Mökkejä myynnissä

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Suomi on ihana maa, mutta täällä puhutaan vaikeaa kieltä. Niille, jotka osaavat huonosti suomea, kieli on erityisen vaikea. Siksi kirjoitankin nyt uutisia, joita jokaisen on helppo ymmärtää.

Ensimmäinen selkokielinen uutinen koskee päättymässä olevaa kesää. Uutisia on ensimmäisenä julkaissut YLE:n Petri Kejonen ja niistä vastaa päätoimittaja Jouko Jokinen.

Kesä 2018 on ollut Suomessa lämmin. Lämpimiä kesiä Suomessa on harvoin. Useina aikaisempina kesinä Suomessa on satanut monta päivää peräkkäin vettä. Tulevaisuudessakin Suomessa on odotettavissa hyviä ja lämpimiä kesiä, jos ilmaston muutos onnistuu. Talvella sataa edelleen lunta.

Kuuma kesä aiheuttaa myös ongelmia. Eräs niistä on metsäpalojen syttyminen. Metsäpaloja on vaikea sammuttaa, sillä paloautot eivät pääse palopaikoille, jollei niille johda hyviä teitä. Suomalaiset sammuttivat metsäpaloja myös Ruotsissa saatuaan omat palot sammutetuiksi. Suomessa tärkeää on saada palo siirtymään naapurikunnan puolelle.

Suomessa oli tänä kesänä täydellinen kuun pimennys. Sitä ei näkynyt, sillä taivas oli pilvessä.

Suomessa on paljon kesämökkejä myytävinä, sillä poliisi on uhannut tehdä ratsioita mökkiteillä.

Walesilainen laulaja Tom Jones peruutti konserttinsa Turussa. Tom Jones oli saanut flunssan. Flunssa on viralliselta nimeltään influenssa.

Jonesia tuurasivat suomalaiset huippulaulajat Tapani Kansa, Ilkka Lipsanen, Frederik Sysimetsä ja Pepe Willberg. Vain 500 lipun lunastanutta peruutti tulonsa.

Ranska voitti jalkapallopelin miesten maailmanmestaruuden. Suomella ja Yhdysvalloilla oli sama kohtalo. Kumpikaan ei ollut päässyt 32 maailman parhaan maan joukkoon.

Eukonkannon maailmanmestaruus meni Liettuaan, sillä suomalaiset naiset ovat liian painavia ja miehet liian heikkoja.

Neste-rallin voittoa juhli Viro, sillä Suomessa on liian hyvät tiet eli huonot harjoitteluolosuhteet. Liikenneministeri Anne Bernerin tienparannusohjelma ei lupaa hyvää tulevaisuutta.

Suomen työllisyysaste oli Taloustutkimuksen mukaan kesäkuussa alhaalla. Elokuussa suuri osa suomalaisista on palannut töihin ja hallituksen työllisyystavoite (72 prosenttia) toteutuu.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.