Tomi Paldanius: Thaimaassa asuva fingerstyle-kitaristi saapuu Pälkäneelle ja Kangasalle

Rockin klassikot akustisella kitaralla

Tomi Paldanius näyttää keikoillaan, miten Bohemian Rhapsody, Hotel California tai Nothing Else Matters hoituu soolokitaralla.

Akustisella kitaralla rockin klassikoita uusiksi sovittava Tomi Paldanius saapuu toisella Suomen kiertueellaan Pälkäneelle ja Kangasalle. Paldanius esiintyy Pälkäneen yhteiskoulun auditoriossa sunnuntaina 30.9. kello 14 ja Kangasalan Pirtillä kello 18.

Classic Hits Fingerstyle Guitar Vol.2 -kiertueella kuullaan Paldaniuksen sovituksia muun muassa Dire Straitsin, Eric Claptonin, Santanan ja Gary Mooren kappaleista.

Tomi Paldanius hoitaa yhdellä kitaralla samanaikaisesti melodiat, soinnut, bassolinjat ja kitarasoolot. Thaimaassa asustava fingerstyle-kitaristi opettaa tekniikkaa eri puolilla maailmaa asustaville soittajille netin välityksellä.

Netillä oli myös vahva vaikutus siihen, että Paldanius aikanaan innostui uudesta tekniikasta.

– Tein 13 vuotta sitten fingerstyle-version Bon Jovin Livin’ On A Prayer -hitistä ja latasin sen juuri perustettuun Youtube -videopalveluun.

Video keräsi kehuja ja reilut neljä miljoonaa katsontakertaa. Kitaristit ympäri maailmaa kiinnostuivat Paldaniuksen sovituksista. Ne ovat keränneet suosiota sekä videopalveluissa että keikkalavoilla.

Viime vuonna Paldanius oli itsekin valmis nousemaan lavalle.

– Alkuun tietenkin jännitti mahdottomasti astua yksin akustisen kitaran kanssa yleisön eteen.

Tomi Paldanius pyrkii siihen, että keikat ovat enemmän kuin keikkoja. Biisien lomassa hän avaa kappaleiden tarinoita sekä niiden merkityksiä soittajalle. Enää mies ei intoile nettivideoista, sillä keikan tunnelmaa on mahdoton taltioida levylle tai videolle.

– Levyt ovat enemmänkin muistoja keikkaillasta.

Levylle päätyneet biisit on valittu keikkasuosion perusteella: väki pääsi äänestämään livenä kuultuja U2:n, Nirvanan, AC/DC:n, Red Hot Chili Peppersin, Rolling Stonesin ja muiden rockin suuruuksien klassikkokappaleita.

 

Nuoteista luopuminen palautti ilon soittoon

Tomi Paldanius haluaa, että hänen keikkansa ovat enemmän kuin keikkoja.

Tomi Paldanius opetti työkseen kitaran soittoa musiikkiopistossa, kunnes reilut kymmenen vuotta sitten jätti virkansa, myi omaisuutensa, hankki lentoliput New Yorkiin ja alkoi etsiä itseään artistina. Valtameren takana seikkaillut muusikko päätyi Nashvilleen, jossa tutustui paikallisiin fingerstyle-kitaristeihin. Se avasi miehen silmät: jokainen soitti niin kuin itse halusi. Tämä oli jotain muuta kuin teoriaan ja kaavoihin kahlittu klassinen musiikki.

– Aloin ymmärtää, että parhaaat kitaristit soittivat korvakuulolta.

Ilo soittoon palasi, kun Paldanius luopui nuoteista. Nyt hän innostaa ja opettaa muitakin ottamaan kappaleet haltuun kuuntelemalla ja kokeilemalla, eikä lapuista pänttäämällä.

– Se ei vaadi absoluuttista sävelkorvaa eikä superlahjoja, vaan riittää kun ymmärtää popmusiikissa toistuvat perusasiat ja sointukiertologiikan.

Tomi Paldanius esiintyy sunnuntaina Pälkäneen lukion auditoriossa ja Kangasalan Pirtillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?