Kylä tietää omat tarpeensa

Luopioislainen tekemisen meininki sai viikonloppuna uuden monumentin, kun hyppytorni palasi kirkonkylän uimarantaan. Siitä pääsee hyppimään 1–2 metrin korkeudelta Kukkian aaltoihin.

Kylän lapsia ja nuoria kesäisin koonnut hyppytorni purettiin kuusi vuotta sitten, kun kunta uusi rannan laiturin. Kyläaktiivit yrittivät jo silloin säätää laituritilausta niin, että torni voitaisiin palauttaa paikalleen. Asia ei kuitenkaan edennyt.

Hellekesä nosti hyppytornin uudelleen esiin. Tällä kertaa aktiivit saivat kunnassa huomattavasti edelliskertaa suopeamman vastaanoton. Lupa madalletun tornin palauttamiseen irtosi nopeasti. Toimeen tarttuneet tekijät saivat viranhaltijoilta kannustusta hankkeelleen.

Hyppytornin paluu onkin yksi esimerkki uudesta, jouhevammasta Pälkäneestä, joka ei etsi verukkeita, joihin vedoten ideat yritetään torpata. Omatoimisia ja omaleimaisia kyliä arvostava kunta uskoo, että kyläläiset itse tietävät, mitä kylällä tarvitaan. Kunnalle maksuton hyppytorni osoittaa, että kyläläiset ovat usein myös hankkeiden parhaita toteuttajia.

 

Kuusi vuotta sitten hyppytornialoite tulkittiin luopioislaiseksi säätämiseksi. Miksei luopioislaisille kelpaa hyppytorniton laituri, kun sellaista ei ole Pakanrannassa tai Kostianvirran uimalassakaan?

Hyppytornia torpattaessa vedottiin olemattomiin direktiiveihin. Byrokratian puhkomisessa oli lopulta isompi urakka kuin tornin tuunaamisessa turvallisuusohjeiden mukaiseksi.

Uimareita voi harmittaa, ettei hyppimään päässyt vielä parhaimmilla kesähelteillä. Kuuden vuoden odotus palkitaan kuitenkin vielä loppukesän lämpiminä päivinä sekä tulevina vuosina.

 

Vanhassa ajattelumallissa nuoret olivat meluava ja roskaava ongelma. Heidän kokoontumispaikkansa poistettiin muun muassa turvallisuuteen vetoamalla.

Maaseutu ei tarjoa liikaa tekemisen ja olemisen paikkoja nuorille. Pälkäne on harpannut vapaa-ajan tarjonnassa pari sukupolvea eteenpäin. Onkkaalaan on valmistunut kunnan kokoon nähden hulppea vapaa-aikakeskus. Pääkirjasto Arkki on saanut naapuriinsa lähiliikuntapuiston skeittiramppeineen ja syyskuussa otetaan käyttöön upea Kostia-areena.

Luopioisissa puitteita on rakennettu pitkälti vapaaehtoisvoimin. Kunnostetun kuntoradan ympäristöön valmistui frisbeegolfrata ja uusia uria, jotka sopivat muun muassa maastopyöräilyyn. Koulun lähiliikuntapuiston, liikuntahallin, pelikenttien ja uimarannan ansiosta harrastamaan pääsee suoraan kotiovelta. Uimarantaan palautettu hyppytorni täydentää hienosti tätä kokonaisuutta.

 

Hyppytornin innoittamana voisi kaivaa esiin myös muita hautautuneita ideoita, esimerkiksi Kostianvirran lossin.

Kostianvirta on Onkkaalan helmi, jota ihastelevat kesävieraat ruuhkauttavat kesäpäivisin vanhan sillan. Nykyisin virta kuitenkin jakaa keskustan. Varamaan ja Pakanrannan väliä kulkeva käsivetoinen lossi yhdistäisi virran rantaan päättyvät lenkkitiet. Lossista tulisi vuosien varrella lakastuneen maaseutupuistohankkeen kruunu, joka houkuttaisi väkeä kauempaakin.

Nykyisin lossilla pääsee hinaamaan itsensä vesien yli esimerkiksi Repoveden kansallispuistossa. Sielläkin lossin vaijeri kulkee vilkkaan vesiväylän alta.

Luopioisissa lossi olisi jo rakennettu kylän omin voimin. Onkkaalassakin pitäisi päästä siihen, että väki ryhtyisi omatoimisesti kehittämään ja toteuttamaan villejäkin ideoita.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.