Tilastot: Nykyvauhdilla Pälkäneellä kirjataan tänä vuonna keskimäärin alle kaksi rikosta päivässä – viimevuotisen kolmen ja puolen sijaan

Rikosten määrä putosi tuntuvasti

Pienessä kunnassa tilastovuodet eivät välttämättä ole veljiä keskenään, ja Pälkäneelläkin rikostilastot seilaavat melkoisessa ristiaallokossa. Vuonna 2016 poliisin tietoon tuli 730 rikosta, viime vuonna yli 1300 – ja tänä vuonna ollaan jäämässä alle 500 rikostapauksen. Näin ollen rikosmäärä on Pälkäneellä pienenemässä tänä vuonna yli 70 prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Murtojen, väkivaltarikosten ja rattijuopumusten määrä nousi Pälkäneellä silti hieman alkuvuodesta verrattuna viime vuoden ensimmäiseen puoliskoon. Kaikkiaan omaisuus- ja liikennerikosten sekä liikennerikkomusten määrät puolestaan putosivat selvästi. Liikennerikkomusten pienessä määrässä näkyi paitsi aiempaa harvemmin räpsynyt nopeusvalvontakamera myös se, että poliisin mukaan yhä suurempi osa automaattivalvonnassa kameraan päätyneistä on selvinnyt huomautuksella.

Tutkinta-ajat ovat Pälkäneellä pidentyneet viime vuoden alkuun verrattuna, mutta toisaalta selvitysprosentit ovat kohentuneet entistä paremmalle tasolle. Esimerkiksi väkivaltarikosten selvitysaste on noussut tänä vuonna peräti 147,1 prosenttiin. Poliisin mukaan etenkin pienissä kunnissa selvitysprosentit voivat nousta poikkeuksellisen korkeiksi, jos vanhoja rikoksia saadaan päätettyä selvitettyinä eikä poliisin tietoon tule samalla ajanjaksolla uusia rikoksia.

Huumausainerikosten määrä – Pälkäneellä seitsemän, Kangasalla 27 – pysyi edellisvuoden tasolla.

 

Kangasalla 914 rikosta vähemmän

Kangasalla tuli poliisin tietoon alkuvuodesta yhteensä noin 1270 rikosta, joista rikoslakirikoksia oli noin puolet. Rikosten kokonaismäärä kutistui viime vuoteen verrattuna yli 900 kappaleella eli verrattuna yli 40 prosentilla.

Pälkäneen tavoin myös Kangasalla rikostapausten määrä pääsääntöisesti putosi erilaisissa omaisuus- ja väkivaltarikoksissa. Yleisellä paikalla sattuneita pahoinpitelyitä kirjattiin 12, ja lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia oli viisi. Rattijuopumuksesta epäiltyjä otettiin kiinni 22 kuskia, mikä on hieman enemmän kuin viime vuoden alkupuolella.

Myös Kangasalla liikennerikkomusten määrä putosi alkuvuonna harvemmin räpsähdelleen automaattivalvonnan vuoksi hurjasti ja päätyi lähes puolittui viimevuotisesta.

Poliisihallituksen poliisijohtajan Tomi Vuoren mukaan poliisilla on valtakunnallisesti haasteena pystyä vastaamaan hälytystehtävien määrän kasvuun ja yleistyneisiin huumausainerikoksiin sekä seksuaaliseen häirintään.

Pälkäneellä ja Kangasalla hälytystehtävät pysyivät alkuvuodesta kutakuinkin viime vuoden tasolla. Pälkäneellä hälytyksiä kirjattiin tammikuun alun ja kesäkuun lopun välisenä aikana 407 kappaletta, Kangasalla hälytysmäärä oli 2082.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>