Nukketeatteri vie toiseen todellisuuteen

Vuolijoella Vähä-Kyörin vanhassa pirtissä päästiin sukeltamaan nukketeatterin maailmaan jo neljättä kertaa, kun Anne Lihavaisen Nukketeatteri Ofelia kertoi tarinan Mörön unisukista, joka perustuu Nina Haikon samannimiseen kirjaan. Lapsille tehty esitys kertoo pimeää pelkäävästä Jussi Jäniksestä, joka tutustuu yksinäiseen Mörköön. Mörkö tutustuttaa Jussin Herra Pimeään ja saa Jussin voittamaan pelkonsa.

– Tarina liittyy pelkoihin isomminkin ja siihen, kuinka niistä on hyvä puhua, Anne Lihavainen kertoo.

Unisukissa pimeässä hiippaileva Mörkö on yksinäinen, koska kaikki pelkäävät Mörköä kuultuaan siitä asioita, jotka eivät ole totta.

– Ihmiset uskovat muiden puheita, eivätkä ota asioista selvää.

Tarina muistuttaa, kuinka on hyvä mennä pelottomasti kohti tuntematonta.

 

Mikä tahansa saa uuden merkityksen

Porvoossa asuva Anne Lihavainen toi nukketeatterinsa Vuolijoelle kuultuaan Anja Tyrväisen vanhasta pirtistä Tyrväisen tyttäreltä. Tunnelmallinen miljöö on omiaan nukketeatterin hieman salaperäiselle tunnelmalle. Rakennus on tehty vuonna 1870 ja kyseinen pääty, missä nukketeatteriakin esitetään, on tuotu paikalle muualta ja on siis vielä vanhempi. Anne Lihavainen muistelee, että edellisellä kerralla lattia oli vähän enemmän vinossa. Hän iloitsee, että tunnelmallisessa ympäristössä sen omia elementtejä voi käyttää esityksessä hyväksi. Yleisöä Vuolijoella on ollut vaihtelevasti. Anne Lihavainen toivoo, että enemmänkin väki löytäisi paikalle. Aiemmin esitys on ollut heinäkuussa, nyt se päätettiin siirtää elokuulle.

Mörön unisukissa Mörkö vie Jussi Jäniksen tapaamaan Herra Pimeää. Jussi voittaa pimeänpelkonsa ja Mörkö saa ystävän. Eläytyminen nuken tunteisiin avaa ovet myös katsojan omaan tunnemaailmaan.

– Yleisö tekee esityksen, oli yleisö sitten iso tai pieni. Mutta niin kauan tuon teatterini tänne, kun Anja jaksaa tätä järjestää, Lihavainen sanoo.

Kaksikymmentäviisi vuotta nukketeatteria työkseen tehnyt Anne Lihavainen on alkuperäiseltä koulutukseltaan lastentarhanopettaja. Nukketeatterikipinä puraisi lastentarhanopettajaopintoihin kuuluneella nukketeatterijaksolla. Maailman kaikki kertomattomat tarinat sekä nukketeatterin mahdollisuudet toteuttaa asioita kiehtovat.

– Haluan kertoa tarinoita ja tuottaa elämyksiä. Nukketeatterissa mikä vaan saa uuden merkityksen ja asiat on helpompi toteuttaa, kuin ihmisnäyttelijöillä, joita ei voi laittaa esimerkiksi lentämään, Anne Lihavainen kuvailee nukketeatterin imua.

– Nukke herää eloon ja sen tunteisiin eläydytään ja näin päästään käsiksi myös omaan tunnemaailmaan. Minua kiehtoo pienen, toisen todellisuuden rakentaminen.

 

Kävelevä näyttämö

Nukkien avulla voi rakentaa millaisen tarinan tahansa ja hahmot voivat olla ihan millaisia vain. Anne Lihavainen kertoo nukketeatterin olevan loistava pedagoginen väline lasten kanssa työskennellessä. Nukkien tekeminen ja suunnittelu, miten ne liikkuvat näyttämöllä, lohkaisee myös ison osan ajasta. Anne Lihavainen käyttää tässä esityksessään kävelevää näyttämöä, jollaisia käytettiin 1600-1700-luvun Englannissa, kun teatterin esittäminen oli kielletty. Kävelevän näyttämön kanssa pääsi nopeasti virkavaltaa pakoon.  Lihavainen ei pakene, mutta välillä liikkuu itse näyttämö, välillä hahmot sen sisällä.

Puolen tunnin esitys on Lihavaisen mukaan lapsille pedagogisesti sopivan mittainen. Jonkin verran Anne Lihavainen tekee nukketeatteria myös aikuisille ja aikuisten nukketeatteri onkin kasvattamassa suosiotaan Suomessa. Lapsille suunnattu Mörön unisukat vangitsee myös aikuisen mielen ja kietoo salaperäiseen maailmaansa, jossa lennetään sateenvarjolla tapaamaan Herra Pimeyttä. Taitavasti toteutetut yksityiskohdat ihastuttavat.

Lisää tietoa Nukketeatteri Ofeliasta ja esitýksistä löytyy www.nukketeatteriofelia.fi.

Anne Lihavaisen Nukketeatteri Ofelia esitti Vuolijoella tarinan Jussi Jäniksestä, joka voittaa pimeänpelkonsa ystävystyttyään Mörön kanssa. Nukketeatteria esitettiin Vähä-Kyörin vanhassa pirtissä jo neljäntenä kesänä peräkkäin

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.