Mika Hippeläinen: Mielikuva yrittäjistä on kieroutunut – suuri osa on pitkää päivää puurtavia yksinyrittäjiä, jotka palkkaisivat apukäsiä, jos uskaltaisivat

Navetta muuttui elementtitehtaaksi

Yrittäjä Mika Hippeläinen esittelee valmiita MKH Elementtejä, joista rakennetaan maatilojen varasto- ja työtilarakennuksia.

Rautajärvellä Koskueen tilan navetassa on tapahtunut vuoden aikana iso muutos. Enää se ei tuota maitoa, vaan elementtejä maatilojen ja -talojen varastoihin sekä kone- ja autotalleihin.

Kun lehmät lähtivät kesällä 2017, navetan päätyyn saatiin paremmat tilat MKH Rakennustarvikkeen myymälälle. Tänä vuonna sen jatkoksi syntyi ”puuelementtitehdas”.

Sahan, rakennustarvikeliikkeen ja elementtituotannon yhdistelmä on maanlaajuisesti ainutlaatuinen.

– En minä ainakaan tiedä muita vastaavanlaisia, Mika Hippeläinen sanoo.

Tehokkuus ei tule suuruudesta, vaan siitä, että välikäsiä ei ole, kun elementit tehdään itse sahatusta lähimetsien puusta. Samalla sahan jalostusaste on noussut: se ei enää myy pelkkiä lautoja, vaan myös maatila- ja piharakentamiseen käytettäviä elementtejä.

MKH Elementeistä tehdään muun muassa esimerkiksi autotalleja ja varastoja. Ensimmäiset hallit on jo pystytetty ja seuraavien työn alla.

– Erityisesti maatilarakentamisesta on löytymässä meidän saumamme. Siitä on ilman muuta etua, että puhun samaa kieltä isäntien kanssa, Mika Hippeläinen sanoo.

Hän tuntee myös maaseutu- ja maatilayrittäjien arjen, joka on muuttunut entistä kiireisemmäksi.

– Isänniltä löytyisi kyllä kädentaitoja rakentaa itse, mutta siihen ei ole aikaa. Enää ei oteta kesällä tilan töistä kuukauden lomaa rakennusprojektia varten, vaan tilataan mieluummin valmiina ja keskitytään itse oikeisiin töihin.

 

Työntekijän palkkaaminen on yrittäjän juhlapäivä

Mika Hippeläinen kritisoi yrittäjille jakamallaan videolla SAK:n mustamaalauskampanjaa.

Mika Hippeläinen toimii Luopioisten yrittäjien puheenjohtajana ja istuu myös Pirkanmaan nuorten yrittäjien hallituksessa. Hän on seurannut huolestuneena ammattiyhdistysliikkeen ja yrittäjien välille nostatettua vastakkainasettelua.

Suomessa etsitään keinoja, joilla helpotetaan työllistämistä. Hallitus esittää muun muassa irtisanomisen helpottamista pienissä yrityksissä. Mahdollinen virherekrytointi ei kaada koko yritystä, jos yrittäjä pääsisi työntekijästä helpommin eroon.

Hippeläinen ei tunnistanut itseään, kun SAK:n kampanja esitti työnantajan hirviönä, joka irtisanoo itsensä loukanneen työntekijän. Kun kohu oli kiivaimmillaan, Hippeläinen kuvasi aamuyön tunteina videon, jossa hän avasi maaseudun yrittäjän arkea.

Hippeläinen sanoo, ettei yrittäjä herää aamulla neljältä päästäkseen potkimaan työntekijöitä pihalle.

– Se on yrittäjän hienoimpia onnistumisen hetkiä, kun saa palkata jonkun, ettei tarvitse itse painaa 20-tuntisia työpäiviä, Hippeläinen kuvaa yrittäjille jakamallaan videolla.

Hän itse teki vastikään ison ratkaisun ja vakinaisti ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän.

 

Moni pienyrittäjä kaipaisi apukäsiä

– Pitäisi palkata ihmisiä, että oma taakka vähenisi, mutta tällaisen kampanjan takia ei tee mieli palkata ketään, Mika Hippeläinen paheksuu SAK:n yrittäjistä levittämää mielikuvaa.

Mika Hippeläisen mielestä mielikuva yrittäjistä on kieroutunut. He eivät ole valkokauluksisia toimitusjohtajia, jotka istuvat lasikonttorissa ja nostavat isoa palkkaa, vaan vasara tai talikko kädessä painavia puurtajia.

Maaseudulla yrittäjäksi ryhdytään, koska työpaikkoja ei ole tarjolla. Suuri osa on yksinyrittäjiä ja maanviljelijöitä.

– Myös esimerkiksi parturi-kampaajat ovat lähes kaikki yrittäjiä, jotka tekevät töitä omassa liikkeessä tai vuokratuolilla.

Monet pyrkivät hankkimaan sen verran hommia, että työllistävät itsensä. Osa tavoittelee kasvua, jolloin tarvitaan lisäkäsiä.

