Syksyn liukkaat

Syksy on jo melko pitkällä ja tuo takuuvarmasti liukkaat kelit tullessaan. On aika valmistautua niiden aiheuttamiin haasteisiin.

Kuntien terveyssektorin menoista iso osa muodostuu erikoissairaanhoidon kuluista.

Erilaiset liukkauden aiheuttamat vammat ovat usein varsinkin vanhuksilla pitkäkestoisia, kivuliaita ja kalliita. Murtumia, venähdyksiä ja muita tämän kaltaisia tapaturmia voisimme koettaa välttää ihan kotikonsteilla. Lenkille lähdettäessä hyvät talvijalkineet ovat ihan välttämättömät. Nykyisin on saatavana jopa valmiiksi nastoitettuja lenkkareita. Nyt on tullut markkinoille myös ns. kitkapohjilla varustettuja jalkineita (vertaa auton kitkarenkaat). Ne jalassa voi poiketa kaupassa, tai vaikkapa naapurissa ilman pelkoa, että naarmuttaa lattiaa. Kesälenkkarit ovat ”vihoviimeiset”, joilla lähteä liukkaalla lenkille. Kotona sisällä voimme laittaa kylppärin lattiaan liukastumisen estävän maton.

Edellä mainitut jalkineet ovat hyvä lahjavihje. Nyt vain muori tai vaari autoon ja lenkkarikaupoille.

Ylläkuvatut toimenpiteet eivät yksin riitä, vaan tarvitaan myös taloyhtiöiden ja tienpitäjän panosta, unohtamatta omakotitalojen pihojen hoitoa.

On suorastaan käsittämätöntä, että kun yksi traktori auraa jalkakäytävän, niin hetken päästä toinen lykkää moskat ajoradalta juuri auratulle alueelle. Luulisi, että näinkin pienessä kylässä kaverit tuntevat toisensa ja voisivat sopia miten ajetaan.

Vielä kun sitä auraa saisi käännettyä talojen liittymässä, ettei tontille tulisi paksua vallia, joka on varsinkin vanhemman asukkaan työlästä kolata pois. Edellä mainittuja töitä kilpailuttaessa pitää kiinnittää huomiota myös laatuun, eikä niin, että kuka ottaa halvimmalla tekemättä mitään.

Reipasta ja turvallista syksyä!

Raimo Ohtonen

Yksi kommentti

  1. Nimetön

    ”Edellä mainittuja töitä kilpailuttaessa pitää kiinnittää huomiota myös laatuun, eikä niin, että kuka ottaa halvimmalla tekemättä mitään.”

    Työn laadussa totisesti on ollut jo useana talvena toivomisen varaa.
    Olisi sangen mielenkiintoista tietää että vuotaakohan sisäkumi jostakin venttiilin vierestä, kun aina se sama osaa jättää sen halvimman tarjouksen ?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?