Kouluvuosi meni hyvin

Ensimmäinen vuosi koululaisen elämää on Einolla nyt takana. Isä ja äiti myöntävät, että harppaus eskarista kouluun jännitti syksyllä.

– Ei niinkään Einoa vaan meitä vanhempia, Eeva nauraa.

Kaikki on kuitenkin sujunut oikein hyvin. Henri-isä on pystynyt tekemään aamuisin töitä etänä siihen asti, että Eino on lähtenyt kouluun. Koulun jälkeen Eino on viihtynyt iltapäiväkerhossa joka päivä kolme tuntia, joten hänen ei ole tarvinnut olla pitkiä aikoja itsekseen kotona. Koulumatkojen kulkeminen omatoimisesti on sujunut niin ikään hyvin.

– Kännykkä kulkee Einon mukana, joten saamme välillä tarkistettua, missä poika menee. Töiden jälkeen haemme Oivan päiväkodista Henrin kanssa usein yhdessä, sillä työpaikkamme sijaitsevat Tampereella aika lähekkäin toisiaan, Eeva Jokinen kertoo.

Kesäsulut Kangasalla:

  • Ruutanan, Suoraman ja Vatialan terveysasemat ovat suljettuina 2.–29.7. kaikkien palveluiden osalta. Myös perheneuvola on tuolloin kiinni. Sosiaalikeskus sulkee ovensa viikkoa myöhemmin ja palaa toimintaan heinäkuun lopussa.
  • Kangasalan keskusterveysasemalla hoidetaan koko kesän ajan kiireelliset sairaustapaukset sekä välttämättömiksi katsotut kontrollit, neuvolatarkastukset, suun terveyspalvelut ja vanhustenhuollon lääkäripalvelut. Keskusterveysasemalla ovat avoinna kesällä myös ensiapu, röntgen ja laboratorio.
  • Kaupungin hallinnolliset asiakaspalvelupisteet ovat kiinni kolme viikkoa 9.7. alkaen.
  • Heinäkuussa päivystävät Harjunsalon ja Suoraman päiväkodit. 1.8. alkaen päiväkodit ovat pääsääntöisesti jälleen avoinna.

Kesälomien siirrosta mielipiteitä puolesta ja vastaan

Koululaisten kesälomien siirto nousi toukokuussa jälleen keskusteluun, kun työ- ja elinkeinoministeriö julkisti selvityksen, jonka mukaan koulujen kesälomien siirto kahdella viikolla lisäisi matkailutuloa ja työllisyyttä. Matkailutulo kasvaisi kesäkuukausina yhteensä noin 219 miljoonaa euroa.

Tampereen seudun kunnat ovat puolestaan visioineet mallia, jossa kevään katkaisisi uusi kevätloma, koulu jatkuisi juhannusviikolle ja kouluun palattaisiin vasta elokuun lopulla. Uusi malli viipaloisi lukuvuoden viiteen jaksoon, joita olisi syksyllä kaksi ja keväällä kolme. Rytmitystä perustellaan sillä, että se vastaisi paremmin nykypäivän työelämän, perheiden ja elinkeinoelämän tarpeita. Mukana selvitystyössä Tampereen seutukunnasta ovat Tampere, Kangasala, Ylöjärvi, Lempäälä, Nokia, Vesilahti, Pirkkala ja Orivesi.

Kangasalan koulujen rehtoreiden joukossa ajatus lomien siirrosta herättää ristiriitaisia mietteitä.

– Lomien siirrossa on sekä hyviä että huonoja puolia. Kokeilu olisi mahdollinen, jos jaksojen rytmitys mietittäisiin hyvin. Taloudelliset perusteet eivät voi olla ainoita perusteita, pitäisi nähdä myös pedagogisia perusteita lomien siirtoon, Suoraman koulun Jyrki Taipale miettii.

Huutijärven ja Pitkäjärven kouluissa ajatus lomien siirrosta ei juuri saanut opettajien keskuudessa kannatusta. Kangasalan lukion rehtori Teuvo Ropo olisi sen sijaan valmis kokeilemaan uutta mallia.

– Tiedän, että osa opettajista ei pidä ajatuksesta, osalle asia on yhdentekevä ja jotkut puolestaan voisivat kannattaakin asiaa, Ropo lisää.

Mari Saarikko Vatialan koulusta kertoo monen opettajan pelkäävän, että siirto voisi tuoda kohtuutonta lisäpuurtamista lapsille, sillä kevät koetaan melko pitkäksi ja raskaaksi jo nykyisinkin.

– Itselläni ei ole asiasta vankkoja mielipiteitä. Rehtorin työt tietysti vyöryvät heinäkuulle, jos muutos tulee, mutta sillä ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä, sillä lapsen tai opiskelijan etua tässä tulee pohdiskella, Saarikko tuumaa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?