Kangasalle kurvailtiin monin eri menopelein

Ylöjärveläinen Juha Leppänen, taiteilijanimeltään Aron, tulkitsi Elviksen lauluja upealla äänellään ja kurvasi Mobilian pihaan hienolla vaaleanpunaisella Cadillacillaan.

Jari Marttila lähti Mobiliaan Juupajoelta. Hänen autonsa on Chevrolet Super De Luxe, vuosimallia 1939. Auto on palvellut jatkosodassakin ja 1950 -luvulla Jarin isä ajoi sillä taksia.

Ajoneuvoharrastajia ja upeita autoja vilisi Mobilian ja Vehoniemen automuseon alueilla sekä lähiseudun teillä lauantaina. Kurvaa Kangasalle -tapahtumassa esiteltiin limusiinien ja muiden autojen lisäksi mopoja, moottoripyöriä, traktoreita ja raskaampaakin rautaa.

Ylöjärveläinen Juha Leppänen, taiteilijanimeltään Aron, tulkitsi Elviksen lauluja upealla äänellään. Karismaattinen esiintyjä kurvasi Mobilian pihaan hienolla vaaleanpunaisella Cadillacillaan. Aron piti ensin Mobiliassa ulkoilmakonsertin, jonka jälkeen artisti esiintyi Vehoniemen automuseon terassilla.

– Mukavaa tanssia musiikin tahdissa, kertoo orivesiläinen Niko Paavola, joka innostui joraamaan Mobilian nurmikolla ulkoilmalavan edessä.

Simo Nieminen esitteli yleisölle vuoden 1914 moottoripyöräänsä, jonka hän yhä päräytti käyntiin, antaen taidokkaan ajonäytteen. Samanlaisia moottoripyöriä löytyy rekisteröitynä kymmenkunta kappaletta.

Jari Marttila suuntasi Kangasalle Juupajoelta. Hänen autonsa on Chevrolet Super De Luxe, vuosimallia 1939. Auto on palvellut jatkosodassakin ja 1950 -luvulla Jarin isä ajoi sillä taksia.

Mika Lehto Hauholta kurvasi ajoneuvoharrastajien tapahtumaan Buick -amerikanraudallaan. Kangasalla asuva sukulainen Usko Lehto hyppäsi mielellään serkkunsa kyytiin.

Buick uinui poissa liikenteestä 20 vuoden ajan, kunnes se heräteltiin viime vuonna henkiin pajan nurkasta.

– Mikäs tässä reissatessa, kauniina kesäpäivänä, Mika toteaa.

Kuhmalahtelainen Tapio Järvinen kertoo olevansa innokas autoharrastaja. Hänellä on ollut elämänsä aikana 50 autoa ja tällä hetkellä hän omistaa viisi autoa, mukaan lukien Chryslerin, jolla hän kurvaili Kangasalan tapahtumaan.

Tapio Järvinen (vas), Ari Kellberg ja Erkki Kaarikoski pitivät ajoneuvoharrastajien päivää rentona ja mukavana tapahtumana, johon he kukin kurvasivat omilla upeilla amerikanraudoillaan.

– Näitä autoihin liittyviä tapahtumia ei voi sivuuttaa. Täällä on hyvä tunnelma. Asenne kannattaa olla kohdillaan. Pitäähän pojalla leluja olla, miettii Tapio autokokoelmastaan.

Tamperelainen Ari Kellberg oli lähtenyt ajoneuvoharrastajien tapahtumaan vuoden 1975 Fleetwood -limusiinillaan. Hän yrittää laskea autojensa lukumäärää, mutta intohimoisen autoharrastajan laskut menevät väkisinkin sekaisin.

– Olisikohan minulla ollut autoja kaikkiaan viitisenkymmentä kappaletta elämäni aikana. Nyt niitä on jokunen. Säästän autoharrastukseeni rahaa esimerkiksi siten, etten juo enkä tupakoi, Ari kertoo.

Erkki Kaarikoski on harrastanut vanhoja autoja 35 vuoden ajan. Hänellä on ollut yli sata jenkkiautoa. Tampereelta Erkki kurvasi Kangasalle vuosimallin 1963 Cadillacillaan.

Ylöjärveläinen Juha Leppänen, taiteilijanimeltään Aron, tulkitsi Elviksen lauluja upealla äänellään ja kurvasi Mobilian pihaan hienolla vaaleanpunaisella Cadillacillaan.

Simo Nieminen esitteli yleisölle vuoden 1914 moottoripyöräänsä, jonka hän yhä päräytti käyntiin antaen taidokkaan ajonäytteen. Samanlaisia moottoripyöriä löytyy rekisteröitynä kymmenkunta kappaletta.

Kaksivuotias Simo Hirvonen katseli innostuneesti vuoden 1964 David Brown -traktoria äitinsä Airan ja isänsä Antin kanssa. Kangasalalla asuva perhe on poikennut automuseoissa silloin tällöin.  Antti Hirvonen omistaa pari jokamiesluokan autoa ja hän on ajanut jokkista nuorten luokassa 15 -vuotiaana.

Mobilian pihalla oli raskaamman kaluston raudasta esittelyssä muun muassa Crane -merkkinen vuoden 1949 kuljetuslavetti, jonka omapaino on 29 tonnia ja kantavuus 90 tonnia. Lavetin kyydissä on Imatran Voiman 1980 -luvun alussa käytöstä poistetun muuntajan kuoret. Tekniikan museo lahjoitti esineen Vehoniemen Automuseosäätiölle vuonna 1985.

Mirkka Tuominen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.