Esikoisnäyttely Arkissa : Raisa Katajala maalaa tunteet eläimiksi ja väreiksi

Ketut kiipeilevät seinillä ja varis viettää ansaittua vapaapäivää

Tampereelta kotoisin oleva Raisa Katajala on asunut Pälkäneellä yksitoista vuotta. – Maalaan yleensä iltaisin tai öisin, mikä on aika pitkälti myös arjen sanelema aikataulu, 10-vuotiaan lapsen äiti mainitsee.

Pälkäneen pääkirjasto Arkin seinillä voi nyt nähdä paljon kettuja. Ketut hiipivät ja kiipeilevät pälkäneläisen Raisa Katajalan maalauksissa, joita on esillä kirjastossa lokakuun ajan.

– Kettu on oma voimaeläimeni. Siksi niitä esiintyy usein maalauksissanikin, Katajala kertoo.

Esikoisnäyttelyään pitävä taiteilija kertoo kuvaavansa tunteita usein juuri eläinten ja värien kautta. Näyttelyssä onkin esillä paljon töitä, joissa leiskuvat voimakkaat värit tuntuvat tuovan energiaa katsojalleen välittömästi.

– Tuntuu jotenkin vain luontevammalta kuvata asioita eläinten ja värien kautta kuin vaikkapa ihmishahmojen kautta, Katajala miettii.

Arkissa on esillä 21 työtä, joista suurin osa on valmistunut tänä vuonna. Eräästä näytillä olevasta työstä syntyi myös ajatus omasta näyttelystä.

– Kun alkuvuodesta maalasin Variksen vapaapäivä -nimistä taulua, minulle äkkiä kirkastui, että nyt on aika pitää ensimmäinen oma näyttely. Lähipiiri on näyttelyn pitämistä ehdotellut jo pidemmän aikaa.

Kuvataideopinnot käyntiin

Viirikukon päiväkodissa lastenhoitajana työskentelevä Katajala otti tänä syksynä toisenkin ison askeleen taiteen maailmaan, kun hän aloitti kuvataideopinnot Sara Hildénin kuvataidekoulussa Tampereella. Kuusivuotiset opinnot on suunniteltu siten, että ne pystyy suorittamaan työssäkäynnin ohella.

– Olen kyllä piirtänyt, maalannut ja tehnyt kaikenlaista käsillä ihan pikkutytöstä asti, mutta vasta nyt tuli lähdettyä opiskelemaan oikein virallisesti alaa. Kuusi vuotta sitten olin työn puolesta kuvataidekoulutuksessa Vantaalla, jossa opettajana oli ihana kuvataiteilija Saara Kiuru. Hän innosti minua akvarelli- ja akryylimaalausten tekoon ja on myöhemminkin ollut kannustamassa minua eteenpäin, Katajala kiittelee.

Katajala pyrki yläasteen jälkeen Tammerkosken kuvataidelukioon, mutta keskiarvo ei aivan riittänyt kovatasoiseen opinahjoon.

– En ollut ala-asteella mikään kovin hyvä kuvaamataidossa, mutta Pohjois-Hervannan yläasteella sain kuvaamataidon opettajakseni taiteilija Helinä Hukkataipaleen. Hänen kannustuksellaan ja opeillaan into kuvataiteita kohtaan roihahti toden teolla liekkeihin. Opintojen aloittaminen Sara Hildénin kuvataidekoulussa onkin tietyllä tapaa yksi toteutunut unelmani, Katajala iloitsee.

 

Raisa Katajalan Variksen vapaapäivä ja muita maalauksia -näyttely Pälkäneen pääkirjasto Arkissa lokakuun loppuun asti. Avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaan.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.