Maanviljely: Aspilan tila kasvattaa erikoiskasveja Kuulialan pelloilla

Lähiruokaa kulttuurimaisemasta

Pasi Aspila on viljellyt Kuulialan kulttuurimaiseman peltoja jo toistakymmentä vuotta.

– Näiden peltojen viljely on tärkeää kulttuurimaiseman ylläpitoa, Kuulialan aukealla Kankilan, Tiililän, Anttilan ja pappilan peltoja viljelevä Pasi Aspila sanoo.

Hän muistuttaa, että rauniokirkon ympärillä on aina kasvatettu monipuolisesti ruokaa. Perinteen jatkaminen on Aspilalle kunnia-asia, kuten myös lähiruoan tuottaminen paikallisille ihmisille.

Lähiruokaketjun toimivuudesta viljelijä siirtää kunnian kuitenkin kuluttajille.

– Asiakkaat ovat halunneet paikallisia tuotteita, mikä on synnyttänyt kysyntää. Näin oman paikkakunnan tuotteet ovat pysyneet valikoimissa, hän toteaa.

Pellot sopivat erikoisviljelyyn

Kuulialan peltojen maaperä on hyvin läpäisevää hiekkamaata.

– Tämä maalaji sopii hyvin erikoisviljelyyn. Lisäksi tässä on etuna se, että kasteluvettä on saatavilla, Pasi Aspila kertoo.

Myös etäisyys Aspilan tilan tilakeskukseen on kohtuullinen.

– Erikoisviljely vie paljon työvoimaa. Kustannukset nousevat nopeasti liian suuriksi, jos matkat pelloille ovat pitkiä.

Aspilan tila on viljellyt Kuulialan peltoja toistakymmentä vuotta. Pelloilla kasvaa vuorovuosina parsa-, kukka-, kerä- ja ruusukaalia, viljakasveja, salaatteja ja perunaa.

– Toivomme, että viljely jatkuu näillä pelloilla myös tulevaisuudessa, ja tämä laajalti tunnettu pälkäneläinen kulttuurimaisema säilyy.

Maanomistajat ja asukkaat saavat kiitosta

Vihannesviljely vaatii kastelua, erityisesti kuivina kesinä. Kasteluvettä Pälkäneellä riittää, mutta sen saaminen pelloille vaatii pumppuasemia ja putkituksia.

Kaikki pellot eivät suinkaan rajoitu rantaan ja tällöin putkituksia joudutaan tekemään naapureiden maiden läpi. Tämä onnistuu vain hyvässä yhteisymmärryksessä maanomistajan suostumuksella.

– Täällä ymmärretään todella hyvin kastelun merkitys erikoisviljelylle, Pasi Aspila kiittelee.

Viljelijä pyrkii edistämään yhteisymmärrystä myös omalla toiminnallaan.

– Meillä asutuksen lähellä olevat traktorilla pyörivät pumppuasemat ovat kiinni iltakymmenestä aamukuuteen. Emme halua häiritä ihmisten yöunta, Aspila toteaa.

Osa pumppuasemista toimii sähköllä ja niiden piirissä peltoja kastellaan myös öisin, jolloin kastelu on tehokkainta.

Pelloilla viljellään vuorotellen kaaleja, viljaa, salaatteja ja perunaa

Monipuolisuus tasaa tuotannon riskejä

Viljely avomaalla on aina viljelyä säiden armoilla. Hallaa voidaan jonkin verran torjua sadetuksella ja harsoilla, kuivuutta kastelulla, mutta pitkään jatkuvaan helteeseen ei ole ratkaisua.

Pasi Aspila kertoo sadekesän olevan helpompaa erikoiskasveille kuin hellekesä.

– Kasvien kasvurytmi menee sekaisin ja meilläkin jäi esimerkiksi parsakaalista ja salaatista peltoon satoa, joka ei ollut myyntikelpoista, hän harmittelee.

Tilanne oli sama ympäri maata, ja markkinoilla oli pulaa kotimaisista kasveista. Tämä piti hintatason korkealla, joten tappiot jäivät kohtalaisiksi.

Aspilan tilalla riskiä hallitaan viljelemällä monipuolisesti eri kasveja.

– Jaamme riskin usealle eri tuotteelle. Jollain kasvilla ylituotanto voi polkea hintaa, jollain sadon vie halla tai tuholaiset, mutta on epätodennäköistä, että riskit toteutuisivat kaikkien kasvien kohdalla samana kesänä.

Uudet haasteet innostavat

Pasi Aspila nauttii työstään kotimaisen ruoan tuottajana.

– Tämä on monipuolista työtä, joka tarjoaa sopivasti myös uusia haasteita. Esimerkiksi tänä vuonna aloitimme sipulin viljelyn.

Ensimmäinen sato on juuri nostettu maasta.

– Tulos näyttää kohtuulliselta. Koko voisi olla suurempikin, mutta laatu vaikuttaa hyvältä, Aspila sanoo.

Viljan puinti on myös saatu päätökseen ja pian on perunannoston aika. Isännän arki kuluu monipuolisesti erilaisissa tilan töissä suunnittelusta sadonkorjuuseen.

Vihannesviljelijän arki helpottuu vasta maan routaantuessa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.