Koulutuksesta leikkaaminen on hölmöläisen peitonjatkamista

Tulin osuneeksi arkaan paikkaan kritisoidessani hallituksen koulutusleikkauksia ja tuomalla esiin, että puheet ja teot eivät hallituksen koulutuspolitiikassa kohtaa. Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman syytti vastineessaan (12.9.), puolueensa linjan mukaan (!?), minua tarkoituksellisesta väärinymmärtämisestä ja jopa virheellisistä väitteistä liittyen hänen haastatteluunsa. En koe ymmärtäneeni mitään väärin, vain kertoneeni tosiasioista. On hämmentävää, että hän ei yksilöi mitenkään väitteitään. Kirjoitukseni (10.8.) perustui hänen haastattelunsa (13.6.) suoriin lainauksiin sekä Kuntaliiton aineistoon peruspalvelujen valtionosuuksien leikkauksista. Tekstissäni kysyin, mistä kuntien erityisistä koulutuspanostuksista Vikman haastattelussaan puhuu. Vastausta tai konkretiaa hän ei vastineessaan anna. Sen sijaan hän kääntää keskustelun pois itse aiheesta ja jatkaa niitä kaunopuheita, joihin kirjoituksessani aiemmin viittasin.

Minua ja Vihreitä syytettiin taloudellisesta vastuuttomuudesta. Viimeiset 15 vuotta pääministeripuolue on ollut joko Keskusta tai Kokoomus.Samat puolueet ovat tällä hallituskaudella leikanneet koulutuksesta noin miljardin eikä sitä vähennä tai tee oikeutetuksi se, että Vihreät osallistuivat osaltaan vuosien 2012-15 leikkauksiin. Vikman on ollut kansanedustaja vuodesta 2011 ja minä äänestäjä ilman puoluekirjaa vuoteen 2017 saakka.

Itse olisin koulutusleikkausten sijaan leikannut saman summan ympäristölle haitallisista yritystuista. Leikkaukset koulutukseen ovat mielestäni hölmöläisen peitonjatkamista ja maksavat tulevaisuudessa moninkertaisesti. Seuraukset lasten arkeen ovat mm. ylisuuret ryhmät, vähemmän tukea ja opetusta.

Erityisen raskauttavaa on, että Kokoomus ja Keskusta tekivät ennen eduskuntavaaleja julkisen koulutuslupauksen, minkä pettivät heti vaalien jälkeen. Puheet ja teot eivät kohdanneet, kuten kirjoitukseni otsikoin. Maailman parhaat opettajat muistavat tältä hallituskaudelta ainakin ryhmäkoko- ja lomarahojen leikkaukset.

Tarkka lukija jo ihmettelikin, että kahdessa viimeisessä kappaleessaan minut ja Vihreät liitetään neljä kertaa sanaan veronkorotus. Kirjoituksessani sitä ei mainittu kertaakaan.

Sotien jälkeen Suomi eli niukkuudessa, mutta silloin uskallettiin satsata koulutukseen ja osaamiseen, vaikka käytössä oli vähemmän rahaa. Älkäämme heittäkö tuota perintöä hukkaan, sama menestysresepti toimii yhä.

Matti Helimo

Kukkian kesäasukas

Tampereen kaupunginvaltuutettu (Vihr.)

Eduskuntavaaliehdokas

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?