Virassa: Hyvistä hankkeista pitävälle opetuspäällikölle Merja Lehtoselle ei ole vielä ehtinyt työpaikalla tulla ”mitähän seuraavaksi tekisi” -tunnetta

Polkupyöriä, rakennushankkeita ja vuorovaikutusta

Opetuspäällikkö Merja Lehtosen mukaan Kangasalan kouluissa on käynnistymässä tai jo vauhdissa useita mielenkiintoisia hankkeita. Neljäsluokkalaisten maatilamobiilirata ja toisen luokan oppilaiden kieltenvarhentamishanke saavat seurakseen esimerkiksi koulupolkupyörät.

– Saimme hankerahaa polkupyörien hankkimiseen. Tavoitteena on edistää liikuntaa, ja kaupungin logolla varustettuja polkupyöriä jaetaan eri kouluille ajatuksena, että luokat pääsevät helpommin tekemään retkiä lähiympäristöön. On myös mietinnässä, miten saisimme ne kesällä lainakäyttöön siten, että ne hyödyttäisivät vielä laajempaa käyttäjäjoukkoa, Lehtonen kertoo.

Ammattiopiston ja lukion hän toivoo löytävän yhteistä säveltä valinnaisaineiden opetuksen järjestämisessä.

Kangasalan koulujen yhteiseksi kehittämisteemaksi on tänä lukuvuonna nostettu vuorovaikutuksen monet tasot. Syy on Lehtosen mukaan yksinkertainen: vuorovaikutuksesta lähtee kaikki yhteistyö niin oppilaiden, vanhempien kuin opettajienkin välillä.

– Teemaan liittyen opetushenkilöstölle järjestetään 6.9. koulutus, jossa näyttelijä Outi Mäenpää luennoi. Samana päivänä on iltatilaisuus huoltajille. Luennolla Mäenpää käsittelee sujuvan ja tehokkaan yhteistyön lainalaisuuksia sekä rakentavaa vuorovaikutusta, Lehtonen kertoo.

Kaupungin opetuspuolen syksyä värittävät näkyvästi myös Vatialan uuden koulun rakentaminen ja Ruutanaan tehtävä siirtokelpoinen lisärakennus, joka tuo osaltaan helpotusta päiväkoti- ja esikouluryhmien tilanpuutteeseen.

Koulujen kehittämisestä ja linjausten tekemisestä vastaava opetuspäällikkö on mukana monessa eri työryhmässä ja palavereita on paljon. ”Hyvä, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä – en tykkäisi yksin nyhjätäkään”, Merja Lehtonen sanoo. Kolmen lapsen äidin vapaa-aika kuluu perheen, liikunnan ja kunnallispolitiikan parissa.

– Lisäksi kouluilla itsellään on monenlaista kiinnostavaa tiedossa tänä lukuvuonna – esimerkiksi Kautialan koulussa vietetään 125-vuotisjuhlaa.

Opetuspäällikkö sanoo haluavansa säilyttää yhteyden kouluihin muulloinkin kuin juhlapäivinä, mikä osittain juontunee hänen taustastaan. Luokanopettajaksi aikoinaan valmistunut Lehtonen ehti toimia Ylöjärvellä ja Tampereella rehtorina kymmenkunta vuotta ennen kuin työmahdollisuus vireältä vaikuttavan Kangasalan opetustoimen johdossa tuli vastaan.

Kangasalan koulukentästä tekee Lehtosen mukaan mielenkiintoisen muun muassa se, että koulut ovat levittäytyneet maantieteellisesti laajalle alueelle ja ne ovat hyvinkin erikokoisia.

– Vahvuuksina täällä näen yhteistyön ja hyvän kehittämisen otteen, jossa kuitenkin halutaan samalla turvata perusarki. Kehittämisen paikkana näen henkilökunnan koulutuksen yhteisten linjojen luomisen ja yhteneväisyyden tuomisen esimerkiksi oppilashuoltoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?