Pajan APA pääsee myös kaupan hyllyyn

Timo Jukalle oluenvalmistus on täydellisyyden tavoittelua.

”Onko tämä olutta ollenkaan”, ihmettelee yksi. ”Mahtava, täyteläinen maku”, kiittelee toinen.

Pajan APA herättää Pikilinnan Pubin maistelijat, kun pubin urheiluseura tutustuu Olutpajan panimoon Laitikkalan Makukylässä. Myös Timo Jukka tietää, että kesäksi valmistunut amerikkalaistyylinen pale ale on onnistunut olut.

– Olen saanut karsittua sivumaut pois ja voin nyt keskittyä reseptien hienosäätöön ja uusiin oluisiin, oluenpanija esittelee Amarillolla, Centennialilla ja El Doradolla humaloitua APA-olutta.

5,2-prosenttista Olutpajan Apaa voidaan pullottaa kaupan hyllyyn.

Täydellisyyttä tavoitteleva Jukka tunnetaan siitä, että hän hioo pieniä yksityiskohtia jokaisessa oluterässä. Seuraava APA-erä on taas hieman erilainen.

Suurin osa Olutpajan oluista on vahvoja, ja ne ovat päätyneet tynnyreissä olutravintoloiden hanoihin. 5,2-prosenttista APA:a voidaan toimittaa myös kaupan oluthyllyyn.

– Kierto ja laadun kehitys nopeutuvat, kun saan pakattua olutta ravintola-astioiden lisäksi myös pulloihin.

 

Yksi Suomen palkituimmista oluenpanijoista

Olutpajan tekniikka ja raaka-aineet edustavat alan huippua.

Oluen hienouksiin yli 20 vuoden ajan paneutunut Timo Jukka tunnetaan olutharrastajien parissa. Hän on yksi Suomen palkituimmista oluenpanijoista ja myös maan kokeneimpia oluttuomareita.  Jukan pitkäaikainen unelma toteutui viisi vuotta sitten, kun hän löysi Rönnvikin tilalta toimitilan panimolleen, jonka tekniikka ja raaka-aineet edustavat alan huippua.

Yhden miehen pienpanimosta valmistuu uusia eriä satunnaisesti, sillä Olutpaja on enemmän tuotekehitysyksikkö kuin liikelaitos. Virheetöntä lopputulosta tavoitteleva Timo Jukka löytää myös tuoreesta APA-oluesta parannettavaa, sillä se ei ole täysin kirkas.

APA-olutta ja muita alle 5,5-prosenttisia pullo-oluita myydään Rönnvikin viinitilan myymälässä sekä useissa seudun ruokakaupoissa.

 

Timo Jukka esitteli Olutpajan panimoa Pikilinnan Pubin urheiluseuralle.

Karpalo tuo Kamreerin Morsiameen ripauksen arktista eksotiikkaa

Eila Rönni tarjoaa kesän heleää uutuusjuomaa Kamreerin Morsianta.

Rönnvikin viinitilan tämänkesäisen uutuustuotteen tarina alkaa sydänhämäläiseltä suolta, jonka mahtaville marja-apajille löytänyt aitoolaisisäntä innostui keräämään satoja karpalokiloja. Mies tarjosi marjoja Rönnvikin viinitilalle, joka on jalostanut niistä hienostunutta likööriä. Vahvaa likööriä ei kuitenkaan saa myydä viinitilan myymälässä. Ravintoloissa ja tilalla anniskellut liköörimäärät ovat sen verran pieniä, etteivät karpalot ole paljonkaan huvenneet.

Talvella viinitilan väki keksi, että karpalomehulla voisi maustaa roseviinistä miedomman kesäjuoman.

– Kokeilimme, millainen sekoitussuhde pitäisi olla, että lopputulos olisi maukas ilman että karpalo hyökkää liikaa läpi, Eila Rönni kertoo.

Kun oikea maku löytyi, piti vielä säätää suutuntuma kohdilleen.

– Hiilihapotus ei onnistunut kotikonstein, mutta onhan meillä Makukylässä siitäkin kokemusta. Kyselin naapurista Suttisen Marjatilan isännältä, missä he hiilihapottavat marjalimonadinsa. Näin löysin Pikkaraisen Heimon Ilomantsista.

Juomalasti lähti keväällä Pohjois-Karjalaan ja palasi kesän korvalla pullotettuna viinitilan myymälään. 5,2-prosenttinen juoma on ensimmäinen viinitilan tuote, jota voidaan toimittaa myös päivittäistavarakauppoihin.

 

Aitoja maalaistuotteita ilman keinotekoisia aromeja

Karpalo tuo pohjoisten soiden eksotiikkaa Kamreerin Mosiameen.

Rönnvikin viinitilan tuotteiden nimet on haettu paikkakunnan ja tilan historiasta. Heleän punainen uutuus nimettiin Kamreerin Morsiameksi.

Viileänä tarjottava juoma muistuttaa kuohuviiniä, ja siksi se sopii tervetuliais- ja onnittelumaljoiksi. Sitä voi siemailla myös saunajuomana siidereiden ja lonkeroiden tapaan.

Kamreerin Morsiamen raaka-aineet ovat Rönnvikin viinien tapaan sataprosenttisesti paikallisia.

– Kaikki tuotteet valmistetaan aidoista, oikeista raaka-aineista. Maku tulee puhtaasti marjoista, sillä keinotekoisia maku- tai aromiaineita emme käytä.

Pohjoisten soiden karpalo antaa Kamreerin Morsiamelle myös ripauksen arktista eksotiikkaa.

– Tilamyymälän kävijät ovat ihastuneet heleän väriseen juomaan. Viinipulloa pienempi ja edullisempi pullo helppo napata mukaan tai viedä vaikka tuliaisiksi, Eila Rönni sanoo.

Rönnvikin viinitila on suosittu päiovämatkakohde.

 

Makukylä on suosittu päivämatkakohde

Laitikkalan Makukylä on kesäaikaan ainutlaatuinen lähiruokakeskittymä. Lahdentien ja Hämeenlinnantien risteyksestä löytyy monta tilamyymälää, jotka jalostavat ja myyvät omien peltojen tuotteita. Kesänmaku savustaa lihoja, Heikkilän tila valmistaa juustoja ja Suttisen marjatila jalostaa satoa myös purkkeihin ja pulloihin.

Makukylän panimo ja viinehtimö edustavat oman alansa huippua. Rönnvik putsasi jälleen viime vuonna tilaviinikilpailun palkintopöydän. Laitikkalan tuotteet voittivat kilpailun kuudesta sarjasta neljä: Rönnvikin viinit arvioitiin parhaiksi ruoka-, seurustelu-, jälkiruoka- ja kuohuviinien sarjoissa. Puolimakea viherherukkaviini Rönnvik valittiin vuoden tilaviiniksi.

Olutpaja on keskittynyt palvelemaan hanojen äärellä viihtyviä olutharrastajia. Pullotettuna myytävien tuotteiden valikoima laajeni täksi kesäksi 5,2-prosenttisella Pajan APA:lla.

Keskellä idyllistä maalaismaisemaa sijaitseva Makukylä on suosittu päiväretkikohde. Rönnvikissä ja Suttisella palvelee myös idyllinen kahvila. Heinä–elokuussa Rönnvikissä on myös paikallisen Pirkko Lindforsin taidenäyttely.

Rönnvikin viinitilan ja sen yhteydessä toimivan Olutpajan tuotteita saa tilamyymälästä (Hämeenlinnantie 270), joka on kesän ajan avoinna arkisin kello 10–19, lauantaisin kello 10–18 ja sunnuntaisin kello 12–18.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?