70 vuotta: Paula ”Papu” Elorannan syntymäpäiviä juhlitaan kirkossa ja seurakuntatalolla sunnuntaina

Papu, syksyihminen

Paula ”Papu” Elorannan merkkipäivää juhlitaan tulevana sunnuntaina Pälkäneen kirkossa ja seurakuntatalolla.

– Kirjoita vain lehteenkin, että Papu. Papu minä olen ja Papuna minut tunnetaan, Pälkäneen seurakunnan lähetyssihteeri Paula ”Papu” Eloranta nauraa.

Lempinimensä Eloranta sai mennessään Varkaudessa partioon 12-vuotiaana.

– Sisareni Riitta tokaisi, että ”Papu se on ja sillä siisti”, kun kysyttiin, minkä nimen haluaisin. Ei siihen ollut mitään vastaansanomista.

Papu täyttää tänään keskiviikkona 12. syyskuuta 70 vuotta. Johtuuko se sitten syksyisestä syntymäajasta vai jostain muusta, mutta hän tunnustautuu täysveriseksi syksyihmiseksi.

– Syksyn värit ja ruska ovat jotain niin kaunista, ettei kauniimpaa varmaan olekaan. Kyllä keväässäkin puolensa on, mutta syksy vetää tässä asiassa mielestäni pidemmän korren, hän tuumaa.

Syksy on lähetyssihteerille kiireistä aikaa, kun tulevaa toimintavuotta pistetään käyntiin, tarkempia aikatauluja suunnitellaan ja joulukuisia adventtimyyjäisiäkin jo pistetään alulle. Lokakuinen Naisten ilta alkaa sekin jo lähestyä, samoin palaverimatka Pilistveren ystävyysseurakuntaan Virossa.

– Hyvin tässä jaksaa, vaikka toki seitsemänkymmentä on aina seitsemänkymmentä. Kirkkoherra Jari Kemppaisen kanssa olemme sopineet, että teen töitä aina vuoden kerrallaan. Se on ollut hyvä ja toimiva sopimus, Papu kertoo.

Papun sydäntä lähellä on varsinkin Pälkäneen seurakuntatalolla kokoontuva lähetyksen Tehdään yhdessä -ryhmä, jossa askarrellaan ja valmistetaan tuotteita joulu- ja pääsiäismyyjäisiin sekä kudotaan sukkia Romaniaan lähetettäväksi.

– Maanantain kokoontumiset ovat sellaista olohuonemaista toimintaa. Ei tarvitse tehdä käsitöitä, jos ei halua. Voi vain tulla omien voimavarojen mukaan paikalle ja tavata tuttuja. Kaikkia tarvitaan, Eloranta painottaa.

Lähes joka toinen viikko Pälkäneen seurakuntatalolla kahvitellaan torikahviossa lähetyksen hyväksi. Yleensä Papu hommaa kahviota varten tarvittavat tavarat seurakuntatalolle, jossa taitavat emännät leipovat suussa sulavat herkut myytäväksi. Papu myös kerää arpajaisvoittoja Pilistveren seurakunnann toiminnan tukemiseksi.

Työhön kuuluu myös Toivoa naisille -piiri kerran kuussa sekä lähetys- ja diakoniapiiri yhdessä Virpi Kangasniemen kanssa kerran kuussa. Lisäksi lähetyssihteeri osallistuu seurakunnan erilaisiin lähetystilaisuuksiin ja käy tarvittaessa kerhoissa ja leireillä kertomassa lähetyskohteista.

45 vuotta Pälkäneellä

Paula Eloranta on toiminut Pälkäneen seurakunnassa lähes 45 vuotta. Ensin hän työskenteli nuorisotyönohjaajana vuodesta 1973 vuoteen 2012. Eläkkeelle jäämisensä jälkeen hän palasi vielä tekemään lähetyssihteerin töitä vuonna 2013.

Pälkäneelle hän päätyi alun perin sen jälkeen, kun tuolloinen kirkkoherra Pertti Sorri kyseli sopivaa nuorisotyönohjaajaa Pälkäneelle.

– Toimin tuolloin partion lippukunnan johtajana Tampereella opiskelujeni ohella. Päätin hakea Pälkäneen paikkaa ja sain sen. Toiminta oli 1970-luvulla todella vilkasta. Lapsia ja nuoria oli paljon, joten myös kerhoihin ja ryhmiin riitti paljon väkeä.

Papu muutti töiden alkamisen aikoihin itsekin Pälkäneelle. Tänne hän myöskin jäi. Hänelle siunaantui miehensä kanssa iso, viisilapsinen perhe. Nykyisin hänellä on jo kymmenen lastenlastakin.

– Pälkäne on hyvä paikka asua. Ympärillä on maaseutumainen ympäristö ja takuuvarmasti puhdasta ilmaa.

Samoihin aikoihin kun Jaakko Uronen tuli Sorrin jälkeen Pälkäneen kirkkoherraksi, rippileirit alkoivat yleistyä – aiemmin rippikoulua oli pidetty kirkon tiloissa.

Papu on viihtynyt Pälkäneellä loistavasti. Parasta ovat ihanat työtoverit ja mukavat seurakuntalaiset.

– Meillä on niin taitavia ja osaavia vapaaehtoisia toiminnassa mukana, että välillä tuntuu, että mikä tahansa onnistuu. Vaikka tapahtumissa riittää järjesteltävää, järjestelyt sujuvat useimmiten helposti: tekijät ja tulijat erilaisiin tapahtumiin löytyvät kyllä, Papu kiittelee.

 

Papun syntymäpäiviä juhlitaan sunnuntaina 16.9. kello 10 alkaen messulla Pälkäneen kirkossa. Papu saarnaa. Messun jälkeen Pälkäneen seurakuntatalolla on kirkkokahvit ja juhla. Juhlia vietetään lähetystyön hyväksi. Muistamiset voi osoittaa Pälkäneen seurakunnan lähetyksen kannatustilille FI08 5002 2020 0175 16. Viestiksi ”Papu Kaukasian työ”.  

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.