Luopioisten taidekesä – kolme kattausta kesään

Mikkolan  pihapiiri Luopioisissa on oiva kesäretkikohde. Siellä löytyy jokaiselle jotakin, jopa hevidiggareille nostalgiamatka 1980-luvulle. Käsityön ystäviä ja -harrastajia hemmotellaan oikein  urakalla sekä Käsityökeskus Hilma&Olgassa että Kukkian  Kädentaitajien uudessa KulmaHuone-myymälässä. Pytingin  kahvilassa ahertavat nuoret yrittäjät Janette ja Helga, ja heidän leipomiaan korvapuusteja on  kehuttu jopa maailman parhaiksi.

Luopioisten taidekesä antaa ajatuksille siivet ja tarjoaa monenlaisia elämyksiä. Uusin näyttely on jo viime kesältä tutun Baren Baren -ryhmän Luhtiaitoissa esillä oleva Modificati Abies Vol2. Ryhmän muodostavat Helena Perkiö Nokialta, Heidi Piippo Sastamalasta, Maija Teppo Pirkkalasta sekä Leena Vainio Kangasalta.Teos jatkaa Baren Baren -ryhmän vuoden 2017 installaatiota. Näyttely on esillä 19.6.–19.8.

Baren Baren -ryhmän taiteilijoita yhdistää erityinen luontosuhde sekä luontokokemuksen vaikutus taiteen tekemisessä. Töissä näkyyyt huoli luonnon tilasta ja tulevaisuudesta. Samaa teemaa toistaa eri keinoin Tuomo Kuitunen Pytingin kahvilaan avatussa Symbioosi -näyttelyssä. Kuitusen näyttely on esillä koko loppukesän.

Baren baren -ryhmän töitä on esillä Luopioisissa jo toisena kesänä peräjälkeen.

Näyttelykesän teemana huoli luonnosta?

Näyttelyitä suunniteltaessa ei ollut tarkoitus rakentaa yhteistä teemaa. Kuin huomaamatta monien taiteilijoiden töistä kuitenkin nousee esille huoli luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.

Navettakalleriassa on vielä kuluvan viikon ajan esillä luopioislaisten kesäasukkaiden  Elisse Heinämaan ja Antero Launiksen näyttely Kukkian rannoilla – piirustuksia ja maalauksia kesäasukkaiden ateljeesta. Teoksen  ovat syntyneet Kukkian ympäristössä tai läheisesti siihen liittyen. Elisse Heinimaan ja Antero Launiksen suurena huolenaiheena on Kukkian tulevaisuus.

Järvi on vuosien kuluessa menettänyt kirkkautensa ja alkanut rehevöityä. Metsien hakkuut vielä kiihdyttävät sitä ravinteiden valuessa sadeveden mukana järveen. He haluavat näyttelyllään myös muistuttaa, että Kukkia on arvokas, rakas ja merkittävä järvi, jonka tulevaisuudesta meidän kaikkien – niin kesäasukkaiden kuin kyläläistenkin – on huolehdittava.

Eput syksyllä 1986 Tavastialla. Kuva: Juha Tyyskä

Takahuoneiden sankarit tallaavat omia polkujaan

Jyvämakasiini on tänä vuonna täynnä takahuoneiden karua kertomaa. Juha Tyyskän valokuvat esittävät artistien elämää keikan jälkeen, kaiken glamourin karistua. Sieltä löytyvät lähes kaikki takavuosien suuruudet Mike Monroesta Eppuihin ja monia vähemmän tunnettuja artisteja kaupan päälle. Näitä sankareita ei luonto vielä huoleta. Heidät on kuvattu rupisissa takahuoneissa ja jopa miesten vessoissa hikisinä ja kaikkensa antaneina. Oiva nostalgiamatka nuoruuteen: mitkä kampaukset ja vaatteet! Takahuoneita – Backstage -näyttely on esillä Jyvämakasiinissa 9.6.–31.8.

Luopioisten taidekesän näyttelyt avoinna tiistaista lauantaihin kello 10-15.

Päivi Loukamo

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.