Kuutamosoutu: Täysikuu ei näyttäytynyt Sappeen soutajille venetsialaisiltana

Jouluvalot kaulassa kirkkoveneellä

Kolisevia airoja, manailua, tahtihuutoja…. Melkoista hässäkkää oli kuutamosoudulle lähtö iltakymmeneltä Sappeen Hiukonrannassa. Syyllinen oli helppo löytää: kuu, joka piileskeli paksun pilviverhon takana.

Näkyvyys rantavesillä oli niukahko. Piti turvautua otsa- ja muihin lamppuihin. Oma hankaluutensa siinäkin, sillä jouluvalot kaulan ympärillä houkuttelivat pienet kärpäset naamalle, tietää nimimerkki ”Kokemusta on”.

Mutta pikkusäädön jälkeen kaikki sujui somasti. Venelastillinen soutajia löysi tuota pikaa yhteisen tahdin. Reittiä valaisivat kesämökkien valot, sillä venetsialaistulia rannoilla ei näkynyt. Vesillä oli vilkasta ja Aino-veneen lastia tervehtivät huudot: ”Täällä menee luotsivene. Ei törmätä.” Vähän matkan päässä lipui runsaasti valaistu vene, josta Ainon soutajille huudeltiin viimeisiä kesätervehdyksiä.

Aitoon rannasta kuulunut musiikki haikeutti kesän lopun tunnelmaa, kun Ainolla pysähdyttiin Joutesselälle lipumaan ja odottelemaan kuuta. Ei ilmestynyt. Näkyi vain harmaana pallona pilviverhon takana. Samalla arvailtiin keiden kesämökkejä rannalla on.

”Tämä oli uskomattoman hieno kokemus. Kiitos paljon”, sanoi Valkeakoskelta Aitoon venetsialaisten kautta Sappeen kylään ajanut pari, joka kiirehti rannasta autolle, sillä heidän murkkupoikansa oli jäänyt soudun ajaksi autoon Kirkkovenetien postilaatikoille katsomaan puhelimesta Cheekin jäähyväiskonserttia.

Kesä ohi. On jouluvalojen aika, tuumivat Sappeen kuutamosoutajat lauantai-iltana makkaranuotion äärellä. (Kuva Liisa Ravantti)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?