Koulun alku ei jännitä

Olga Pusa aloittaa ensimmäisellä luokalla torstaina. Kesälomalla tyttö on kiertänyt Suomea asuntoautolla perheensä kanssa. Hellekesän aikana Olga on viihtynyt päivittäin järvessä tai meressä pitkiä aikoja. – Opin uimaan ja sukeltamaan kesällä, Olga kertoo.

– Tosi kivaa, kun koulu alkaa. Ei jännitä, koulutaipaleensa huomenna torstaina aloittava pälkäneläinen Olga Pusa tuumaa.

Olga aloittaa opintaipaleensa Kostian koulun 1 A -luokalla. Samalle luokalle on tulossa joitakin jo ennalta tuttuja kavereita Kostian esiopetuksen Vanamoilta. Koulumaailmaan Olga on päässyt jo vähän tutustumaan myös nyt toisen luokan aloittavan Väinö-isoveljensä kautta.

– Koulussa opetellaan lukemaan ja laskemaan, Olga tietää.

Kostian koulun tilat tulivat tytölle osittain tutuiksi jo esikouluvuoden aikana, sijaitseehan Kostian esiopetus koulun välittömässä läheisyydessä samassa pihapiirissä.

– Kävimme jo eskarissa syömässä koulun ruokalassa, Olga mainitsee.

Olgan perhe asuu parinsadan metrin päässä koulusta, joten koulumatkakaan ei ole pituudella pilattu.

Uusi reppu pääsee käyttöön

Ekaluokkalaisen tärkein hankinta on usein uutuuttaan hohtava koulureppu. Olga hankki omansa jo hyvissä ajoin perheen kesälomareissun yhteydessä. Violetti-mustassa repussa on paljon kukkakuvioita. Vetoketjusta roikkuu kaksi pörröistä pehmolelua, jotka tyttö halusi hankkia reppuun vielä erikseen.

– Tiesin heti kun näin tuon repun, että haluan juuri sen, Olga lisää.

Olgan uudessa, violetti-mustassa repussa on paljon kukkakuvioita.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentit (12)

 1. veronmaksaja

  Kouluruoka Pälkäneellä 4,02 euroa/päivä/oppilas. Maan keskiarvo 2,78 euroa/päivä/oppilas. Halvin Vantaalla 1,67 euroa/päivä/oppilas ja ruoka sai hyvät arviot maistajilta. Kunnan talouden kannalta luvut osoittaisivat tämän olevan selkeä säästö- ja kehittämiskohde Pälkäneellä. Toivottavasti tähän kohteeseen on jo tartuttu ja toimeen ryhdytty.

  Vastaa
  • paavomustonen

   Veronmaksaja voisi nähdä vaivaa, ja tehdä vertailun samankokoisten kuntien kesken, siis Pälkäneen kokoluokka. Tuollaiset heitot ovat Seiskan tavaraa, muutenkin, kun nimettöminä nössöt täällä kommentoivat, on meillä siinä varsinaisia yhteiskunnan tukipilareita. Minua yllätti tilastossa esimerkiksi se, että Kangasala monikertaisella oppilasmäärällä ei pystynyt paljoakaan parempaan. Tee se vertailu, ja huomioi kaikki oleellinen, tilastot eivät ole täysin yks yhteen.

   Vastaa
 2. Nimetön

  Kuulostaa uskomattomalta.
  Kunnan ruokahuoltovastaavat voisivat uskottavasti selittää selkokielellä, että miksi kouluruoka on Pälkäneellä noin kallista.

  Vastaa
 3. Jaakko

  Kuinka monta päivää / viikkoa tuo asenteellinen toimittaja (lue: minun vuoro vetää överiksi) oli maistelemassa noita ruokia? Vai tekikö vertailun yhden aterian perusteella?
  Olisiko makuarvostelu ollut eri jos ruokalistassa olisivat annokset olleet toisin päin? Vai vaikuttiko henkilökohtaiset makumieltymykset ?
  Tai jos molemmat kuvissa esitetyistä lautasista olisi täytetty samalla tavalla. Nythän asettelu jo tekee eroa.
  Varmasti on kehitettävää ruokahuollon puolellakin, mutta ei kai kukaan ole niin tyhmä että kuvittelee isolle lapsimäärälle ja pienelle lapsimäärälle valmistettavien ruokien annoshinnan olevan sama?
  Leikitäänpä että keittiössä on yksi keittäjä jonka palkka on molemmissa kouluissa sama vaikkapa 1000€. Pienen koulun keittäjä hämmentää sopan puolet pienemmälle lapsilaumalle. Isommassa koulussa keittäjä pystyy samassa kattilassa ilman lisähenkilökuntaa keittämään isomman sopan lisäämällä puolet enemmän aineksia.
  Jos aineksien hinta on n.40% aterian hinnasta ja loput 60% on henkilöstökuluja, niin laskekaapa paljonko annos maksaa 50:n oppilaan koulussa ja paljonko se maksaa 100:n oppilaan koulussa? Tuliko sama luku?
  Vielä kun ihmettelijöille selviää se tosiseikka että ison koulun raaka-aineet tulevat Espanjasta, kasteltuna viemärivedellä, ja pienen koulun raaka-aineet lähitilalta puhtaina, niin siitäkin saattaa pientä hintaeroa annokseen syntyä.
  Valittavana on suurelta osin henkilöstön määrän pienentäminen tai sitten raaka-aineiden halventaminen. Henkilöstön puolelta ainoan karsinnan pystyy tekemään hallinnolliselta puolelta, keittiöissä ylimääräisiä käsipareja ei ole.
  Raaka-aineiden halventaminen onnistuu ostamalla heikkolaatuisempia tai/ja ulkomaisia tuotteita. Haluammeko sitä? Ne on niitä meidän omia lapsia joita näillä eväillä ruokitaan.

