Oma kahvila opettaa yrittäjyyttä

Tauko-kahvilaa pyörittävät Miisa Hiltunen (ylärivissä vasemalla), Ella Haakana ja Janita Hietala. Alarivillä Tyyne Rantanen, Anna Uotila, Kaisa Urkko ja Eerika Linnusmäki.

Lokakuussa Kostia-areenalla aloittaa Tauko-kahvila. Ennakkomaistiaisen tulevasta saa kuitenkin jo Vapaalla Pälkäneellä -messujen yhteydessä, kun kahvila aukeaa messujen ajaksi.

Uuden kahvilan takana hääräävät seitsemän yrittämisestä kiinnostunutta lukiolaista. Anna Uotilan, Tyyne Rantasen, Miisa Hiltusen, Ella Haakanan, Janita Hietalan, Eerika Linnusmäen ja Kaisa Urkon yhteinen projekti sai alkusysäyksen viime keväänä pidetyltä 4H:n yrityskurssilta.

– Siellä tuli esille, että olisiko joku kiinnostunut perustamaan kahvilan liikuntahallille. Pohdittiin, että miksi ei. Vähän varovasti vielä, mutta kuitenkin, kertoo osuuskunnan toimitusjohtajan pestin saanut Anna Uotila.

Oma kahvila on tytöille ensikosketus yrittäjyyteen. Vaikka osalla on kokemusta ravintola-alasta kesätöiden kautta, on yrittäminen kaikille uutta.

– Tämä oli vähän niin kuin jatkoa yrityskurssille, kun pääsee oikeasti kokeilemaan yrittämistä, kertoo Uotila.

– Yrittäjyys on kiinnostava vaihtoehto tulevaisuudessa ja on hyvä vähän tietää etukäteen, mitä se on, jatkaa Tyyne Rantanen.

 

Nimikkotuotteet vielä salaisuus

Kahvilan perustaminen on vaatinut monenlaista suunnittelua sekä käytännön järjestelyjä.

– Hommattiin y-tunnus ja ollaan tehty listoja kaikesta, mitä kahvilaan tulee myytäväksi. Hoidettiin pankkiasioita, että meillä on nyt nettipankkitunnukset ja kortti. Sitten ollaan jaettu kaikille omat vastuut, luettelevat tytöt yhdessä hommia.

Nyt etsinnässä ovat yhteistyökumppanit.

– Toivotaan, että saataisiin mukaan pälkäneläisiä yrityksiä esimerkiksi niin, että saataisiin heiltä raaka-aineita siihen, mitä tehdään kahvioon itse ja me voitaisiin mainostaa heitä, kertoo Kaisa Urkko tyttöjen toiveesta.

Kahvion tarjonta tulee olemaan sekoitus itse leivottuja, paikallisia tuotteita sekä tukusta tai muualta hankittuja myytäviä.

– Meillä tulee olemaan pari pysyvää, meidän kahvilan omaa tuotetta. Muuten leivotaan mitä ehditään. Aina ei ehdi yhtä paljon, joten valikoima tulee vaihtelemaan, kertovat Tyyne Rantanen ja Kaisa Urkko.

Vielä tytöt eivät nimikkotuotteitaan paljasta, vaikka suunnitelmat niistä on tehtynä. Vapaa-ajan messuilla tulikasteensa saavat kahvilan pitäjät keskittyvät ensin messuihin, ja jatkavat niiden jälkeen päivittäisen toiminnan ja tuotteiden kehittelyä.

 

Lukiolaisten jatkuva projekti

Käytännössä kahvila pyörii sitä varten perustetun osuuskunnan kautta. Tyttöjen lisäksi osuuskunnassa on mukana kunta, jolla on suurin osuus rahallisesti.

– Meillä on sellaiset panttimaksut, mitkä maksamme osuuskunnalle. Kun lähdemme pois, saamme sen rahaan takaisin. Osuuskunta valikoitui tähän sen takia, kun siihen on helppo liittyä ja siitä on helppo lähteä, kertoo Kaisa Urkko.

Tarkoituksena onkin, että osuuskunta jää lukiolaisille, ja pitäjät vaihtuvat opiskelijoiden vaihtuessa. Tämänhetkisistä kahvilanpitäjistä viisi valmistuu lukiosta ensi keväänä, joten vaihtuvuus on taattu jo ensimmäisen vuoden jälkeen.

– Tarkoitus on, että kahvila jää elämään lukiolle, tiivistää Anna Uotila.

– Meidän pitää Eerikan kanssa alkaa etsiä lisää porukkaa, kun kolmoset lähtevät tämän vuoden jälkeen. Aletaan varmasti jo keväällä miettimään sitä, että saadaan osuuskuntaan jatkossakin riittävästi porukkaa, jatkaa lukion toisella luokalla oleva Kaisa Urkko kahvilan jatkoa.

 

Hyppytunneilla töihin

Tyttöjen kahvila pyörii alkuun pääosin arkipäivisin. Aukioloaikoja muokataan sen mukaan, miten asiakkaita riittää.

– Jos ei aamuisin ole asiakkaita, niin myöhennetään aloitusaikaa. Alkuun vähän tavallaan kartoitetaan kysyntää, kertoo Janita Hietala.

Kahvilan pyörittäminen koulun ohella vaatii tytöiltä suunnittelua.

– Meillä on tässä Juha Valtonen mukana, ja hän on puhunut opettajille, josko me saisimme vähän armoa, kun välillä on pakko mennä pitämään kahvilaa. Abeilla on aika paljon hyppytunteja, ja myös minulla tänä vuonna, joten eiköhän me saada järjesteltyä, kertoo Kaisa Urkko.

– Tämä on kuitenkin sen 4H-kurssin jatke, ja tietyllä tavalla koulua, joten meitä tuetaan, jatkaa Eerika Linnusmäki.

Vaikka koulu tukeekin taustalla, on vastuu kahvilasta tytöillä itsellään.

– Kaikki mitä me tehdään ja tuotto, jota toivottavasti saadaan, on ihan meidän omaa, ja jaetaan meidän seitsemän kesken, toteaa Miisa Hiltunen.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?