AIKAA LAPSELLE

Lomalla, kesälaitumilla

Loma, mikä ihana ajatus! Koko perhe alkaa elää villiä, rytmitöntä elämää, valvotaan myöhään, herätään kun herätään.

Lomalla useissa perheissä rytmi katoaa ja lapsen säännöllinen unirytmi hajoaa.

Vauvaikäisillä vanhemmat pitävät hyvin huolen vauvan unirytmistä, riippumatta siitä onko loma vai ei. Mutta jo leikki-ikäisten kanssa nämä rytmit hajoavat herkästi, kun kaikki vaihtavat vapaalle.

Muutaman ensimmäisen päivän ajan tämä voi tuntua hyvältä ajatukselta, mutta kun loma etenee ja lasten säännöllinen nukkuma-aika on muisto vain, tulee vanhemmalle helposti mieleen myös se, että loma loppuu aikanaan. Kuinka sitten taas aloitetaan säännöllinen töissä käynti, kuinka lapsi sopeutuu takaisin päiväkodin ja koulun arkeen?

Loman loppupuolella kannattaakin totuttautua jo arjen aikatauluihin, jotta kaikille riittäisi voimia loman jälkeenkin.

 

Lapset rakastavat rutiineja

Hyvään unirytmiin kuuluu myös meillä aikuisilla melko säännöllinen, samana pysyvä nukkumaanmenoaika. Aamulla on hyvä herätä suurin piirtein samaan aikaan, vaikka lomalla nukkuisikin pidemmät unet kuin arkena.

Lomalla lapsilla jää herkästi päiväunet pois, kun koko perhe touhuaa yhdessä tai matkustellaan tuttuja ja sukulaisia tapaamassa. Alle 3-vuotiaan lapsen päiväunista kannattaa kuitenkin huolehtia myös lomalla, jotta hän jaksaa touhuta koko päivän.

Pieni lapsi tarvitsee unta noin 10–12 tuntia yössä ja päiväunet vielä siihen lisäksi. Pienellä vauvalla ja taaperolla hyvät päiväunet tukevat myös hyviä yöunia, leikki-ikäisellä pitkät päiväunet kuuluvat hyvään päiväkotiarkeen.

Koululaisilla unirytmi saattaa keikahtaa aivan päälaelleen, jos siihen ei kiinnitetä huomiota. Koululainen tarvitsee 9–10 tuntia unta yössä.

Lapset rakastavat arkisia, samana pysyviä rutiineja.

Lapsen iästä riippumatta lomallakin on hyvä pitää yllä säännöllistä rytmiä, vaikka siinä olisikin pieniä ”lomavivahteita”.

 

Terveellisiä kasvisherkkuja

Jäätelöä! Herkuttelua!  Suomen kylmä talvi on takana, mikä ihana tekosyy päivittäiseen herkutteluun! Maittavan viileät jäätelöt, makeat keksit, suolaiset sipsit, limpparit, energiajuomat ja karkit kuuluvat monen perheen lomaan.

On tärkeää kuitenkin muistaa myös säännöllinen ruokailurytmi ja kohtuus herkuttelussa myös kesän ajan. Ihanan herkullisia ja terveellisiä välipaloja löytyy monia vaihtoehtoja ja varmasti jokaisen lapsen ja aikuisen suuhun. Lasten mielestä hyviä juhlaherkkuja ovat esimerkiksi herneet, mansikat, mustikat, porkkanat ja vesimelonit. Kauden kasviksista löytyy lukuisia muitakin vaihtoehtoja.

 

Energiajuoma ei sovi lapsille

Energiajuomia ei suositella alle 15-vuotiaille lapsille lainkaan. Kofeiini vaikuttaa haitallisesti lapsen ja nuoren elimistöön ja lisäksi energiajuoma sisältää paljon sokeria. Esimerkiksi 3,3 dl juomatölkissä on noin 18 palaa sokeria.

