Kesää pitäisi pidentää

Kun muu maa hiljenee, mökkipaikkakuntien yrittäjät ja melkoinen joukko kesätyöntekijöitä painaa hiki hatussa hommia. Yrittäjä huilaa syksymmällä kesäsesongista selvittyään.

Pälkäneen ja Kangasalan rannoilla on lähes kymmenen tuhatta kesämökkiä. Vaikka melkoinen osa niistä onkin paikkakuntalaisten omistuksessa, hyvänä kesänä sivukylien asukasluku moninkertaistuu.

Edellisvuosina kesäsesonkia ovat latistaneet kehnot kelit. Väki ei viihdy rannoilla, jos kauan odotettu loma menee sadetta pitäessä ja viileydessä värjötellessä.

Tänä vuonna kesä räjähti käyntiin jo toukokuun helteillä. Varhaisen startin ansiosta mökkitiet eivät päässeet ruohottumaan. Kun elämä on kertaalleen siirretty mökille, siellä viihdytään ja sinne palataan.

Pitkien paahdejaksojen aikaan viilentävien vesien äärelle hakeutuivat kaikki, joilla siihen vain oli mahdollisuus. Mökkien pihatkin täyttyivät muksujen ja kesävieraiden teltoista. Esimerkiksi Pälkäneen väkiluku oli heinäkuussa vähintään kolminkertainen talveen verrattuna.

 

Kesäasukkaista elävät myymälät, palvelut ja tapahtumat tekivät tänä vuonna kävijä- ja myyntiennätyksiä. Kaikille päättynyt sesonki ei kuitenkaan ollut kaikkien aikojen kesä. Kun kuumuus oli jatkunut riittävän pitkään, ihmiset eivät enää jaksaneet liikkua rannoilta. Kaupassa oli pakko käydä, mutta sielläkin kierrettiin eri hyllyillä kuin ”normaalivuosina”. Juomahyllyt tyhjenivät ja vissyt loppuivat koko maasta. Sen sijaan grillaaminen jäi vähemmäksi, kun yölläkin hikoiltiin kuumuudessa.

Moni lykkäsi mökin rakennusprojekteja ja kesäkohdekäyntejä suosiolla viileämpään. Kun sää näyttänyt lainkaan normalisoituvan, mökkiläiset jäivät rannoilleen. Joissain kesäkohteissa jäätiin jopa edellisvuosien myynnistä. Ihmiset eivät enää jaksaneen liikkua, kun oli liian kuuma.

 

Huippukesästä saadaan kuitenkin nauttia vielä syksyllä ja tulevina vuosina. Kuumuudesta huolimatta sinilevät jäivät vähiin ja lapset saivat lutrata kyllästymiseen saakka.

Some-kanavat täyttyivät toinen toistaan upeammilla auringonlaskukuvilla. Tunnelmallisia kesätapahtumia muistellaan vielä pitkään. Kaupunki tuntuu ankealta, kun on tottunut mökkipitäjän aurinkoiseen ja hymyilevään ilmapiiriin. Ketjumyymälöiden ja kahviloiden tuotteet eivät maistu, kun on päässyt herkuttelemaan lähitilojen tarjonnalla.

Mökkielämästä nauttineet palaavat rannoille myös syksyllä, kun viikonlopuksi on luvassa hyvää keliä. Tulevina vuosina mökit ovat entistä ahkerammassa käytössä, kun uudet sukupolvet ovat kokeneet lapsuuden hellekesän. Paikalliset palvelut ja tapahtumat vetävät entistä enemmän väkeä, kun niitä on opittu käyttämään ja maaseudun palvelu sekä hintataso ovat tulleet tutuksi.

 

Sydän-Hämeen kesäkiihdytys on pieni ihme. Kyläkaupat kasvavat hetkessä jättimarketkokoon ja pitkin kyliä syntyy kesäkahviloita ja idyllisiä matkailukohteita sekä kesätapahtumia.

Kesä vaatii yrittäjiltä ja kylien aktiiveilta venymistä. Tänä vuonna panostus ei mennyt hukkaan, vaan sen satoa korjataan vielä pitkään.

Koko seudun suuri kysymys on, miten kesäkautta saataisiin pidennettyä molemmista päistä. Entistä useammat saapuvat keväällä samaan aikaan muuttolintujen kanssa ja viihtyvät seudulla pitkälle syksyyn. Huippukesänä mökeillä viihtyvät iäkkäiden kesäasukkaiden lisäksi myös lapsiperheet, joiden arkirytmiä eivät vielä sanele koulujen aikataulut.

Säiden merkitys kesäsesongille vähenee, jos kesäkautta saataisiin pidennettyä. Kevään ensimmäiset kesäpäivät ja kuulaat syyssäät olisivat heinäkuun veroisia kauppa- ja tapahtumapäiviä, mutta silloin moni kohde on kiinni. Pidempään kesäsesonkiin mahtuisi monenlaista keliä. Sadesäällä ja viileänä päivänä ehtisi tehdä kaiken sen, mitä helteillä jäi kokematta.

Vilkkaimpina kesäviikonloppuina seudulla tapahtuu liikaakin. Päällekkäisyyksiä olisi vähemmän, jos myös keväällä ja syksyllä tapahtuisi enemmän.

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.