Kysy Tuomolta kasveista

Kesän kuivuus ja kuumuus

Ruusukasvinhärmää poimulehden pinnalla.

Tänä kesänä olemme saaneet nauttia lämmöstä, mutta surkutella myös kuivuutta. Tähän liittyen olen saanut kysymyksen poimulehtien värin muuttumisesta ja lehtien nuutumisesta. Miksi lehdet ovat valkoisia? Onko niissä hometta?

Todellakin, kun katselee poimulehtiä, ei voi olla huomaamatta niiden pinnalle kertynyttä vaaleaa kerrostumaa, jossa on pieniä mustia pisteitä. Se on härmäsientä, ja koska kyseessä on ruusukasveihin kuuluva kasvi, on härmäkin nimeltään ruusukasvinhärmä, yksi kymmenistä maamme härmälajeista. Sieni on hyvin yleinen ja loisii monen ruusukasvin lehdillä.

Kuiva kesä on saanut sienimaailman sekaisin. Turhaan on saanut etsiä kantarelleja, tatteja ja rouskuja kuin myös piensieniä, joihin härmätkin kuuluvat. Muita piensieniryhmiä ovat esimerkiksi ruosteet, noet, homeet ja täpläsienet. Näistä vain härmät ovat nauttineet kesän lämmöstä ja

Härmän lisääntymiseliminä toimivia mustia kotelorakkoja.

kuivuudesta. Ruosteita näkyy hyvin vähän ja esimerkiksi yleensä hyvin runsasta vaahteran tervatäpläsientä ei ole näkynyt vielä ollenkaan. Homeet loistavat poissaolollaan ja nokisienet piilottelevat kasvuston kätköissä. Saattavathan nämä vielä ilmaantua, jos syksy kääntyy sateiseksi. Näitä pieniä sienilajeja on luonnossa satoja, sillä monet niistä ovat erikoistuneet elämään vain yhden kasvilajin loisena. Esimerkiksi hernekasveista hiirenvirnalla on oma härmänsä, metsävirnalla samoin ja omat härmät löytyvät myös herneeltä ja apilalta. Yleensä eri piensienilajit erotetaankin isäntäkasvinsa mukaan.

Viljelysten kannalta asia on hyvä, kun näitä tuhosieniä on vähän. Toisaalta viljelytilanne on jo kuivuudenkin vuoksi surkea, monin paikoin katastrofaalinen. Vilja kasvaa lyhyessä korressa harsuna ja laikukkaana. On ennustettu, että sato saattaa jäädä jopa puoleen normaalista. Siihen ei tosiaankaan kaivata enää yhtään piensientä asioita huonontamaan. Härmät ovat yleensä aika vaarattomia eivätkä vioita kasveja liiaksi. Koska tällaiset piensienet ovat kasvin loisia tai sairauksia, on niillä kuitenkin aina jonkinasteinen heikentävä vaikutus kasvin elämään.

Gammayökkösen siivissä on kreikkalaista gammakirjainta muistuttava kuvio.

Viime aikoina on kysytty myös mediassa esitellystä gammayökkösestä. Monesti tällainen runsaana esiintyvä tuholainen saa jopa hysteerisiä piirteitä. Tätä perhosta tavataan vuosittain, mutta joinakin vuosina sillä on invaasio ja sitä löydetään miljoonia. Sen toukka on mahdoton syömäri, ja jos huonosti käy, se syö rypsipellon puhtaaksi melko lyhyessä ajassa, ja sato jää sinä vuonna saamatta. Muistan lapsuudesta, olin kai 5-vuotias, kun isä vei minut pellonlaitaan katsomaan gammayökkösten tuhoa. Näin monta vuotta painajaisia niistä toukkamääristä, kuinka ne söivät kaiken vihreän suihinsa, rouske vain kuului. Tällaisia massaesiintymisiä tapahtuu onneksi harvoin. Liekö tämäkin kuivan ja kuuman kesän syytä.

Katsellaanpa ympärillemme! Luulisin, että melko helposti on löydettävissä ruusukasvinhärmä poimulehdeltä ja gammayökkönen heinikosta. Se muuten lentää yöperhosille poikkeuksellisesti myös päivällä. Onnea etsintään.

Tuomo Kuitunen

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.