 

Älä unohda loman vastaanottokäyntiä

Tässä tulikin mieleeni koululaisten pitkä loma ja aatos siitä, että terveydenhuolto kulkee jotenkin lukukausien mukaan. Toki koitamme koululaiset hoitaa ennen lomajaksoa, mutta usein esimerkiksi suun hampaiston paikkaukset ja akuutti- tai oikomishoito, vaativat käyntiä vastaanotolla myös kesäloman aikaan.

Matkan tai muun menon sattuessa samaan ajankohtaan, vastaanottoaikaa voi siirtää paremmin sopivaan hetkeen, kunhan sen tekee viimeistään vuorokautta aikaisemmin. Tärkeintä on, etteivät vastaanottokäynnit kokonaan unohdu lomankaan aikana.

 

Hampaat pestään mummolassakin

Mummolassa ja pappalassa käyntien, sekä mökkireissujen ja leirien yhteydessä on suun puhdistus yhtä tärkeä osa hyvää vointia kuin kotonakin. Isovanhemmat voivat hankkia kotiinsa harjat ja tahnat lapsenlapsiaan varten ja innostaa näin perillisiään hyvään elämän hallinnan rutiiniin yhdessä muun saunomisen ja kylpemisen lisäksi.

Alle 10-vuotias lapsi ei osaa harjata hampaitaan itse; Niin se vain on. On ehdottoman tärkeää reikiintymistaudin ja ientulehdustaudin estämiseksi, että iltaisin vanhempi, huoltaja, mummu, setä tai täti oikeasti harjaa lapsen hampaat joka puolelta puhtaaksi ja samalla opastaa lasta harjauksen hienouksiin. Sähköhammasharja ei tee sen kummempaa jälkeä kuin tavallinen harjakaan, jos ei osata suun puhdistusta.

Ai niin. Aikuiset varmaan muistavat punaisen kielen plakkivärin jälkeen. Plakkiväritabletit ovat tehokas apu hampaiden harjauksen tekniikan opastuksessa ja niitä saa ostaa apteekista. Lasten lisäksi isovanhemmatkin voisivat kokeilla samaa temppua omiin hampaisiinsa yhdessä koululaistensa kanssa.

Irrotettavien oikomiskojeiden käyttö lomankin aikana on tarpeen hyvän ja mahdollisimman nopean lopputuloksen saamiseksi.

 

Yhteinen pelihetki on ikumuistoinen

Perheen yhteistä aikaa kannattaa suunnitella etukäteen esimerkiksi; uimareissu, lähimetsään retki, yms. ja sateella vaikka lautapelit esiin ja yhteiset pelit pystyyn. Yhdessä pelaaminen on helppoa, hauskaa ja halpaa, sekä rikkaus osallistujille. Ne hetket lapset muistavat aikuisenakin.

Vanhempi- ja lapsiaika on kullanarvoista molemmille osapuolille, myös varhaismurkkujen kanssa!

https://neuvokasperhe.fi/perhearki/lomalla

 

 

Isän sylissä

Pekko oli päiväkävelyllä isänsä kanssa ja isä istahti penkille levähtämään hetkeksi.

– Isä saanko mä tulla sun syliisi? Pekko kysyi

– Totta kai poikani. Miksi?

– Toi penkki on justiinsa maalattu

 

 

 

 

Läsnä ja lähellä tärkeällä hetkellä!

Terveydenhuollon ammattilaisten AIKAA LAPSELLE -ryhmä nostaa kuukausittain ilmoille ajatuksia, ideoita, ilmiöitä lasten maailmaan liittyen.

AIKAA LAPSELLE -kuukausiviesteihin kirjoittavat terveydenhoitajat lastenneuvolasta Pia Koivuniemi ja Kirsi Urkko, äitiysneuvolasta Susanna Kaisko ja kouluterveydenhuollosta Johanna Lantela, Maarit Koskela ja Laura Kuusinen sekä suunterveydenhuollosta hammashoitaja Elina Saarinen. Kokoamme eri lähteistä vastauksia kiperiin tilanteisiin lastemme parhaaksi.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?