Puintipäivä vanhan ajan malliin

Vanha Esa-puimakone ahmii kauraa sisuksiinsa, ja Teräs-Sampo seuraa tilannetta sivummalta. Pellon reunalla ovat nähtävissä muun muassa traktorivetoinen Aros ja Massey Harris -leikkuupuimuri. Puiduista kauroista syntyvät oljet paalataan käsinpaalaimella. Viljan puinti, haitarinsoitto ja päreiden höyläys sekä harrastajien tarinat vievät syksyiseen vanhan ajan savottatunnelmaan lauantaina Rautajärvellä.

Nykyhetkestä pääsee irti uppoutumalla työnäytöksiin. Riukuaitamestari Matti Partio näyttää, kuinka syntyy riukuaitaa ja kertoilee asiasta kiinnostuneille. Pärehöylä pyörii useaan kertaan päivän aikana ja päreistä tehdään kattoa. Olli Lehto kertoilee ja esittelee tavaroitaan.

Käsityöläisnäytöksiä on myös luvassa ulko- sekä sisätiloissa. Sepät takovat ja ahjot käyvät kuumana. Lasinpuhaltaja pitää työnäytöstä. Lankaa kehrätään ja myynnissä on mm. taoksia, tuohitöitä ja öljylampun varaosia.

Savotan hoviorkesterina paikkansa vakiinnuttanut Enso Kusetti soittelee koko päivän maitolaiturilla sekä kämpän päässä, ja puoliltapäivin maitolaiturille nousee myös Veli-Matti Järvenpää.

Valmet Martat edustavat tapahtumassa koko porukalla yhdessä Valmet 20 -traktoreiden kanssa, ja nähtävissä on myös muun muassa pieni valokuvanäyttely kesän reissuilta.

Museon tiloissa on nähtävillä laajasti maa- ja metsätalouden esineistöä. Piha-alueella on muun muassa traktoreita sekä metsä- ja maanrakennuskoneita. Kämppäemänniltä ostettavissa evästä, nokipannukahvia, soppaa ynnä muuta. Myymälästä voi jopa hankkia ajan henkeen sopivat perinnevaatteet ja -jalkineet tai laittaa suut makeaksi vanhan ajan karamelleillä.

Hartsuherra Jouko Vilkmanin isännöimä Vanhan Savotan vanhan ajan puintipäivä pyörähtää käyntiin kello 10.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?