Luopioinen haluaa Suomen älykkäimmäksi kyläksi

Luopioisilla on kokemusta valtakunnallisista mittelöistä jo aikaisemmiltakin vuosilta. Kuva kesäkuulta 2005, jolloin Luopioisten valinta Suomen luovimmaksi kunnaksi julkistettiin Rauno Haapasen johdolla. Julkistamistilaisuus oli nykyisen Mikkolan Navetan luentosalissa. Kuva: Seppo Kääriäinen

Luopioinen on mukana, kun etsinnässä on Suomen älykkäin kylä. Pirkanmaalta on mukana kuusi muutakin ehdokasta: Luopioisten lisäksi Raudanmaa Kangasalta, Murole Ruovedeltä, Talviainen Orivedeltä, Killinkoski Virroilta ja Kuivaspää Lempäälästä. Kilpailuun ilmoittautui yhteensä 32 kylää ympäri Suomen.

– Hakeuduimme mukaan projektiin jo viime talvena. Kukkian kylien kehitys on nyt hyvin ajankohtainen asia, ja Luopioisilla on myös vahvat perinteet olla mukana valtakunnallisissa mittelöissä – valittiinhan Luopioinen Suomen luovimmaksi kunnaksi vuonna 2005, Seppo Kääriäinen huomauttaa.

Alustavia työpajoja ja keskusteluja hankkeeseen liittyen on Luopioisissa käyty jo kevään ja kesän aikana. Keskustelujen perusteella kehittämistoimenpiteitä mietitään esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin, tulevaisuuden koulun, yhteisöllisyyden ja päätöksenteon kehittämisen sekä Kukkian luonnon ja ympäristön teemoista.

– Toki keskeistä on miettiä myös, miten asukkaita saadaan Kukkian kyliin lisää. Olemme siis tässä vaiheessa liikkeellä varsin laajalla rintamalla. Jatkossa keskitymme sitten tärkeimmiksi katsottuihin asioihin, Kääriäinen kaavailee.

Suomen Älykkäin kylä -projektia vievät Luopioisissa eteenpäin Luopioisten Yrittäjät ja Osuuskunta Pöllökartano.

Voittaja selvillä ensi vuoden lopussa

Voittajakylä valitaan raadin päätöksellä vuoden 2019 lopussa. Valinnassa kriteereinä ovat muun muassa palvelujen saatavuuden lisääntyminen ja tason nousu, idearikkaat ratkaisut ja aktiivisesti osallistuvien kyläläisten määrä. Kilpailuun osallistuville kylille on kisan aikana tarjolla ohjausta, esimerkkejä ja vertaistukea.

Suomen älykkäin kylä -kilpailussa on mukana kyliä, joilla on tahtoa ja tarvetta lisätä elinvoimaa, aktiivisuutta ja innovatiivisuutta. Tarkoituksena on auttaa ja kannustaa kyliä etsimään älykkäitä, esimerkiksi digitalisaatiota hyödyntäviä ratkaisuja tämän hetken ja tulevaisuuden haasteisiin. Älykäs kylä on sellainen, joka aktiivisesti etsii uusia ratkaisuja palveluiden tuottamiseen esimerkiksi terveydenhuollon, koulutuksen, ruuan ja energiantuotannon, liikkumisen, vähittäismyynnin, harrastustoiminnan ja kulttuurin saralla.

Suomen älykkäin kylä -kilpailun järjestää Suomen maaseutuverkosto yhteistyössä rakennerahastojen, meri- ja kalatalousrahaston, liikenne- ja viestintäministeriön, Maaseutupolitiikan neuvoston, Kuntaliiton ja Suomen Kylät ry:n kanssa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.