Vuoden hiihtokeskus kolmesti

Kolmesti Vuoden hiihtokeskuksena palkitun Sappeen alkutaival ei ollut ruusuinen. 1980-luvun lopun nousukaudella avattu hiihtokeskus kaatui parin kehnon talven jälkeen.

Vuonna 1992 vetovastuun ottaneiden Jouko Poukkasen ja Juha Marjasen johdolla Sappee on kasvanut määrätietoisesti. Kehittämistä on reilun neljännesvuosisadan ohjannut hyväksi havaittu periaate: se mikä tehdään, tehdään kunnolla.

Peruspalveluiden kehittämiseksi tehdyt ponnistukset huomattiin niin asiakkaiden kuin muiden matkailualan toimijoiden parissa. Sappee sai Vuoden hiihtokeskuksen palkinnon vuonna 1996.

 

Eteläisen Suomen hiihtokeskus otti alusta alkaen tehtäväkseen kasvattaa uusia harrastajia rinteisiin. Tärkeä linjaus tehtiin esimerkiksi itsepalveluhissien kohdalla: Sappeessa ”hissipoika” ojentaa kapulan, eikä aloittelevankaan laskijan tarvitse pelätä, miten selviää hissin nykäisystä.

Sappee on myös haistanut alan uudet tuulet. Suomen rinteet eivät voi kilpailla mitassa Alppien kanssa, mutta suksien ja lautojen kanssa temppuileville voi rakentaa huippuparkit lyhempäänkin rinteeseen. Sappee satsasi ensimmäisten joukossa parkkilaskemiseen, joka kasvattaa edelleen suosiotaan.

Sappee otti harrastajat mukaan parkkien kehittämiseen. Parkkitiimi oli maan ensimmäisiä. Lumilautailun ja freeski-hiihdon huippulaskijoiden kanssa ideoitiin, millaisia hyppyreitä ja reilejä rinteisiin rakennettaisiin. Käyttöön otettiin muun muassa Suomen ensimmäinen ilmapatjalla varustettu hyppyharjoittelupaikka.

Viime vuodet rinteitä ei ole kehitetty hardcore- ja extreme-harrastajien, vaan aloittelevien ja satunnaisten laskijoiden ehdoilla. Uudistukset palvelevat kaikkia harrastajia. Lapsille ja aloittelijoille metsän siimekseen rakennetun Alppiseikkailun värivaloin valaistut baanat vetävät myös isompia ja kokeneempiakin laskijoita. Mini-streetillä pääsee ottamaan tuntumaa hyppyreihin ja reileihin vähemmälläkin laskettelukokemuksella sekä treenaamaan uusia temppuja.

Viime talveksi valmistunut Family Park toi Sappeesen pienimmille laskijoille sopivat mattohissit ja kiehtovat radat, joiden pehmustettujen porttien kanssa voi harjoitella kurvailua turvallisesti.

 

Sappee palkittiin vuonna 2010 toisen kerran Vuoden hiihtokeskuksena. Se oli tunnustus määrätietoisesta työstä, jonka turvin talvinen hiihtokeskus oli muuttunut ympärivuotiseksi matkailualueeksi. Kesäaikaan kävijöitä tuovat ennen kaikkea kesäteatteri ja Bike Park, joka on nykyisin Suomen suosituin.

Sappeen yleiskaava toi vuoreen runsaasti lisää petipaikkoja. Mökkejä ovat rakentaneet sekä hiihtokeskus että yksityiset harrastajat, jotka laittavat mökkinsä vuokralle silloin, kun eivät niitä itse käytä.

Erityisen hyvä käyttöaste on hyvin varustelluilla mökeillä. Niiden vuokraajat viihtyvät rinnepäivän jälkeen muun muassa ulkoporeammeissa.

13 vuotta sitten rakennettu uusi Tapahtumakeskus Huippu valmistuessaan Suomen suurin rinneravintola. Bileillat ja kevättalven sesonkipäivät ovat osoittaneet, ettei hanke ollut ylimitoitettu.

Viime keväänä Sappee palkittiin kolmatta kertaa Vuoden hiihtokeskuksena. Palkinnon taustalla on alaa uudistanut haastekampanja, joka herätteli passiivisia ja innosti uusia harrastajia rinteisiin. Lisäksi se oli tunnustus laadusta: Sappee pitää rinteensä ja palvelunsa kunnossa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.