Erityisnuorisotyönohjaaja Jommu Jussila juhlii 35 työvuottaan nuorten kanssa

Nuoret tarvitsevat rakastavan aikuisen lähelle

− Toivon, että nuoret lähestyisivät minua, kun joku asia harmittaa. Yhdessä voimme pohtia asiaa, rohkaisee yläkouluissa ja Tredussa usein vieraileva erityisnuorisotyönohjaaja Jommu Jussila.

Kangasalalaiset kaverukset Jorma ”Jommu” Jussila ja Matti Repo lähtivät kesäkuussa 1978 Helsinkiin. Nuorukaiset matkustivat samalla kyydillä, yöpyivät yhteisen ystävän luona ja hikoilivat yhdessä teologisen tiedekunnan pääsykokeissa.

− No, toinenhan meistä on nyt piispa. Minulla ei ollut lukupäätä, joten en päässyt sisään, mutta pääsin opiskelemaan nuoriso-ohjaajaksi Suomen Raamattuopistoon, Jussila naurahtaa.

Jussila työskenteli ensin hetken nuorisotyössä Vilppulassa ja Hattulassa. Marraskuussa 1983 hän aloitti Kangasalan seurakunnassa. Seurakunnan ja Kangasalan kaupungin yhteistä erityisnuorisotyötä hän on tehnyt 2000-luvun alusta. Yhteistyö on ollut hedelmällistä.

Tänä syksynä 35 vuotta kangasalalaisnuorten kanssa työskennelleen erityisnuorisotyönohjaajan mielestä nuorten elämässä on yksi asia, joka ei ole muuttunut.

− Nuoret tarvitsevat välittävää, rehellistä ja rakastavaa aikuista. Jos se puuttuu, elämään voi tulla monenlaista harmia. Ei voi kuitenkaan yleistää, että jos nuori voi huonosti, vanhemmuus on hukassa tai päinvastoin. Monet asiat vaikuttavat.

Jussilan mukaan nuoret voivat hyvin, huonosti, hyvin huonosti ja siltä väliltä. Suurimmalla osalla nuorista menee hyvin, mutta on myös heitä, jotka tarvitsevat apua. Jussilan työnä on auttaa näitä nuoria.

− Joskus joku tulee silmille, mutta pyytää omalla tavallaan anteeksi. Kaikilla meillä on hyviä ja huonoja aamuja. En ole ikinä kokenut, että kukaan nuori haluaisi, että hänellä menee huonosti. Monilla on vain vilkas jakso, jolloin on hyvä, että on Jommu toppuuttelemassa. Muutaman vuoden päästä kaverilla saattaa olla oma yritys ja elämä menee loistavasti, Jussila iloitsee.

Työpäivä alkaa usein jonkun nuoren kotoa. Jussila katsoo, että aamutoimet sujuvat ja vie nuoren kouluun. Ilman Jommua moni nuori ei menisi aamulla ollenkaan kouluun eikä saisi yläkoulun päästötodistusta. Yhteistyö alkaa kaupungin sosiaalitoimen, koulun tai vanhempien ehdotuksesta. Jussila on usein läsnä yläkouluissa ja Tredun ammattioppilaitoksessa. Hän on tuttu kasvo myös nuortenilloissa, kerhoissa ja leirikouluissa.

− Haaveenani olisi, että nuoret oppisivat, että arki voi olla juhlaa. Ei tarvita viimeistä huutoa olevaa puhelinta eikä etelänmatkoja. Tavallinen arki riittää.

Ke 17.10. klo 14 Kangasala-talossa maksullinen elokuvanäytös Hölmö nuori sydän. Erityisnuorisotyön erikoisnäytös.

La 10.11. klo 18 Parkkimessu Kangasalan kirkossa. Nuorten toteuttamassa messussa juhlistetaan Jommun 35-vuotista uraa. Iltapala.

Hanna Parviainen

 

Jommu Jussila:

  • Ikä: 59 vuotta
  • Perhe: Vaimo Merja, viisi aikuista lasta ja kaksi lastenlasta
  • Harrastukset: Moottoripyöräily ja kesien vietto Haminan saaressa Tammiossa
  • Motto: Asioilla on tapana järjestyä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?