Ampiaismäärät edelleen kasvussa

Ampiaisia on tänä kesänä tavallista enemmän ja lisää on vielä tulossa.

Koko kesän on puhuttu poikkeuksellisen suuresta ampiaispopulaatiosta eikä näy loppua. Kesäisten kelien helliessä ampiaispesät ovat yhä kasvussa.

– Toukkia on vielä pesissä. En ole hetkeen avannut yhtäkään pesää, mutta huoltoteknikot kertovat kaikkia kehitysvaiheita olevan vielä pesissä, kertoo tekninen päällikkö Jouni Siltala tuholaistorjunta Rentokilistä.

Suuri ampiaispopulaatio on näkynyt tuholaistorjunnassa.

– Se kertoo hyvin suurista määristä, että kun meitä kutsutaan poistamaan yhtä pesää, niin samalla löytyy siitä läheltä muitakin, kertoo Siltala.

Pesät saattavat jatkaa kasvuaan vielä pitkään.  Ampiaiset elävät monesti ensimmäisiin yöpakkasiin asti. Uusia pesiä ei kuitenkaan tässä vaiheessa kesää enää rakenneta.

 

Vaikeat pesät kaipaavat ammattilaista

Ampiaispesän hävittämisen voi tehdä itse ilman ammattiapua. Haastavien pesien kanssa Jouni Siltala kuitenkin neuvoo hankkimaan apua.

– Jos pesä on korkealla ja sinne pitää kiivetä tikkailla, homma voi mennä vaaralliseksi. Hyökkäävää ampiaista huitoessaan saattaa helposti tipahtaa tikkailta ja satuttaa. Ikävän tilanteen ratkaiseminen ei saisi johtaa toiseen ikävään tilanteeseen.

Kun pesää hävittää itse, on otettava huomioon muun muassa pesän sijainti sekä oma pukeutuminen.

– Kannattaa laittaa kaksinkertainen vaatetus tai vaikka nahkatakki. Lämmittääkin kivasti tällä säällä, naurahtaa Siltala ohjeistaessaan pukeutumisesta.

Kasvot kannattaa suojata itikkasuojalla, mutta suojiin pitää muistaa jättää hengitysaukkoja.

– Jos saa lainaan vaikka mehiläishoitajan asun, niin se on hyvä suoja, Siltala pohtii.

Kokonaan näkyvissä olevan pesän voi yksinkertaisesti leikata irti ja pudottaa pussiin. Kun pesä on pussissa, kannattaa se vielä tuhota kunnolla.

Jos pesä ei ole kokonaan näkyvillä, mutta sen suuaukkoon pääsee käsiksi, voi yrittää suihkuttaa sinne myrkkyä. Siten voi rauhoittaa ampiaiset siksi aikaa, kun irrottaa pesän.

Esimerkiksi kattolautojen alla piilossa oleva pesä, jota ei voi irrottaa kokonaisena, on haastavampi. Pesä pitää rikkoa ja suihkuttaa myrkyllä. Kun kuningatar kuolee, ampiaiset hylkäävät pesän.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.