Kannatusta aapiskukkovaakunalle

Kiitos Paavo Virkkunen hienosta puheestasi Daniel Medelplanin museon avajaisissa (SHL 6.6.18). On tapahtunut todella kulttuuripoliittinen virhe, että kuntaliitoksen yhteydessä Pälkäneen vaakunassa ollut Medelplanin aapisen kukko on korvattu Luopioisten vaakunan lumpeella. Aina kun asioin Pälkäneen keskustassa ja ajan isolta tieltä sisäänmenoportin kautta ja katseeni osuu patsaan nokassa heristelevään aapiskukkoon, tunnen itseni tosi noloksi. Häpeän tapahtunutta, suuren kulttuuriteon symbolin, Medelplanin aapisen kukonkuvan syrjäyttämistä lumpeen takia. Kävin aikoinani kahdeksan vuotta Pälkäneen yhteiskoulua, jossa ainakin silloin ymmärrettiin Medelplanin aapisen arvo. Tapahtunut valinta ei ole kunniaksi päättäjille.

Lummehan on jo Etelä-Savon maakuntakukka. Voihan se olla siitä huolimatta entisen Luopioisten kunnan kukkakin, ellei parempaa olisi keksitty, mutta vaakunassa Medeplanin aapiskukko on kulttuuriarvoltaan ylivertainen vaakunaan. Jos on mahdollista ottaa Virkkusen ehdotuksen mukaisesti Medelplanin kukko karttakeppeineen takaisin Pälkäneen vaakunaan, kannatan hänen ehdotustaan varauksettomasti.

Urho Mäkirinta

Kommentit (11)

 1. Järki

  Herätkääpäs nyt todellisuuteen vaakunan vaihtajat. Miksi haluatte kuntamme nykyisessä taloustilanteessa lisätä menoja tällaisilla turhilla muutoksilla? Pieni joukko huutaa isoon ääneen, katkerana lummetta katsellen.
  Tutkittua tietoa minulla ei ole, mutta epäilen kunnan vaakunan olevan melkolailla merkityksetön asia muuttopäätöstä paikkakunnalle tehtäessä. Töitä olisi, asuntokin järjestyy, kaunista aluetta, lastenhoito ja koulunkäynti hyvällä mallilla, mutta voi pahus kun on silmään sopimaton vaakuna. Ei voi muuttaa, mennään muualle. Näinkö arvelette tapahtuvan?

  Minulle, Luopioisissa asuvalle, tuo lumme on ihan hyvä. Mutta en maatani myisi vaikka tilalla keikkuisi kuva aidan nokassa istuvasta variksesta. Koska vaakunat ja yleensäkin heraldiikka on samassa kategoriassa kuin Esperanto ja veneen tervaus. Harvojen harrastus eikä minkäänlaista merkitystä nykypäivänä. Tosin harrastajajoukko on kovaäänistä ja tekee asiastaan tärkeätä, lisää kustannuksia ja ohjaa focuksen pois tärkeämmistä asioista.

  Seuraavaksi joku vaakunoiden ja pölyn armoitettu mestari kysyy että miksi ei sitten vaihdeta jos se on yhdentekevää? No siksi että kun säästötalkoissa lasketaan jo käsipaperitkin kunnan tiloissa, niin silloin ei ole syytä polttaa vaakunamuutoksessa rahaa taivaalle. Vai kuvitteliko joku että muutos olisi ilmainen? Ei, hyvät ihmiset, ei ole.

  Mutta Medelplanin juhlavuosi ja kaikkea. Kyllä silloin on kulttuuriarvojen mukaista juhlia ja vaakuna vaihtaa. Siis kuka Meldegren??? Tehkääpä vaakunamiehet ja naiset kävelyretki läpi suomen, ja kysykää jokaiselta vastaantulijalta että kuka on tuo mies. Ruutuvihkoihinne ei montaa rastia sille puolelle tule, jolle kirjaatte ne oikeaan osuneet tietäjät.
  Koska se ei ole millään tavalla ketään kiinnostava asia. Ja kiinnostuneet ajavat jo nyt autoillansa nenänvartta pitkin katsoen, Fredrikssonin lakki päässä. Keskellä tietä.

  Juhlitaan täällä paikkakunnalla mitä juhlitaan, koko tuvallinen hurmoshenkisiä intoilijoita saa viettää vaikka viikon veistellen uusia painolaattoja, mutta kuntamme taloutta parantavaa vaikutusta ei sinänsä kauniilla harrastuksella ole.
  Ja haluammeko me antaa kuvan kunnasta joka elää edelleen karttakeppien aikaa? Aapinen, kotieläin, tuolillaan nokkuva opettaja, pölyiset kirjat. Tämäkö nyt on houkutteleva juttu?
  Vetäistään isolla budjetilla mainosta televisioon ja esitellään Kukkolan museota. Se se antaa eteenpäinpyrkivän ja dynamisen kuvan kunnastamme.
  Lopetetaan nyt vouhottaminen ja rahan tuhlauksen suunnittelu tässä vaakuna-asiassa. Vaihdelkaa kotona pöytävaakunat ihan minkälaisiksi tahansa. Nimittäin teillä intoilijoilla ne pöytävaakunat on. Meillä nykyisyydessä elävillä ei ole.

