Tilinpäätös: Mittavasta investointivarauksesta huolimatta Kangasala jäi plussalle viime vuonna, valtuustossa kaivattiin satsauksia kaupungin palveluihin

Miljoonien ylijäämästä löytyi moitittavaa

Harva olisi takavuosien alijäämäpaineissa uskonut, miten palvelujen kurjistumista koskevat murheet ovat yhä läsnä miljoonien ylijäämätuloksesta huolimatta, mietti kokoomuksen Mika Ollila Kangasalan valtuustossa. Kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä käsitellyt valtuusto tuntui laajemminkin suhtautuvan varautuneesti talouslukuihin, jotka päällepäin vaikuttivat mairittelevilta.

Kangasalan viime vuosi jäi plussalle poistojen ja arvonalennusten jälkeen 11,5 miljoonaa euroa. Tilikauden tuloksesta esitettiin muodostettavaksi peräti kahdeksan miljoonan euron suuruinen investointivaraus tulevien rakennushankkeiden rahoittamiseen, mikä jättäisi viivan alle vielä yli 3,5 miljoonaa euroa.  Viime vuonna kunnan toimintatuotot ylittyivät ja toimintakulut vastaavasti alittuivat; verotulojen määrä kasvoi 3,7 miljoonalla eurolla ja henkilöstökulut alittivat talousarvion 3,2 miljoonalla eurolla. Palvelujen ostot nousivat kolmella miljoonalle eurolla edellisvuodesta – suurin yksittäinen tekijä oli lasten sijoitusten määrän kasvu.

– Onko tuloksesta maksettu liian kova hinta? Kolme–neljä vuotta sitten tavallinen kuntalainen näki, miten palveluja leikattiin ja maksuja korotettiin. Viiden viime vuoden aikana Kangasala on tehnyt ylijäämää 31 miljoonaa euroa. Minne ne rahat ovat menneet? kyseli Jorma Mäntylä (vas).

Kuntalaisille palauttamisen sijaan Mäntylä näki rahojen päätyvän lainojen lyhentämiseen aikana, jolloin hänen mielestään historiallisen alhaista korkotasoa tulisi hyödyntää investoinneissa.

Perussuomalaisten Jari Leino muistutti investointien kääntöpuolesta: niiden aiheuttamista poistoista leikkaaminen ei tule olemaan mahdollista, jos ja kun taloustilanne heikentyy jossain vaiheessa. Hän vaatikin palvelujen saattamista tuoreimman tilinpäätöksen ylijäämän edellyttämälle tasolle maltillisin ratkaisuin – nykyisellään palveluista ei enää riitä leikattavaksi.

– Kestämätön ajatus on, että näemme palveluissa puutteita mutta samalla investoimme runsaasti, myötäili Timo Keskinen (kd).

Demareiden Pekka Lahti piti investointivarauskohteita – Ruutanan päiväkoti, Lamminrahkan koulu, Sahalahden kevyenliikenteen väylä ja keskusta-alueen kadut – hyvin valittuina.

– Sahalahden kevyen liikenteen väylä pitää jo saada valmiiksi, seuraavat hankkeet odottavat jo vuoroaan, hän tuumasi.

Palvelujen saatavuuden ja henkilökunnan jaksamisen heikkeneminen kuitenkin huolestutti myös Lahtea.

– Näin ei voi enää jatkaa.

Siinä missä muut nostivat palveluiden kohentamisen tikunnokkaan, muistutteli kokoomuksen Ollila ryhmänsä aiemmin väläyttämästä mahdollisuudesta laskea Kangasalan tuloveroprosenttia. Hänkin kuitenkin toivoi talousarvioprosessin kehittämistä edelleen.

– Toivottavasti jatkossa teemme kaikki töitä sen eteen. Viime vuosi oli alun perin talousarviossa vain 240 000 euroa ylijäämäinen, kertasi Stiina Lahikainen (vihr).

Keskustelujen jälkeen valtuusto hyväksyi kaavailtua muhkeammaksi ylijäämältään muodostuneen tilinpäätöksen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?