Vastuullinen taloudenpito turvaa laadukkaan koulutuksen

Sydän-Hämeen Lehdessä (10.8.2018) julkaistiin Matti Helimon kirjoitus, jossa kirjoittaja sortui tarkoitushakuiseen väärinymmärtämiseen ja jopa virheellisiin väittämiin liittyen jo kolmisen kuukautta sitten julkaistuun haastatteluuni.

Helimon tyyli on toki tuttua vasemmistovihreiden oppositiopolitiikkaa. Vihreiden tamperelainen kaupunginvaltuutettu Helimo kuitenkin sekoitti roolinsa vasemmisto-oppositiossa ja toisaalta OAJ Pirkanmaan puheenjohtajana tavalla, joka ei ole eduksi ainakaan maailman parhaiden opettajien edunvalvonnalle. Toisen puolueen edustajan sanojen populistinen vääristely ei nimittäin vie asioita eteenpäin saati paranna maailmaa. Maailman parhaat opettajat sekä heidän oppilaansa ansaitsevat asiallisempaa edunvalvontaa.

Olen oppinut tuntemaan OAJ:n asiakeskeisenä ja asiantuntevana yhteistyökumppanina, jonka kanssa olemme yhdessä tehneet työtä koulutuksen ja sivistyksen puolesta. Olemme olleet samaa mieltä laadukkaan koulutuksen merkityksestä niin yksilön kuin kansakunnankin menestykselle.

Taloudellisesti vaikeina vuosina lähes kaikesta, myös harmikseni koulutuksesta, on säästetty. Toisin kuin Helimo kirjoituksessaan antaa ymmärtää, hänen oma puolueensa ei kuitenkaan ole syytön koulutusleikkauksiin.

Helimo moittii vuosina 2012–2017 tehtyjä koulutussäästöjä. Häneltä kuitenkin jää mainitsematta se, että hänen oma puolueensa Vihreät oli vuosina 2012–2014 mukana hallituksessa, joka opetusministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla teki mittavat leikkaukset koulutukseen. On helpompi nähdä roska toisen silmässä kuin omassa.

Suomalaisten koulutustason ja osaamisen parantaminen ovat minulle tärkeitä teemoja, joiden puolesta työskentelen joka päivä. Pienen Suomen vahvuutena pitää olla osaava ja koulutettu kansa. Meidän on panostettava koulutukseen ja jatkettava sen aktiivista kehitystyötä. Jokaisen lapsen ja nuoren on saatava laadukasta opetusta, joka antaa hyvät eväät elämään. Jokaisen on voitava luottaa, että lähimmästä koulusta saa maailmanluokan opetusta.

Mielipide-eroja ei väliltämme koulutuksen ja sivistyksen tärkeydestä voi pahalla tahdollakaan löytää, kuten Helimo todellisuudessa hyvin tietää. Samoin hänen pitäisi tietää se, että vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä, jossa yksi päättäjä tai puolue ei hetkessä saa kaikkia omia tavoitteitaan sellaisenaan läpi. Päätöksiin tarvitaan aina yhteistyötä ja valtuuston tai eduskunnan enemmistö.

Pidän tärkeänä, että emme tahallisella väärinymmärtämisellä rakenna jakolinjoja tai erimielisyyksiä sinne, missä niitä ei oikeasti ole. Tämä on muistettava myös vaalien lähestyessä.

Keskeinen ero Vihreiden ja oman ajatteluni välillä sen sijaan vallitsee suhtautumisessa taloudelliseen vastuullisuuteen. Vain vastuullisella taloudenpidolla voimme turvata laadukkaat koulutus- ja sivistyspalvelut myös pitkällä aikavälillä. Helimo ja Vihreät ovat osoittaneet haluttomuutensa sitoutua vastuulliseen taloudenpitoon olemalla jatkuvasti käsi yhä syvemmällä veronmaksajien ja tulevien sukupolvien taskuissa. Veronkorotusten ja velkaantumisen kierre on lopulta kaikista tuhoisin tie myös laadukkaan koulutuksen näkökulmasta.

Helimon ja Vihreiden vaihtoehto ei paikkaa taloutta eikä pelasta koulutusta kestävästi. Julkiset menot on välttämätöntä sopeuttaa tuloihin siten, että suomalaisten jo varsin korkealla tasolla oleva veroaste ei nouse tai velkaantuminen paisu. Varsinkaan työhön kohdistuvia veroja ei ole varaa nostaa.

Veronkorotus ei ole automaatio, joka aina vain loputtomiin nostaa kunnan tai valtion tuloja. Veronkorotukset vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen ja heikentävät työn kannustavuutta. Kun ihmiset tekevät vähemmän töitä, saadaan vähemmän verotuloja. Veronkorotukset heikentävät myös kunnan vetovoimaa, jolloin verotulot niin ikään laskevat.

Veronkorotusten tie on näivettämisen ja heikompien koulutus- ja sivistyspalvelujen tie. Koulutusta aidosti arvostava vastuullinen päättäjä ymmärtää, että kakku on leivottava ennen kuin sitä voidaan jakaa.

Sofia Vikman

Kansanedustaja (kok.)

Yksi kommentti

  1. Raimo Giren

    Voi Sofia Sofia Sofia. Kun Jyrki Katainen aloitti armottoman koulutuksen leikkauskuuriin, niin siitä alkoi myös Suomen alamäki. Sitä on sitten jatkunut ja jatkuu. Tällä menolla putoamme banaanivaltioiden kastiin. Yritä edes kerran elämässäsi olla rehellinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?