– Moni kaipaisi työntekijää, jotta oma taakka helpottaisi, Hippeläinen tietää.

Kovin päätös on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen – etenkin kun edeltävät polvet ja kokeneemmat yrittäjät varoittelevat, ettei työntekijän palkkaaminen kannata, sillä itse puurtamalla kaikki jää omaan pussiin.

26-vuotias Hippeläinen on kuitenkin aistinut, että nuori yrittäjäpolvi ajattelee eri tavalla. He eivät halua ajaa itseään piippuun, vaan osaavat arvostaa omaa hyvinvointia ja vapaa-aikaa.

– Sekä yrittäjäjärjestöä että ammattiyhdistysliikettä pyörittävät kuitenkin vielä suurten ikäluokkien edustajat, joiden arvomaailma on erilainen.

 

Maaseudulla ei uskalleta sanoa ei

Maaseudun yrittäjällä on erityinen riski palaa loppuun.

– Maaseudulla ei uskalleta sanoa ei, sillä asiakkaita on vähän, eikä heitä voi suututtaa.

Mika Hippeläinen sanoo, että yrittäjäyhdistyksen verkostot ovat avanneet hänen silmiään. Pälkäneen ja Luopioisten yrittäjäyhdistysten hyvinvointihanke kannustaa yrittäjiä huolehtimaan itsestään.

Yhdessä helpompi lähteä liikkeelle, ja samalla kollegoiden kanssa vaihdetaan myös ajatuksia. Verkoston kautta on tarjolla myös neuvontaa ja apua.

– Kun pitää itsestään huolta, jaksaa paremmin, ja se näkyy myös työn jäljessä.

 

Kesät sahataan ja myydään, talvet rakennetaan

Mika Hippeläinen on maata viljelevä monialayrittäjä. Tilan yhteydessä toimii saha ja rakennustarvikemyymälä. Hippeläinen remontoi 750 neliömetriä myymälä- ja tuotantotilaa navettaan, josta viimeiset eläimet lähtivät viime kesänä.

– Yritys on olemassa vain paperilla. Monesti yritys tässä: se on yrittäjä, joka maksaa omista rahoistaan myös työntekijän palkan, Mika Hippeläinen selostaa videolla.

– Ei ole olemassa yrityksen rahoja ja omaa pussia, vaan yrittäjä maksaa ensin toisen palkat, sitten laskut ja ostaa sitten ruokaa.

Mika Hippeläinen sanoo, että yhden miehen firmoissa olisi valtava potentiaali, jos työllistäminen tehtäisiin helpommaksi

– Työkokeilut ja kokeilujaksot madaltavat toki palkkaamisen kynnystä, mutta ei työntekijöiden palkkaaminen ole silti riskitöntä pienille yrityksille.

Maaseudun pienyritykset eivät tuota avaruusteknologiaa, vaan timpurit ja tilitoimistot tekevät tavallista perustyötä, johon löytyisi läheltä tekijöitä.

– Kuulen yrittäjäporukoissa jatkuvasti, että tekisi mieli palkata apukäsiä, mutta kun ei uskalla.

Hippeläinen on miettinyt ennen kaikkea työllistämistä, kun hän on kehittänyt ja laajentanut omaa yritystoimintaansa. Sahalla ja rakennustarvikemyymälässä riittäisi kesällä töitä useammallekin tekijälle, mutta elementtituotannon ansiosta tekemistä riittää myös talveksi.

– Jos haluaa saada hyvät tyypit pidettyä, työtä pitää olla tarjolla talveksikin. Kesät sahataan, myydään rakennustarvikkeita ja pystytetään rakennuksia, talvet tehdään elementtejä, Hippeläinen kuvaa konseptiaan.

 

Mihin navetasta vapautunut aika katosi?

Yrittäjä herää yhtä varhain, vaikkei navetassa enää ole lehmiä.

– Navettatöistä piti vapautua 4–6 tuntia päivään. Välillä olen ihmetellyt, missä ne tunnit ovat, Mika Hippeläinen nauraa.

Ei hän kuitenkaan valita työtaakkaansa.

– Pitkää päivää painaa mielellään, kun työ on mielekästä.

– Kesä oli varsin pirteä, vaikka esimerkiksi kattohommat jäivät kesällä tekemättä, kun ei kuumilla pelti- ja huopakatoilla pystynyt olemaan. Mutta kyllä viime kesänä rakennettiin paljon sellaista, mikä jäi edellisenä sadekesänä tekemättä.

Lähellä palveleva rakennustarvikemyymälä tukee myös seudun muita yrittäjiä: kauppaeurot pysyvät paremmin omalla kylällä, kun rakentajien ei tarvitse ajaa kaupunkiin. Jos työllistämistä helpotettaisiin, työnkään perässä ei tarvitsisi enää kulkea kasvukeskuksiin.

Mika Hippeläinen on kehittänyt sahaa ja rakennustarvikemyymälää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.