Eräpäivä: Koko perheen tapahtuma lauantaina Ämmätsässä

Hirvieläinkannat edelleen kasvussa Itä-Luopioisissa

Ämmätsän Kylätalon eräpäivässä on luvassa muun muassa hirvieläinaiheista asiaa.

Hirvien, valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden määrät ovat suosiollisten säiden ja hyvän ruoan saannin vuoksi nousseet Itä-Luopioisissa niin, että viime kaudella metsiin jäi sama määrä hirviä kuin kaudella 2016–2017. Peurojen ja kauriiden lisääntyminen on ollut vieläkin runsaampaa.

– Koska hirvikanta on selkeästi yli Riistakeskuksen kannanhoitotavoitteen, joka on 2,7–3,3 hirveä 1000 hehtaarilla, anoimme ja saimme hirvilupia 20 prosenttia viimevuotista enemmän. Ajatuksena on saada kanta sekä hirvieläinkolarien että erityisesti metsävahinkojen osalta hallintaan. Lisäksi maanomistajat ja metsissä töitä tekevät ovat painostaneet hirvimäärän vähentämiseen, kun hirvikärpästen lisääntyminen on alkanut haitata työntekoa, Pertti Salminen Ämmätsän hirvimiehistä tietää.

Itäisen Luopioisen suurimmat hirviesiintymät ovat tänä syksynä Kyynäröjärven pohjoispuolella Padasjoen tien kummankin puolen, Padasjoen rajalla päätien eteläpuolella, Ämmätsän perukoilla ja Laipanmaan itäreunassa.  Näistä kaksi ensin mainittua ovat liikenteen kannalta vaarallisia.

Peurat ja kauriit puolestaan aiheuttavat vaaraa tiellä 322 Niemikunnan tienhaaran ja Pentinvuoren metsätien välissä sekä Kuhmalahden rajalla, kaikkialla Rautajärven välittömässä läheisyydessä ja tiellä 3200 Mattilan ja Kurkojan tienhaarojen alueella sekä aivan Padasjoen rajalla.

– Riistakeskus ja Liikenteen turvallisuusvirasto ovat painottaneet peurojen ja kauriiden määrän vähentämistä ja hallinnassa pitoa, koska Pälkäneellä kolarien määrä on suuri, ja kolareita on alkanut tapahtua myös täällä vähäisemmän liikenteen itäosassa. Metsästys keskittyykin paikkoihin, jotka ovat teiden lähellä, Salminen kertoo.

Eräpäivä Ämmätsässä

Pertti Salminen on paikalla kertomassa ajankohtaisista metsästysasioista, kun Ämmätsän Kylätalolla (Kurjentie 3) vietetään koko perheen eräpäivää lauantaina 6. lokakuuta kello 13 alkaen.

Ajankohtaisista metsästysasioista kertoo Salmisen lisäksi myös Jani Körhämö. Körhämö kertoo tapahtumassa erityisesti hirvieläintilanteesta sekä hirvieläinten kannanhoitojärjestelyistä.

Eräpäivässä on myös näyttely, jossa on esillä pyydyksiä ja pyyntivälineitä vuosien takaa sekä erilaisia täytettyjä eläimiä, kuten kuuluisa Silvosen linja-auton alle vuonna 1950 jäänyt susi. Paikalla on myös mahdollisuus kokeilla ekoase-ammuntaa, ja lapsille on järjestetty oma eräpolku. Eräihmeitä hämmästellessä voi nauttia hirvikeittoa ja nokipannukahvia rakovalkean loisteessa.

Tapahtuman järjestää Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhdistys.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.