Naiseksi pukeutunut futarijunnu Haltian ”Napakympissä”

Viime vuonna Haltiapäivien juhlapuhujana oli Hannu Tihinen.

Kukkian ympärille levittäytyvät idylliset kylät viettävät talven hiljaiseloa, mutta heräävät kesän koittaessa kukoistukseen. Yksi kauneimmista on Laipanmaan laidalla sijaitseva Haltian kylä. Sen keskus on pienviljelijäyhdistyksen lato, joka kunnostusten jälkeen ristittiin Haltian Torpaksi.

Kyläkahvila toimii juhannuksesta alkaen Torpalla kesäsunnuntaisin kello 11–16. Haltian kesän kohokohta on lauantai 7. heinäkuuta. Aamukymmeneltä Torpan pihasta starttaa kuudes Haltian metsäjuoksu, joka suuntautuu metsäpoluille ja metsäautoteille. Samana iltana vietetään Haltia-päivää, joka kokoaa kylän väen ja kesävieraat tunnelmalliseen illanviettoon.

Torpan edessä levittäytyvä suomalainen maalaismaisema on heinäkuisessa kesäillassa upeimmillaan ja sisällä tunnelma kodikkaimmillaan. Illan hulvaton ohjelma tarjoaa ikimuistoisia tilaisuuksia pistää itseään likoon oman mukavuusalueen ulkopuolella.

Esimerkiksi reilut kolmekymmentä vuotta sitten pohjoisesta saapuneiden mökkiläisten kymmenvuotias poika astui sankan yleisöjoukon eteen naiseksi pukeutuneena ”Haltian Napakympissä”. Äidin mukaan tilanne oli sen verran kipsaava, että poika lopetti puhumisen muutamaksi vuodeksi.

Se saattoi olla uravalinnan kannalta tärkeä ilta, sillä poika keskittyi pallon potkimiseen. Kemin Palloseuran kasvatti nappasi HJK:n riveissä Suomen mestaruuden. ”Kypäräpäinen” luottotoppari eteni sekä Anderlechtin että jalkapallomaajoukkueen pitkäaikaiseksi avainpelaajaksi.

– Automatkat Keminmaalta kesäloman viettoon Haltialle olivat odotettuja matkoja satumaahan, Hannu Tihinen muisteli viimevuotisessa Haltia-päivässä.

Juhlapuhujan lapsuuskesiin kuuluivat Haltianselän siniset laineet, upeat polkupyöräretket mutkaisilla ja mäkisillä sorateillä sekä vaeltelu rehevissä metsissä.

Haltian luonnon lisäksi myös kylän väki tarjosi hyviä eväitä maailmalle. Heiltä omaksutuiksi hyveiksi Tihinen hän nimesi rehellisyyden, luotettavuuden ja toden puhumisen.

Kuka puhuu ja esiintyy tämänvuotisessa 36. Haltia-päivässä lauantaina 7.7.?

 

Haltian kesäkahvila Torpalla 24.6.–12.8. sunnuntaisin klo 11–16. Haltian metsäjuoksu ja Haltia-päivä lauantaina 7.7.

Haltian torppa täyttyy Haltiapäivän juhlijoista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?