Pikkukokkeja keittiön täydeltä

Alina Tervaniemi, Annukka Ilvesmäki, Samuli Härkälä ja Jenny Laine valmistavat sämpylätaikinaa.

Siskonmakkarakeittoa, sämpylöitä, omenakaurapaistosta, hampurilaisia itse tehtyihin sämpylöihin, mansikkarahkaa, vihersalaattia, broilerikastiketta, raparperipiirakkaa… Rautajärven Rautahoviin kesän aikana kerran viikossa kokoontuneet lapset ovat todellakin ehtineet kokkailemaan.

– Minä olen tehnyt lohkoperunoita ja keittänyt makaronia ja riisiä. Itse tehdyistä hampurilaisista tuli tosi hyvä, 10-vuotias Jenny Laine kertoo.

– Siskonmakkarakeitto on taas ollut minusta parasta, niin ikään 10-vuotias Annukka Ilvesmäki lisää.

11-vuotias Alina Tervaniemi kertoo tekevänsä ruokaa myös kotona.

– Perunoita ja kanasuikaleita ja muita sellaisia perusjuttuja, Alina sanoo.

Lapset ovat päässeet kokkailemaan Rautahovissa maanantaisin Kukkian maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä keittiöpäivillä. Aamukymmenen ja iltapäiväkahden välillä ehditään tehdä paljon muutakin kuin ruokaa.

– Lapset tekevät mahdollisimman paljon itse: pilkkovat kasvikset, tekevät taikinat, pyörittävät sämpylät, kattavat pöydät, tiskaavat ja siistivät jälkensä. Tarkoitus on ruoanlaiton yhteydessä olla myös yhdessä ja ihan vain viettää aikaa porukalla, lapsia ohjaava Irmeli Lamberg Kukkian maa- ja kotitalousnaisista sanoo.

Yhdessä kokkailua on tarkoitus jatkaa vielä ainakin heinäkuun ajan, mahdollisesti koulujen alkuun asti. Pikkukokkaajat ilmoittautuvat maanantaita varten aina edellisenä perjantaina. Näin raaka-aineita osataan hankkia sopiva määrä, mikä minimoi ruoantähteiden määrän.

Ruoan päälle kepparitouhuja

Rautahovissa on ollut joka kerralla viidestä yhdeksään alakouluikäistä lasta. Lamberg kehuu, että osallistujat ovat olleet valtavan innokkaita ruoanlaittajia.

– Moni huomaa heti, jos ruokaa laitetaan tai jotain muuta tehdään täällä eri tavalla kuin kotona. Näistä tilanteista on syntynyt tosi hyviä keskusteluja, Lamberg mainitsee.

Yhdessä on ratkaistu myös pieniä ruoanlaittoon liittyviä tehtäviä. Lapset ovat miettineet esimerkiksi ruokalajeja ja muita tarjottavia, joita he voisivat tarjota omilla syntymäpäivillään.

– Tämä on ollut meillekin mukavaa ja antoisaa. Ei olisi etukäteen uskonut, miten taitavia ala-aste ikäiset lapset ovat, lapsia myös ohjaava Leena Vierikka Kukkian maa- ja kotitalousnaisista kehaisee.

Kun on saatu syötyä ja siivottua päivän kokkailusta syntyneet jäljet, lapset pääsevät purkamaan energiaansa Rautahovin saliin. Salissa on hyvä juoksennella ja leikkiä esimerkiksi kepparileikkejä.

– Minulla on ollut täällä aina mukana Netta-keppari, Jenny Laine tuumaa.

Suvi Giren keittiössä.

Uutta tarjontaa kylälle

Ajatus Rautahovissa järjestettävästä keittiöaiheisesta kerhosta virisi kevään koulukeskustelun myötä. Kukkian Maa-ja kotitalousnaisissa alettiin miettiä, miten kylälle saataisiin lapsille ohjelmaa ja samalla hyödynnettyä jo olemassa olevia hyviä tiloja.

– Keksimme, että tällaista toimintaa kylällä ei ole ja sille voisi olla tilausta. Rautahovilla on vallan erinomaiset puitteet: hyvä keittiö ja iso liikuntasali, Lamberg huomauttaa.

Kokkailemassa käyneet lapset ovat pääsääntöisesti Rautajärveltä, mutta joillakin kerroilla mukana on ollut myös kesällä Rautajärven suunnassa oleilevia onkkaalalaisia.

– Ja minä asun Kuohijoella, jokaisella kokkauskerralla mukana ollut Alina Tervaniemi kertoo.