  Vastaa
 4. Nimetön

  No eipä nuo Pälkäneellä käytettävät Aasiasta tulevat broilersuikaleet ja Virossa valmistetut einekset kovin lähoruoalta minusta vaikuta…tietty mistä päin maailmaa katsoo…

  Vastaa
  • paavomustonen

   Lähiruokaa pitäisi kyllä olla enemmän, ja lapsille pitäisi antaa aito mahdollisuus tutustua ruoan tuotantoon maatiloilla ja teollisuudessa. Tarkoittaa, että lapset ovat riittävän vanhoja jotain ymmärtääkseen. On eri asia viedä eskarilaisia katsomaan lehmiä. Lähiruoka maksaa hiukan enemmän, täällä ”veronmaksaja” piti nykyistäkin kustannusta kouluruoassa liian suurena. Minä en valita, jos veroja kiristetään lasten hyväksi. On meillä toki vaihtoehto. Alakoululaisen koulumatkan päivittäinen kesto on max 2,5h, yläasteella max 3h. Jos tehtäisiin kuntaliitos joko Kangasalan tai Valkeakosken kanssa koulumatkat eivät ylittäisi laillista maksimia, vaikka kaikki Pälkäneen lapset kuskattaisiin jompaan kumpaan keskustaajamaan. Siten saisimme lapset syömään vähän halvemmalla suurempaan kouluun….mutta minä tosiaankin maksaisin nykyistäkin enemmän, jos samalla tukisin paikallisia tuottajia.

   Vastaa
 5. paavomustonen

  Tässä oikeat luvut, piti odottaa arkiaamuun, ja tietysti luvut ovat julkisia. Ymmärrän tietysti näiden typerysten, ”veronmaksaja”,tarkoituksen, mutta riskinä on, että väärät luvut jäävät elämään kansan keskuudessa. Älkää myöskään uskoko toimittajien hankkimiin tilastoihin, monesti luvuissa on mukana laitosruokien hinnat, ja ne ovat viikonloppujen vuoksi helposti pari euroa kalliimmat. Viikonlopputyö maksaa.
  Vuonna 2016 kouluruoan hinta Kangasalla oli 2,82€ ja tästä elintarvikkeiden osuus oli 0,81€. Pienen Pälkäneen kouluruoka maksoi 2,59€ ja tästä elintarvikkeiden osuus oli 0,9€. Repikää siitä, ja muistakaa kuntien valtava kokoero.
  Arviolta kulunvan vuoden kouluruoan hinta on Pälkäneellä 2,7€., ja siitä elintarvikkeiden osuus arviolta 0,88€.
  Pitäisikö Elyn huolestua, että mitä sinne Onkkaalan pohjaveteen oikein liukenee, kun näitä ”veronmaksajan” tapaisia älykköjä ilmaantuu keskusteluun turhan usein. Muistakaa muinaisten roomalaisten vesiongelmat.

  Vastaa
 6. paavomustonen

  Eikö se riitä, että pilaan täällä tunnelman. En ole yhdenkään puolueen jäsen, ja ne kaikki pitävät sitä hyvänä asiana.

  Vastaa
  • paavomustonen

   Pälkäneellä on edetty vanhaan malliin, ”koira käskee häntää, häntä perskarvoja”, joten minäkin joudun vielä kommentoimaan kouluruoan hinnasta. Täältä Posion Koronuomasta! Minä tiedän miksi tilasto kertoo yksikköhinnaksi 4,02€, ja minä tiedän, että siivous-ja ruokahuoltopäällikön luvut ovat oikein. Hyvä olisi, jos kunnassakin tämä tiedettäisiin! Esiopetus ei kuulu tilastointiin, ja Pälkäneellä keittäjät tekevät samalla palkalla ruokaa myös eskariin, keittiön siivous kuuluu keittäjälle, mutta samalla palkalla siivotaan muutakin pikkukouluissa, lisäksi välipalat jne. Aika turha tulla sanomaan, että ”nämä ovat valtakunnallisia tilastoja, ja pitävät paikkansa”. Ja paskat, eivät muuten pidä paikkaansa.

   Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>