Pelko – viha – väkivalta

Länsi murensi kommunismin raamatuilla ja rockilla. Suomikin oli vahvasti lännen propagandan kohteena, jotta suuntautuisimme vapaaseen Eurooppaan, emmekä Neuvostoliittoon.

Enää itärajan takana ei ole kommunistinen diktatuuri, vaan näennäisdemokratia, jonka yksinvaltainen hallitsija ratsastaa kansalliskiihkolla. Kansaan uppoavaa mallia toteuttaa moni muukin: kannatus omassa maassa hankitaan pelottelemalla naapureilla.

Kun kiihkonationalismi edellisen kerran villitsi kansaa, jälkeen jäi kymmeniä miljoonia ruumiita. Vastaavan katastrofin välttämiseksi ihmiskunta sopi sotien jälkeen, että enää ei ryhdytä vainoamaan ketään esimerkiksi ihonvärin tai uskonnon vuoksi. Nyt maailmansodista on kulunut niin pitkä aika, että näiden periaatteiden haastamisesta on tullut normaalia. Etenkin itäisessä Euroopassa avoimen rasistiset puolueet pääsevät parlamenteissa vallan kahvaan.

 

Vapaan tiedonvälityksen piti taata tasa-arvo ja demokratia, mutta nyt niitä murretaan uusien medioiden avulla. Trollitehtaiden käytettävissä on tehokkaat kanavat, sillä jokaisella on luuri taskussaan. Netti on täynnä uutissivuston näköisiä foorumeita, joissa suolletaan uutisen näköistä propagandaa. Kun aihe on sopiva, tavalliset ihmiset jakavat sitä innolla.

Eteen vyörytetään aiheita, joilla ihmisiä jaetaan meihin ja niihin. Hyviä teemoja ovat esimerkiksi homot ja pakolaiset. Jopa rokotukset ja tuulivoima saavat ihmiset pontevasti leimaamaan ne toiset viherpiipertäjiksi tai natseiksi.

Äärioikeisto haastaa vanhaa valtaa ja totuutta kuin kommunismi isoisien aikaan. Kansallismielisten kansainväliset verkostot toimivat tehokkaasti. Trumpin ylihuomiset tviittisammakot voi lukea jo tänään valeuutisia jakavien somepäivityksistä.

Maailma on epävarma paikka, kun johtavien sotilasmahtien hallinnot syyttävät muita siitä mihin itse syyllistyvät. Tällaisella taktiikalla on ennenkin aloitettu sotia.

 

Stalinin vainoharhaisimpana aikana Neuvostoliitossa kehittyi oma kielipeli, jossa asioita määriteltiin uusiksi. Nyt samaa leikkiä leikitään maailmanlaajuisesti. Valeuutisten tehtailijat ja levittäjät kutsuvat uutisia valeuutisiksi.

Propagandan tarkoituksena on murentaa yhtenäisyyttä. Järjestäytynyt yhteiskunta sakkaa, kun ihmiset eivät enää usko mihinkään eivätkä varsinkaan viranomaisiin tai tutkimustietoon. Rokotteet ovat salaliitto ja mustia sortavassa maassa vainotaan valkoisia.

Luottamusta tietoon ei ole vaikea murentaa, kun ahdistelukampanjan liikkeellelaittaja paljastuu lopulta itse ahdistelijaksi ja terrori-iskussa vammautunut sankari huijariksi.

 

Edellisvuosisadoilla neekereitä laivattiin kahleissa orjiksi. Nyt Välimeren yli ei saisi tulla edes kumiveneellä tekemään töitä, jotka eivät laiskistuneille eurooppalaisille kelpaa.

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja.

Pakolaisvirta tulee kiihtymään, koska länsimainen jatkuvaan kasvuun perustuva elämäntapa muuttaa maapalloa nopeasti asumiskelvottomaksi. Viime kesän satelliittikuvat olivat apokalyptisia. Laajat alueet vihreää Eurooppaakin olivat paahtuneet elottoman ruskeiksi.

Ilmastonmuutostakin tehokkaammin kansainvaellusta aiheuttaa kaupungistuminen. Edellissukupolvet oli sidottu maaseutuun, koska perheet ja yhteisöt tuottivat itse ruokansa. Tällä hetkellä ihmiset kaikkialla maailmassa pakkautuvat ennätyksellisellä tahdilla kaupunkeihin.

Nopeasti kasvavat ja muuttuvat kaupungit ovat ennenkin kuplineet ongelmia. Terrorismi ja rikollisuus ovat myös meidän aikamme kaupunkiongelmia. Väkivalta tulee lisääntymään, koska pelon avulla lietsotaan tehokkaasti vihaa. Välillä kannattaisi pysähtyä miettimään, kuka pelkoja lietsoo ja kenen etua viha palvelee. Ainakin meillä maalla on aika vähän pelättävää.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.