Minna Lindgren: Vaikeaa aihetta huumorilla ja lämmöllä käsittelevä sanankäytön mestari vierailee pääkirjasto Arkissa

Nokian ja Pisan maa onnistui sössimään vanhustenhoitonsa

Suomalaista vanhustenhoitoa varsin karulla tavalla kuvaava kirjailija Minna Lindgren vierailee Pälkäneen pääkirjasto Arkissa maanantaina.

Kirjailija Minna Lindgren vierailee Pälkäneen pääkirjasto Arkissa maanantaina 1.10. kello 18.

Lindgren kirjoittaa hauskasti ja informatiivisesti sekä sanoo sattuvasti. Hänen tekstistään löytyy pieniä, sanankäytöltään mestarillisia yllätyksiä ja myös painavaa ja pohtimisen arvoista asiaa.

Minna Lindgren on kirjoittanut valtaisan suosion saaneen Ehtoolehto-sarjan: Kuolema Ehtoolehdossa (2013), Ehtoolehdon pakolaiset (2014) ja Ehtoolehdon tuho (2015). Seija Holman ja Tommi Auvisen Ehtoolehto-sarjan pohjalta dramatisoima kesäteatteriesitys veti täydet katsomot viime kesänä Pyynikillä.

Ehtoolehdon pakolaiset oli Runeberg-palkintoehdokas vuonna 2015. Minna Lindgren sai myös Bonnierin suuren journalistipalkinnon vuonna 2009 Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä olleesta artikkelista, jossa käsitteli isänsä kuolemaa. Yleisradio muokkasi artikkelista myös dokumentin TV1:lle ja dokumentin pohjalta on tehty TV-elokuva.

Ehtoolehto-kirjoja on käännetty useille kielille. Minna Lindgren on sanonut, että eri maissa mainoskiertueilla vieraillessaan hän on törmännyt usein kysymykseen, miten Suomi, jolla on Nokia, Pisa ja kaikki, on onnistunut sössimään vanhustenhoitonsa täydellisesti.

Lindgren kuvaa vanhustenhoitoa varsin karulla tavalla. Ehtoolehto-kirjoja lukiessa piirtyy kuva hoitolaitoksesta, jossa asukkaiden pitää itse pitää huolta itsestään ja pystyä huolehtimaan asioistaan ja toisistaankin. Ystävien kanssa elämä siellä voi olla hyvää elämää, jos vain kykenee sen itse muodostamaan hyväksi. Itse pitää kyetä, loppuun asti.

Ehtoolehto-sarja on helppolukuinen, sujuva ja mieleen jäävä. Kirjailijalla on koskettava ja vaikea aihe, mutta sitä hän käsittelee hauskalla ja omaperäisellä tyylillä, huumorilla ja lämpimällä otteella.

Minna Lindgrenin uusin projekti on oopperakomedia nykyajan neurooseista.

Minna Lindgren työskenteli pitkään Yleisradiossa toimittajana, toimituspäällikkönä, tuottajana ja ohjelmistopäällikkönä. Vuodesta 2008 lähtien hän on ollut vapaa kirjailija.

Romaanien lisäksi Lindgren on kirjoittanut musiikkiaiheisia pakinoita radioon ja Suomen kuvalehteen ja julkaissut niitä myös kirjoina. Hän on kirjoittanut myös kapellimestari Leif Segerstamin elämäkerran. Minna Lindgren on koulutukseltaan musiikkitieteilijä ja on myös juontanut klassisen musiikin tilaisuuksia.

Keväällä tänä vuonna ilmestynyt Vihainen leski on Lindgrenin uusin kirja. Se on vihaisen vanhan naisen tarina. Kuten Ehtoolehto-kirjoissa, uutuudessakin pohditaan, mitä on olla vanha ja viriili nykyisessä yhteiskunnassamme. Kirjoissaan Minna Lindgren näyttää, että yhä yli 65-vuotiaanakin jokainen ihminen on yksilö eikä mikään vanhus vain.

Minna Lindgrenin uusin projekti on oopperakomedia nykyajan neurooseista. Ooppera Pikaparantola on Suomen Kansallisoopperan syksyn ohjelmistossa yhteensä kahdeksan esityksen sarjana. Osa esityksistä toteutetaan vierailevina kiertuenäytöksinä. Pikaparantola on Iiro Rantalan säveltämä ja Minna Lindgrenin kirjoittama. Sen ohjaa Maria Sid.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?