  Vaakunaa huomattavasti tärkeämpi keskustelunaihe on nuo nimet. Kostia kuulostaa todella hyvältä vaihtoehdolta Onkkaalan tilalle. Ja Kukkiankylä Luopioisiin. Tein kyselyn nimien aiheuttamista mielleyhtymistä muualla asuvien ystävieni kesken. Ja Onkkaala yhdistettiin mm. ontumiseen, aasiin, vammaisuuteen ja turkulaisuuteen. Eikä tämä ole vitsi, eikä yritys provosoida Onkkaalalaisia.
  Luopioinen yhdistettiin pääasiassa luopioihin kuten arvata saattaa, negatiivinen oli sekin kaiku.
  Eli nimimuutos voisi olla paikallaan molempiin paikkoihin. Katkerat vaakunanmuuttajat voidaan jättää painimaan keskenään painolaattojen keskelle.

  • Oma nimeni

   Hirveää kuultavaa että joku edes miettii moista. Johan Luopioisista on viety oma nimi ja päätöksenvapaus, lähes kaikki palvelut, yritykset ja asunnot ja sitten asukkaatkin.
   Pitäisikö nyt, muiden kylien asukkaiden mielipiteen perusteella, vielä saada muka viedä käsistä vaakunakin? Sitä on pidetty tähänasti vielä armollisena hyvityksenä siitä että kaikki muu on jäänyt jo ”kehityksen”, ts. ylimaalauksenomaisen brändinuudistusten sarjan alle.
   Tuhotkaa oma imagonne ja kulttuurinne vapaasti mutta jättäkää Luopioinen rauhaan. Johan te jyräsitte uuden areenankin logon vaakunallanne, eikö teille mikään riitä? Kuka antoi teidän puolellenne ylivallan kaikkeen päätöksentekoon?

 2. Leila Hertzberg

  Ihan loistava idea Kukkia tai Kukkiankylä! Itse vastaan olevani kotoisin Pälkäneeltä tai Ämmätsästä kun joku kysyy sitä ( jos nekään nyt niin kauniita paikannimiä on ). Luopionen herättää pelkästään negatiivisiä mielleyhtymiä kun olen muualla asuvilta tuttavilta kysynyt. Ja vaakunan vaihtokin oli aikoinaan virhe.

 3. hazard

  Järki kirjoittaa asiaa ja viljelee semihyvän läpänheiton ohessa myös hyviä pointteja keskusteluun.

  Mites tuo vanha Vesikansa-nimi Luopioisten tilalle?
  Jos halutaan Kukkia nimenä jättää vain järveä varten.

  Tai sitten vaihdetaan Kukkia-järven nimi alkuperäiseksi Evijärveksi.
  Tai jos Kukkia säilyy niin voisi siihen sopivaksi pariksi vaihtaa Pälkänevedenkin nimeksi Sidontaa?

  Vaakunan merkitystä on paisuteltu kuten ylläkin todettiin. Jos se kukko on niin tärkeä niin vaihtakaa kukko. Montaa veroeuroa se ei kyllä kuntaan lisää tuo.
  Kylien nimilläkään nyt tuskin suurta väliä. Kostia olisi toki kyllä hienompi kuin Onkkaala ja Kukkiankylä yms. varmaan Luopioista helpompi muistaa ja suussaan pyöritellä, ei siinä mitään.

  Aivan eri asia on sitten oikeat ongelmat imagolle, kuntalaisten viihtyisyydelle ja turvallisuudelle, kuten mm. Onkkaalantien hirveä kunto. Toki on hieno mainostaa perunapitäjää vaikka sillä, että täällä on kylänraittinakin perunapelto, mutta voisi sinne kuitenkin rakentaa edes pitkospuut niin paranisi edes vähän siitä nykytilastaan tuo häpeäpilkku keskellä kylää.

 4. Lumme

  Nimimerkki Järjen vastine Urho Mäkirinnan kirjoitukseen on loistava! Suorastaan erinomainen. Toivottavasti se päätyy paperiversioonkin ja lopettaa nämä turhat vaakunahöpinät.

  Jos Luopioinen-nimi herättää ulkopaikkakuntalaisissa huonoja mielikuvia ja houkuttelee tänne pelkästään eläkeläisiä paluumuuttajia, niin nimi vaihtoon vaan. Tuskin kukaan paikallinen edes käyttää tuosta paremmin Kirkonkylänä tunnetusta kylästä Luopioinen-nimeä, vaan tarkoittaa sillä koko entistä Luopioisten kunnan aluetta. Kukkiankylä on ihan oiva nimivaihtoehto. Miksei Vesikansakin. Se tosin ei ole Luopioisten kylän, eikä kunnankaan entinen nimi, vaan hauholaisten antama nimitys Kukkian rannoilta vesiä pitkin Hauhon kirkkoon matkanneille peräpitäjäläisille.

 5. teemunurmi

  Pälkäneen keskustassa asionnilla ilmeisesti Mäkiranta tarkoittaa Onkkaalassa asiointia? Medelplan kaiketi oli Kukkolan takaa Taurialasta, jos oikein olen ymmärtänyt? Sopisiko Pälkäneen keskustan vaakunaan paremmin esim. romahtaneen ja sille sijoilleen korjaamatta jätetyn kivikirkon kuva ja jokiuoman kuva muistuttamaan yhdestä hävitystä Suuren Pohjan Sodan taistelusta?

 6. Minä

  Jos se Luopioinen-nimi niin kovasti herättää ällötystä ihmisissä niin tuntuu erikoiselta, että Kostialan alueelta 8/12 tonttia mennyt, Rajalanniemestä jälleen myyty muutama tontti lisää….. Kuinkas paljon sieltä ihanan PÄLKÄNE-nimisen kunnan Horolan alueelta on tontteja varattu/myyty? Tuskin pinnalla pysyviä yhtään…. Taitaa vaan katkeruus Onkkaalan päässä olla niin helvetin kovaa kun se suunta onkin kunnan kuihtuvaa osaa, eikä yhteisöllinen LUOPIOINEN.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?